Fisichella: Hátrányba kerülhet a Renault

Vágólapra másolva!
Giancarlo Fisichella szerint a Renault komoly hátrányba kerülhet azzal, hogy a FIA az elmúlt héten azonnali hatállyal betiltotta az ellensúlyos lengéscsillapítók használatát.
Vágólapra másolva!

Már a Brit Nagydíjon is hallani lehetett azokról az ellensúlyos lengéscsillapítókról, melyeket egyes források szerint a világbajnok Renault istálló használt először a Forma-1-ben, majd a Ferrari, a Red Bull Racing és legutóbb a McLaren is kifejlesztett.

Az eszköz, mely végeredményben egy egyszerű mechanikai súlykiegyenlítő rendszer, az autók levehető orrkúpjában kapott helyet, és azt a célt hivatott szolgálni, hogy minden körülmények között - különös tekintettel az éles kanyarokban, ahol az autók ráhajtanak a rázókőre - egyenletessé tegye az autó tapadását.

Bár a szövetség tudott az eszköz létezéséről, eddig nem foglalkozott vele. Igen ám, de az elmúlt versenyeken a FIA technikai delegátusa közelebbről is megvizsgálta a széles körben elterjedt lengéscsillapítót, és érdekes megállapításra jutott. Kiderült ugyanis, hogy az ellensúlyos lengéscsillapító javítja az autó aerodinamikai hatékonyságát, és mivel nincs rögzítve az autó vázához, tehát mozgó aero elem, illegális a használata.

Ugyan a Renault mellett több élcsapat is alkalmazta a rendszert, szakértők szerint a franciákat sújthatja leginkább az eszköz betiltása, ugyanis mivel ők fejlesztették ki, már ennek tudatában tervezték idei modelljüket.

A Renault olasz versenyzője, Giancarlo Fisichella is megszólalt az ügyben, aki teljes mértékben egyetért a szakértőkkel, és elmondta, valóban gondot jelenthet számukra az ellensúlyos lengéscsillapító betiltása.

"Igen, probléma lehet" - mondta Fisichella az Autosprint magazinnak adott nyilatkozatában. "Nem tudok sokat a FIA döntésének hátteréről, azonban úgy emlékeszem, hogy az idei évben minden versenyen használtuk az ellensúlyos lengéscsillapítókat."

Annak ellenére, hogy sokak szerint ez fogja eldönteni a bajnokság végkimenetelét, valószínűleg a kívülállók ebből semmit nem fognak észrevenni.