Merkel lekörözte Rice-t

Vágólapra másolva!
Angela Merkel a világ legbefolyásosabb asszonya idén a Forbes magazin szerint. A német kancellár ezzel maga mögé utasította Condoleezza Rice-t, az USA külügyminiszterét, aki két évig birtokolta az első helyet a listán.
Vágólapra másolva!

Angela Merkelt novemberben nagy támogatással választották német kancellárrá, és bár mostanra merültek fel kétségek a reformpolitikáját illetően, a Forbes amerikai magazin szerint 2006-ban ő a világ legnagyobb hatalommal bíró nője. Az 52 éves kancellárasszony úgy debütált az immár hagyományos lista első helyére, hogy tavaly még csak nem is volt benne a Forbes top 100-ában.

"Merkel - a tudósból lett politikus - színre lépése nagy hatást gyakorolt a világ vezetőire Tony Blairtől (brit miniszterelnök) George W. Bushig (amerikai elnök)" - írta a Forbes. - "Merkel érti, milyen fontos Amerika a német gazdaság számára - és vica versa. (...) Kiváló kapcsolatépítő, aki felmelegítette a Gerhard Schröder kancellár idejében alaposan lehűlt német-amerikai viszonyt. Merkel szintén a reformok zászlóvivője, és a német gazdaság legkiválóbb lobbistája."

Különféle politikai elemzések egybehangzóan írták az utóbbi hónapokban Merkelről, hogy valóban szokatlan dinamizmussal ugrott neki a német gazdaság és társadalom rendszer átalakításának, illetve a két évtizede sürgető reformok végrehajtásának - miközben maradt energiája az ország külpolitikai ázsiójának növelésére is.

Ez a harmadik év, hogy a tekintélyes lap listát közölt a világ legbefolyásosabb asszonyairól, annak alapján, hogy ki mennyire "látható" a médiában, illetve mekkora gazdasági hatással jár a ténykedése a világban. Bár a '80-as évek óta egyre több a női felsővezető a különféle gazdasági szektorokban, a Forbes csak 2004-ben közölte az első "női" listát, addig kizárólag férfiakról készültek hasonló lajstromok.

Szupervumenek

Merkel maga mögé utasította a névsorban az elmúlt két évben egyaránt listavezető Condoleezza Rice-t, az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterét. A Forbes szerint Rice a második az "erősorrendben", őket pedig két ázsiai születésű nő követi: Vu Ji kínai miniszterelnök-helyettes, valamint Indra Nooyi, a Pepsi üdítőital- és snackgyártó cég nemrégiben kinevezett elnök-vezérigazgatója.

A rangsorban - egészen az első tíz helyig - a gazdasági életben vezető szerepet betöltő nők követik egymást, ott van például a Xerox másológépeket gyártó vállalat elnöknője, a Citigroup bank pénzügyi igazgatója és a Morgan Stanley tanácsadócég társelnöknője is. Az idén a százas listán először tűnt fel a chilei és a libériai köztársasági elnöknő, illetve Han Mjung-szuk dél-koreai miniszterelnöknő.

A Forbes top 10 nője

1. Angela Merkel német kancellár
2. Condoleezza Rice, az USA külügyminisztere
3. Vu Ji kínai miniszterelnök-helyettes
4. Indra Nooyi, a Pepsi vezérigazgatója
5. Anne Mulcahy, a Xerox elnöknője
6. Sallie Krawcheck, a Citigroup pénzügyi vezérigazgatója
7. Patricia Woertz, az Archer Daniels Midland vezérigazgatója
8. Anne Lauvergeon, az Areva ügyvezető elnöke
9. Brenda Barnes, a Sara Lee vállalat elnök-vezérigazgatója
10. Zoe Cruz, a Morgan Stanley elnöke

Merkel vs Rice

Rice-nak és Merkelnek egyaránt figyelemre méltó az élete és a politikai pályája is.

Angela Merkel

Angela Merkel 1990 és 1994 között a német szövetségi kormány ifjúsági és nőügyi minisztere volt, majd 1994 és 1998 között környezet-, természetvédelmi, illetve a reaktorok biztonságáért felelős miniszter. A német szövetségi kancellár poszt a 2005-ös Bundestag-választásokat követő, nagykoalíciós egyeztetések eredményeképp jött létre.

Merkel nem csak ebben az első: ő az első kancellár, aki keletnémet származású, és elődeitől az eredeti foglalkozásában is eltér. A kancellárasszony ugyanis természettudós: az 1968-ban írott doktori disszertációját (amellyel megszerezte a doktorátusát) kvantumkémiai témában írta. Kancellárrá, a II. világháború utáni Németország második nagykoalíciójának vezetőjévé, hivatalosan tavaly november 22-én választották, amivel ő lett Németország történetében az első női kancellár.

Condoleezza Rice

Condoleezza ("Condi") Rice 1981-ben a denveri egyetemen szerzett jogi diplomát. Négy nyelven beszél, a stanfordi egyetem professzoraként, számos tudományos egyesület tagjaként, illetve több egyetem díszdoktoraként komoly tudományos karriert futott be. A politikai karrierje 1989-ben kezdődött, amikor a jelenlegi amerikai elnök, George W. Bush apjának, George H. W. Bush elnökségének az idején nemzetbiztonsági munkában vett részt.

