A FIA szerint nem akart csalni a BMW

Vágólapra másolva!
A BMW Sauber vezetősége elfogadta a sportfelügyelők döntését, melynek értelmében diszkvalifikálták Robert Kubicát a Magyar Nagydíjról, mert a mérlegelésen kiderült, autója könnyebb volt a megengedettnél.
Vágólapra másolva!

A lengyel pilóta pályafutása első versenyét teljesítette a hétvégén a Hungaroringen, ahol a németországi balesetéből lábadozó Jacques Villeneuve-öt helyettesítette. Az újonc versenyző ugyan csetlett botlott az esőben, mégis bejött a két pontot érő hetedik helyre.

A versenyt követő mérlegelésen azonban kiderült, hogy Kubica autója két kilogrammal könnyebb volt a megengedettnél, így törölték az eredményét. A sportfelügyelők megállapították, hogy a túlzott gumikopás okolható a súlyveszteségért, és kizárták a szándékos csalás lehetőségét.

"A versenyt követő mérlegelésen kiderült, hogy az autó két kilógrammal könnyebb volt a megengedettnél" - mondta a BMW technikai igazgatója, Willy Rampf. "Ennek az volt az oka, hogy Kubica 51 körön keresztül ugyanazokkal az intermediate abroncsokkal futott, melyek a vártnál sokkal jobban elkoptak."

"Az abroncsok azért fogytak el ennyire, mert a verseny utolsó szakaszában már száraz volt a pálya. Nincs mit tennünk, a mérlegelés nem hazudik. El kell fogadnunk a sportfelügyelők döntését. A FIA azonban kizárta a szándékos csalás lehetőségét."