A McLaren ledöbbent a FIA döntése miatt

Vágólapra másolva!
A McLaren versenyistálló kritikus szavakkal illette a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA), miután elvesztették kulcsszerepüket az új F1 Bizottságban, melynek értelmében nem szólhatnak bele a 2008-as szezonban életbe lépő szabályok kialakításába.
Vágólapra másolva!

A sportot irányító testület már korábban bejelentette, hogy a jelenlegi mezőnyből mindössze csak hat istálló kap szavazati jogot az új F1 Bizottságban, akiket nemzeti hovatartozásuk alapján választanak ki.

Mint azt a FIA szerdán megerősítette, az F1 Bizottságban szavazati joggal rendelkező csapatok a következők lesznek: a Red Bull (Ausztria), a Renault (Franciaország), a BMW (Németország), a Ferrari (Olaszország), a Honda (Japán), és Williams (Nagy-Britannia). Az említett hat csapat mellett a FIA és a FOM egy-egy képviselője, illetve öt különböző verseny - köztük hazánk - promótere szólhat még bele a 2008-as sport-, illetve technikai szabályzat kialakításába.

A McLaren azonban fel van háborodva, hogy csatát vesztett a Williams istállóval szemben, akiket - ismeretlen szempontok szerint - meghatározóbb csapatnak ítélt meg a szövetség.

"A McLaren Mercedes istálló tudomásul vette a FIA döntését, melynek értelében kizárták őket a 2008-as F1 Bizottság szavazati joggal rendelkező csapatai közül" - állt a wokingiak hivatalos sajtóközleményében. "Meglepő, hogy a Forma-1 második legidősebb, és az elmúlt 40 év legsikeresebb, 148 futamgyőzelemmel rendelkező csapata nem képviseltetheti magát az F1 Bizottságban."

A Toyota és a McLaren kizárása kapcsolatban lehet azzal, hogy a két említett istálló oszlopos tagja a GPMA-nak, és határozottan ellenzi a FIA egyik legnagyobb tervét, a motorfejlesztések időszakos befagyasztását.