A FIA betiltotta a BMW ikertornyait

Vágólapra másolva!
A FIA kedden hivatalos közleményében erősítette meg, hogy betiltja a BMW furcsa kinézetű légterelőit.
Vágólapra másolva!

A BMW Sauber versenyistálló a két héttel ezelőtt megrendezett Francia Nagydíjon bemutatta saját fejlesztésű légterelőit, melyek azt a célt hivatottak szolgálni, hogy a légáramlat eltérítésével növeljék a hátsó szárny aerodinamikai hatékonyságát.

A furcsa kinézetű elemek állítólag átmentek a FIA tesztjein, így a szövetség engedélyezte azok használatát. Sokakban azonban már megjelenésükkor kételyek merültek fel, ugyanis az ikertorony elnevezésű aerodinamikai elem kísértetiesen hasonlított az Arrows istálló által bevetett "X szárnyra", melyet a FIA 1998-ban azonnal tiltólistára helyezett.

Hosszas vizsgálódás után azonban a sportot irányító testület úgy döntött, hogy betiltja az ikertornyok használatát, mondván az zavarja a versenyzőket a kilátásban.

"A Technikai Szabályzat 2.3-as paragrafusának értelmében egészen addig, míg a csapat nem bizonyítja a technikai delegátusnak és a stewardoknak, hogy az elem nem akadályozza a versenyzőt a kilátásban, nem helyezhető el olyan elem a pilótafülke előtt, amely magasabb az orrkúp csúcspontjánál" - állt a FIA hivatalos közleményében.

A BMW egyelőre nem kommentálta az ügyet.