Mosley szerint Schumacher nem csaló

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Max Mosley szerint nem szabad csalóként feltüntetni Schumachert az időmérőn történt vitatható keresztbeállása miatt, ugyanis biztos benne, hogy a hétszeres világbajnok nem szándékosan hibázott.
Vágólapra másolva!

"Szerintem nem csalásról van szó" - mondta a FIA elnöke, Max Mosley a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában. "Az emberek néha elhamarkodott döntéseket hoznak, különösen akkor, mikor ilyen vitatható esetről van szó."

A versenybírák szombat éjszaka hozták meg döntésüket Michaellel kapcsolatban, aki véleményük szerint szándékosan állította meg autóját az időmérő edzés utolsó pillanataiban a Rascasse visszafordítóban, hogy ellenfelei már ne tudják teljesíteni utolsó gyorskörüket, és az övé legyen a pole pozíció.

Mivel bűnösnek találták Schumachert a stewardok, a Ferrari versenyzőjének törölték az összes mért körét, így az első helyről az utolsóra rangsorolták vissza, mely megdöbbentette a csapatot. Mosley azonban védelmébe vette a FIA alkalmazottait.

"A stewardoknak megvan az a lehetőségük, hogy minden egyes résztelet megtudjanak, és a rendelkezésükre álló információkból azt is kiderítsék, hogy az előző körökben mikor fékezett, mikor kezdte meg a kormányzást, és mikor lépett a gázra ezen a ponton Schumacher" - magyarázta az elnök.

"Az információáradat kiértékelése után hozták meg döntésüket, és vonták le a megfelelő következtetéseket. Több órán keresztül tartó megbeszélés után döntöttek. Ez a sport. Ha valaki olyat csinál, melyet mások sérelmeznek, akkor arra azonnal reagálni kell. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy mindenki egyenlő feltételek mellett versenyezhessen. Azonban az ehhez hasonló szituációk mindig nagyon nehezek."

A brit szakember tisztában van azzal, hogy a stewardok határozata miatt a rajongók egy fantasztikus küzdelemről maradtak le Monacóban, hiszen Alonso és Schumacher vélhetően parádés csatát vívott volna egymással.

Mosley ugyanakkor cáfolta Jean Todt azon kijelentését, mely szerint a stewardoknak nem volt elég bizonyítékuk az esetről.

"Nem hiszem, hogy figyelmen kívül lehetne hagyni a telemetria adatait, a televíziós felvételeket, illetve a rádióbeszélgetéseket. Biztos vagyok benne, hogy sportszerű a csapat, és az ott dolgozók sem tennének szándékosan ilyet, azonban egy igen furcsa esetről van most szó."