Rice sok feladatot vállalt George W. Bush elnökválasztási kampányában. 2001. január végétől az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. 2004. november közepén az újraválasztott George W. Bush kinevezte a lemondott Colin Powell külügyminiszter utódjának, amivel Rice az első nő lett az amerikai történelemben, aki ilyen magas politikai beosztást tölt be.


Hírmagyarázat, magyarul

Lakner Zoltán politológus szerint a két asszony előmenetele jó példa az elmúlt évek női, politikai emancipációs haladására. "Magától értetődő, hogy az a változás, amely a nyugati világban az élet egyéb területein is zajlik, elérte a politikát. Merkel és Rice karrierje azt is jelzi, hogy egyikük sem 'dísznőként' van a helyén: mindketten végigjárták a politikai élet szamárlétráját" - mondta Lakner Zoltán.

A politológus úgy véli: nem meglepő, hogy Merkel az első helyre került a Forbes-listán, hiszen egy olyan ország első számú politikai vezetője, ahol az állam befolyása a gazdaságra erősebb és más típusú is, mint az Egyesült Államokban. "Ez nem azt jelenti, hogy az amerikai külpolitika - amit Condoleezza Rice irányít - ne befolyásolná kevésbé a világ bármely részén zajló gazdasági folyamatokat" - tette hozzá.

"Merkelről azt tartják az elemzők, hogy ő egyszerűen képes működtetni azt a politikai szférát, amely felett befolyása van, képes menedzselni a konfliktusokat, képes ezeknek a végén bizonyos döntések meghozatalára, nagyon jó politikai stratégának és nem a ravaszkodás értelmében jó politikai taktikusnak bizonyul" - nyilatkozza Lakner Zoltán.

Arra a kérdésre, hogy vajon az idén nyáron miért romlott némileg a német kormányzó koalíciónak és Merkelnek a népszerűsége is, a politológus azt válaszolta: "Sokan hiányolják, illetve keveslik azokat a reformértékű lépéseket, amelyekre az egyensúly megteremtéséhez szüksége volna a német gazdaságnak. Mások az eddigi lépéseket is soknak tartják, például a németországi áfaemelést és egyéb költségvetési megszorító intézkedéseket."

"Pillanatnyilag egy helyben topogás zajlik - ami lehetséges, hogy a Forbes-listán jövőre érezteti majd a hatását. Ha nem lesz például komoly előremozdulás a német gazdaságban, akkor lehet, hogy Merkelt is máshogy értékelik majd ugyanazok a nagyon befolyásos gazdasági körök, amelyek idén a kancellárasszonyt ennyire magasra értékelték" - tette hozzá Lakner Zoltán.

Pál Mónika politológus szerint a legszembetűnőbb a Forbes-listát illetően, hogy bár üdvözlendő tény, miszerint egy európai és egy amerikai áll a rangsor élén, de "ordító" a kelet-európai nők hiánya. Mindazonáltal Pál Mónika is egyetért azzal, hogy Merkel az idén megérdemelten nyert Rice előtt.

"1871 óta Merkel az első nő, aki Németország élén áll. Nyilván nem ez az oka, hogy a vezető helyre került, hanem mindaz, amit a politikusnő az elmúlt időszakban tett, főleg az amerikai-európai viszonyt illetően. Németországban nagyon fontos a gazdasági befektetők, illetve az amerikai tőke liberális gazdaságpolitikával való becsalogatása. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Merkel nem csak a hazájában ért el sikereket, de a nemzetközi porondon is nagyon aktív. Ezzel együtt nem szabad lebecsülni Rice szerepét sem, hiszen ő az első számú világhatalom egyik abszolút meghatározó személyisége" - mondta Pál Mónika.

Népszerűség itt és ott

Kérdés, hogy vajon a Forbes-lista összeállításánál mennyit nyomott a latban az egyes "versenyzők" hazai népszerűsége. Pál Mónika szerint ha az első pár helyen állóknál nem is, de a teljes lista összeállításában a készítőket valószínűleg befolyásolják az aktuális politikai események.

"Rice Bush politikája miatt nem örvend túl nagy népszerűségnek Amerikában, de Merkelt is megelőzi a külügyminiszterének, Steinweiernek a népszerűsége" - mondta Pál Mónika. - "Ugyanakkor a 2008-as amerikai választások ténye szerintem befolyásolja például, hogy Clinton asszony (Bill Clinton volt amerikai elnök felesége, aki elnöki babérokra tör - a szerk.) előretört. A The Sun napilap azt írta Tony Blairről - aki nagyon nem népszerű most a britek között -, hogy jövő május végén lemond - ez pedig összefügghet azzal is, hogy a felesége, Cherry Blair kiesett a Forbes-listáról, noha tavaly a 62. volt" - véli a politológus.

Fehér Mariann