Bazi nagy baráti hétvége

Vágólapra másolva!
Közös hétvége a nagyobb baráti társasággal? Isteni szerencse, ha megúszod a több hónapos előkészítés utáni kötelező kavarást és nyavalygást. Leteszteltük egy haveri társaság összetartó erejét.
Vágólapra másolva!

Kísérletünk résztvevői idestova tizenöt éve tartanak össze jóban és ritkábban rosszban. "A páros", "B páros", "C páros" és "D páros" nőnemű tagjai még együtt érettségiztek, így váltak később jó barátnőkké, néha vetélytársakká, ideig-óráig meg ellenségeké. Fiúk jöttek, srácok mentek, néhányukból pedig mára úgynevezett állandó partner (értsd: "pasim", "barátom", "kedvesem", "párom", "vőlegényem", esetleg "férjem") lett.

Az egész csapat hiánytalan létszámmal utoljára B páros új házikójának felavató ünnepségén gyűlt össze, húsvétkor. Ekkor merült fel C páros hímjének zseniális ötlete, miszerint kedvenc együttesük koncertjére látogassanak el a közeli Prága városába, úgy június eleje tájt.

Menjünk, csináljunk valamit!

Az indítványt egyhangú helyesléssel fogadták barátaink, bár B-éket kissé zavarta a tény, miszerint a figyelem már nem mozaikmintás jacuzzijuk felett köröz tovább, mert a társaságban hirtelen felütötte fejét a nosztalgiázás.

D-ék nőtagja felelevenítette, milyen jól is nézett ki, amikor a kedvenc együttesük egyik régi fellépésén belebotlott C páros férfitagjába. Válaszképpen C páros nőneműje kifejtette, hogy D nőnemű akkoriban fűvel-fával, sőt még lánnyal is. Ám ezt a történetet már mindannyian jól ismerték, ezért A-ék visszakanyarították a társalgás fonalát a tervezendő hétvégére, és nekiláttak terveket szőni.

Hogy ugye akkor már ne csak két napra menjenek, hanem legalább négyre, és a program tartalmazzon némi városnézést, pub- és üzletközpont-látogatást is. De B-ék erre azonnal kiselőadásba kezdtek saját virágzó vállalkozásuk fontosságáról, no meg önnön személyük nélkülözhetetlenségéről. Ám A-ékat ennél keményebb fából faragták, így tántoríthatatlanul és kitartóan terelték a társaságot a prágai mini-szabi és koncert felé.

Eredményképpen a csapat közösen kitűzte az indulás, valamint érkezés időpontját, majd rávetették magukat a világhálóra, hogy megfelelő szállás és kvártély után kutakodjanak.

"Menjünk, de én nem alszom akárhol"

Ekkor kezdődött a Street Fighterhez hasonlatos körmérkőzéses küzdelem. A harcban természetesen mindenkinek megvolt a saját fegyvere. B páros hatalmas vagyonnal és zsíros bankszámlával kardozott, C-ék jobb híján pótolhatatlan nyelvtudásukkal és "az egészet mi találtuk ki" kezdetű mondatokkal hadakoztak. "A" csapat magáénak tudhatott két egészen kiskorút, kiknek elhelyezése több mint szervezést igényelt. D-ék pedig pszichés zavarokkal (értsd pánikroham, depresszió, párterápia) felszerelkezve ágáltak a minden igényt kielégítő, sokcsillagos hotelek mellett.

A harcosok végül többórás szócsata után lefoglalták szálláshelyüket és megrendelték koncertjegyeiket, majd ki-ki nyugovóra tért saját külön kis fészkében.

A nagy kiruccanásig még jó három hét volt hátra, de B asszony a pizzériában ülve elhatározta, hogy ha addig nem sikerül lefogynia legalább hat kilót, akkor inkább nem megy sehová. Ezalatt C páros hímje diszkréten felhívta D nőneműt, miszerint, ha még egyszer felemlegeti azt a dolgot, ami jó tíz évvel ezelőtt történt köztük, hát ő nem megy sehova. D páros nőtagja erre bevallotta, hogy szíve még mindig belesajdul, ha C férfitagra gondol.

Közben A-ék lázasan könyörögtek nagyszülőknek, hogy négy napra vállalják el kis A-k felügyeletét. B úr új terepjárót akart venni, hogy kellően elkápráztassa igaz barátait az utazás alkalmával, D pasi pedig a szabadságkérés, illetve a beteget jelentés között vívódott, majd lement terapeutájához, mivel döntésképtelenségre jutott.

C lánytag viszont hiába hívogatta kedvesét, nem érte el, a dolog akkor vett még drámai fordulatot, amikor C lányka D nőneműt is hiába hívta. Az "ezek ketten együtt vannak"-megrögződéstől vezérelve otthagyta munkahelyét, és édesanyjához rohant, ahol előadta a rendszeres heti háromszori "én ezt nem csinálom így tovább", háromfelvonásos monológjából az elsőt. Még ugyanezen a napon szülőanyja végighallgatta a többi kettőt is.

"Oké, menjünk, de úgysem fog összejönni"

Este A férfitag körtelefonban érdeklődött, hogy ugye senki nem gondolta meg magát, és hívő ember lévén még teljes meggyőződésből buzdította is társait. Többiek egyhangúan biztosították őt, miszerint elhatározásuk a bizonyos hétvégét illetően töretlen, de legbelül azt gondolták: igazán A-nak van szüksége megerősítésre. Na de pont ilyen késői órán jut ez eszébe, hogy ezt megkapja?

Másnap D férfi feladta, és döntött: inkább nem utazik el, csak ne kelljen a főnökénél kuncsorognia két szabadnapért, amely egyébként is veszélyeztetné a keservesen kiharcolt pozícióját. D pár nőtagja végleg szakított C férfival, a tegnap és a jóval azelőtt történtek ellenére.

C nőnemű szintén elhagyta C hímet, mert az javíthatatlanul és elviselhetetlenül macsó, és C pasi vegye tudomásul azt is, hogy ezt ő maga - mármint C lányka - akarja így, nem pedig az anyja tanácsolta neki. B asszonyka két nap alatt egy dekát sem fogyott, ám párjától kapott egy új terepjárót, amiért is B páros között is komoly vita alakult ki, mivel B nőtag úgy értelmezte: nagy súlyához nagy autó dukál. B hím nem szállt vitába barátnőjével, inkább befizette élete párját egy wellnesshétre, ő maga pedig mint amatőr gokartversenyző benevezett a következő Paris-Dakar ralira, és szorgos edzésekbe menekült.

A-ék képtelenek voltak megfelelő gondoskodást találni egészen kicsi A-knak, így elhatározták, hogy kis lurkókat is magukkal viszik a kirándulásra.

"Én megmondtam, hogy inkább ne menjünk"

Újabb este, és újabb körhívás A férfitól, hogy bejelentse: vinnék a porontyokat is, tehát lehet-e még a foglalást módosítani... És íme, egyszeriben mindenki tudta már, hogy mi is a valódi ok a kirándulás totális lemondására. B-ék szerint "így nem lehet rendesen mulatni", C-ék - akik újra együtt voltak - úgy vélték, "egy ilyen hosszú utazás nem való még csöppségeknek", D pár pedig egyenesen felháborodott a felvetésen, mert hát "akkor ez már nem is az lesz, aminek eltervezték".

A-ék így sűrű elnézéskérések közepette lemondták a foglalásokat, majd meghívtak mindenkit hétvégére, valamint azt is megígérték, hogy újabb közös programtervezetekkel lepik majd meg barátaikat, ha már a bazi nagy baráti buli pont miattuk marad el.

Samantha