Alonso is aggódik az időmérő miatt

Vágólapra másolva!
A világbajnoki cím birtokosa, Fernando Alonso teljes mértékben egyetért kollégáival, akik már az elmúlt héten aggodalmukat fejezték ki a Monte-Carlói Nagydíj időmérő edzése miatt, mely véleményük szerint minden eddiginél kockázatosabb lesz.
Vágólapra másolva!

Azt követően, hogy az egykori világbajnok Jacques Villeneuve, és a Williams istálló ausztrál pilótája, Mark Webber aggodalmát fejezte ki a hétvégi időmérő edzés miatt, Alonso is felszólalt, aki szintén elmondta: minden eddiginél kockázatosabb lesz a kiütéses időmérő edzés Monacóban.

A spanyol pilóta véleménye szerint hatalmas meglepetések születhetnek a szombati kvalifikáción, és az sem kizárt, hogy olyan versenyzőknek kell búcsúzniuk az első etap végén, akiket a győzelemre is esélyesnek tartottak.

"Úgy gondolom, hogy mindenki aggódik egy kicsit az időmérő miatt" - mondta Alonso. "Normális esetben is nehéz a kvalifikáció Monacóban, azonban ez az idei évben még keményebb lesz, hiszen a kiütéses szisztéma miatt sokkal nagyobb a kockázat."

"Szerintem az első 15 perces etap lesz a legnehezebb, mert egy esetleges sárga zászló, vagy egy előre be nem kalkulált probléma teljesen szétzilálhatja a tréninget, és olyan nevek eshetnek ki az első kör végén, akik még a győzelemre is esélyesek lehettek volna. Éppen ezért nagyon óvatosnak kell lennünk, és biztos vagyok benne, hogy ennek érdekében a stratégiánk is teljesen más lesz, hogy bebiztosíthassuk magunknak az első tíz hely egyikét."

Az időmérő edzéssel kapcsolatos félelmeket az is erősíti, hogy a Monte-Carlói Nagydíjon létfontosságú a jó rajthelyezés, hiszen a szűk utcai pályán szinte lehetetlen az előzés. Ez tehát azt jelenti, hogy a csapatoknak nagyobb kockázatot kell vállalniuk az időmérőn, hogy biztosíthassák versenyzőiknek a jó rajthelyezéseket.

"Biztos vagyok benne, hogy az időmérő edzésre fogjuk beállítani az autókat, és az egész hétvégén azon fogunk dolgozni, hogy egy tökéletes kört futhassunk. Ha az első sorba kerülsz, és befejezed a versenyt, akkor szinte 100 százalék, hogy a dobogón végzel. Azonban ha nem sikerült az első ötbe kvalifikálnod magad, akkor elbúcsúzhatsz a futamgyőzelemtől" - magyarázta Alonso.

"Szóval az időmérőm hatalmas kockázatot kell vállalnod, mert e nélkül nem érhetsz el sikereket. Ez a jó szereplés kulcsa."

Minden félelme ellenére Alonso magabiztos, hogy az R26-os elég jó autó ahhoz, hogy tovább tudja folytatni szárnyalását. A spanyol pilóta azonban jól tudja, egy aprócska hiba is végzetes lehet számára Monacóban.

"Úgy gondolom, hogy az autó gyors lesz az utcai pályán" - magyarázta Fernando. "Egy jó kör eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő tapadás, ám ez az egyik legerősebb pontja az R26-osnak. A Michelin fantasztikus munkát végzett Spanyolországban, és az elmúlt években mindig erősek voltak Monacóban, így ez most is így lesz."

"A Renault is jól szokott szerepelni a hercegségben, így ha nem lesz problémánk a hétvégén, és nem követünk el hibákat, akkor ismét megszerezhetjük a futamgyőzelmet. Ez az, amire hajtunk."