McLaren: Egyszerű versenybaleset volt

Vágólapra másolva!
Kimi Raikkönen már az első körben befejezte az Amerikai Nagydíjat. A McLaren csapatot még inkább elszomorítja az a tény, hogy a finnt saját csapattársa, Juan-Pablo Montoya lökte ki, és az ütközés következtében mindkettőjüknek fel kellett adnia a versenyt.
Vágólapra másolva!

Az ezüstnyilak már az időmérőn sem villogtak, Raikkönen és Montoya csak a középmezőnybe kvalifikálta magát. A futamon aztán pont ez lett a vesztük, mert míg a mezőny eleje szépen elhaladt az első kanyarban, középütt többen is összeütköztek.

Köztük volt a két McLaren is, akik szerencsétlenségükre ráadásul egymást ejtették ki. Montoya hátulról telibe kapta Raikkönen autóját, és így mindketten kiszállhattak autóikból. Ezek után nem meglepő, ha kicsit borús a hangulat a két pilóta közt, és bizonyára még sokáig emlegetni fogják a történteket.

A csapat által kiadott közleményben Raikkönen a következőket mondta: "Jól kaptam el a rajtot, és az ideális íven tudtam haladni. A második kanyarban aztán nem várt dolog történt, Juan-Pablo eltalált hátulról, és ezzel véget is ért számunkra a verseny."

"Kár lenne felelőst keresni, az ilyen dolgok megtörténnek a versenysportban, főleg ha a középmezőnyben autózol. A csapatnak gyorsan el kell felejtenie a történteket, bár nem lesz egyszerű kiheverni ezt az óriási csalódást"- mondta a Jégembernek becézett finn, aki közvetlenül az eset után azért ennél indulatosabban nyilatkozott az újságíróknak.

"Ha ilyen hátulról kell rajtolnod, nyilvánvalóan mindent megteszel azért, hogy minél előrébb verekedd magad"- kezdte álláspontjának ismertetését Montoya. "Sajnos ennél a rajtnál túl kevés volt a hely. De a versenysportban megtörténnek ilyen esetek, és szerintem az a csoda, hogy nem gyakrabban fordul elő hasonló."

"Nem egyszerű megfogalmazni, hogy mi is történt valójában. Kimi nagyon keményen fékezett előttem, ez kétségtelen, és mivel oldalról az egyik Honda oldalról nekem jött, már nem tudtam kikerülni a csapattársamat."

"Szégyen, hogy mennyi autó ott maradt a rajt utáni tolakodásban, de hát az autóversenyzés már csak ilyen. Nagyon mérges vagyok, mert a csapat egész hétvégén nagyon keményen dolgozott, és ennek mégsem lett eredménye, hiszen mindketten kiestünk rögtön az első körben"- fejezte be a kolumbiai.

A csapatvezetés részéről Ron Dennis így értékelte a történteket: "Kielemeztük az adatokat és számtalanszor visszanéztük a videofelvételeket. Az egész egy láncreakció része volt. Heidfeld elvágta Button útját, aki pedig Juan-Pablónak koccant, és már elkerülhetetlen volt az ütközés Kimivel."

"A csapat nagyon bosszús és csalódott, mert jól felkészültünk a versenyre, és lényegében saját hibánkon kívül kellett feladnunk"- mondta a csapatfőnök, akivel Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója is egyetértett: "Rémálom! Mindkét autót a második kanyarban elveszteni, nem akartam hinni a szememnek. Sajnálom a szurkolókat és a csapattagokat, aki jó versenyszereplésben bíztak. A héten Jerezben tesztelünk, és megpróbálunk a lehető legjobban felkészülni a Francia Nagydíjra."