Vágólapra másolva!
Szerencsésen földet ért a kazah sztyeppén szeptember végén a perzsa származású amerikai üzletasszony, Anousheh Ansari. Ő a sorban a negyedik, nőként  pedig az első fizetett vendég-asztronauta a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.
Vágólapra másolva!

Anousheh Ansari gyerekként, minden éjszaka kiállt a házuk erkélyére, és a csillagos égboltot bűvölve arról álmodozott, hogy ő bizony egyszer űrhajós lesz - írta a BBC.

Szeptember 18-án ez az álom valóra vált: a kazahsztáni Bajkonurból egy Szojuz hordózórakéta segítségével kilőtt TMA-9 típusú űrkapszulában indult útnak, a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS) felé. Utastársai az orosz Mihail Tyurin és az amerikai Michael Lopez-Alegria voltak, akik két kollégájukat - az orosz Pavel Vinogradovot és az amerikai Jeffrey Williamsszet - váltották az űrállomáson.

Ansari tíz nappal később velük landolt; az orosz űrhivatal képviselője a kazah sztyeppén egy csokor vörös rózsával, a férje, Hamid pedig csókkal várta az első női űrturistát.

Az első nő, az első iráni, az első muszlim

Ansari repülését eredetileg jövő tavaszra tervezték, ám a soron következő 34 éves japán üzletember, Enomoto Daiszuke megbukott az utolsó orvosi vizsgálaton, így lépett a helyére az Ansari család sarja.

Anousheh nemcsak az első űr-turistanő, hanem az első iráni származású és az első muszlim vallású utas is volt az űrben. Korábban az ISS fedélzetén is dolgozott: saját alapítású cége, a Prodea Systems ügyeit intézte "fentről" laptopról - beszámolója szerint úgy, "mintha csak otthon lett volna" -, és még arra is jutott ideje, hogy saját az űr-blogját vezesse.

Visszatérésekor a hölgy az utat "csodálatosnak" és "egy életreszóló élménynek" nevezte - írta a BBC -, és mint mondta, "bízik abban, hogy hamarosan ismét visszatérhet majd". A magát "az első űr-nagykövetként" aposztrofáló hölgy - aki egyébként 35 évesen szerepelt a Fortune magazinban - elődeihez hasonlóan, mintegy 20 millió dollárt fizetett a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hatóságnak gyermekkori álmai beteljesüléséért.

A telekommunikációs üzletágból milliárdossá vált Ansari család - amely 1979-ben, az iráni sah bukását követően emigrált az Egyesült Államokba -, egyébként is komoly szereplője az űrkutatás fejleszésének: a nevükhöz fűződik az X-Prize, az első magán-űrhajó megépítőjének járó tízmillió dolláros díj.

Anousheh férjével és sógorával közösen jelenleg is az űrturizmus elérhetőbbé tételén dolgozik, és - az útját szervező Space Adventures nevű céggel társulva - egy szuborbitális - a föld körül rövid ideig leírt pályán mozgó - űrrepülőgép megvalósításán fáradozik.

Amerikai sikersztori

A 40 éves iráni nő 16 évesen került az Egyesült Államokba. A George Mason egyetemen végzett villamosmérnökként, illetve az informatikusként. 1993-ban a férjével együtt, 50 ezer dollár alaptőkével vállalkozást indított - nyolc évvel később cégük, a Telecom Technologies már hatmillió dollárt ért. Ansari az amerikai Fortune magazin "40 under 40" listáján - a "negyven legsikeresebb negyven év alatti" lajstromán - a két nő közül az egyik.

Ansari februárban érkezett Moszkvába, és miután átment az orvosi teszteken, áprilisig a Csillagvárosban készült az utazásra. Extra bónuszként még lőni is megtanult, arra az esetre, ha visszatérésekor az űrhajó az orosz sztyeppén landol, és vadállatok támadják meg a legénységet.

Repülésével bebizonyíthatja régi hazája férfipolgárainak, hogy a nők nem másodlagos állampolgárok. "Nem sok iráni nőnek van esélye ilyen karierre. Áttörést jelenthet, hogy az első női űrturista iráni, talán bizonyos szinten motivációt jelent a többi nő számára is" - nyilatkozta pár hónapja egy iráni üzletember Kamal Nazeri.

Az eddigi űrturisták

Az első - Dennis Tito
(kilövés: 2001. április 28.)

A New York-i származású üzletember 1991-ben vásárolta meg az Orosz Szövetségi Űr Ügynökségnél, ám mmivel a NASA nem támogatta az utazását, 10 évet kellett várnia a kilövésre. Tito kivette a részét a munkábó - például felszolgálta az ételt, de rengeteg időt töltött fényképezésselés zenehallgatással is. Hét nap 22 óra és 4 perc után hagyta el a Nemzetközi Űrbázist, egy Szojúz TM-31-essel.

A második - Mark Shuttleworth
(kilövés: 2002. április 25.)

A második turista,és az első afrikai az űrben - ahogy tréfásan emlegették, az első "afronauta"a szociális és oktatási projekteket támogató. Shuttleworth Alapítvány nevű non-profit szervezet tulajdonosa, és legfőbb részvényese, Houstonban készült fel az utazásraMark Shuttleworth jelenleg London-ban él.

A harmadik - Dr. Gregory Hammond Olsen
(kilövés: 2005. október 1.)

Az 1945-ben Brooklynban született úriember, a Sensors Unlimited Inc. alapítója, amely egyébként a NASA-nak szállít infravörös kamerákat.

Pataky Kriszta