Lerántották a leplet az Audi új szupersportautójáról

Vágólapra másolva!
A Párizsi Autószalon szerdai előestéjén mutatta be az Audi vadonatúj sportautóját, a 420 lóerős R8-at.
Vágólapra másolva!

Martin Winterkorn, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke rántotta le a leplet szerda este az új R8-as sportautóról, amely - némi túlzással persze - egy utcára szabadított versenyautónak is nevezhető, mivel kifejlesztésnél jó pár dolgot átvettek a Le Mans-i 24 órás versenyen ötször diadalmaskodó modellből.

Az R8 üvegből készített motorházteteje alatt - az RS4-ből már ismert - nyolchengeres, 4,2 literes motor lapul, amelyet temérdek szénszálas elemmel vettek körül. Az alukarosszériás, összkerekes R8 további érdekessége, hogy a súlyarány 44:56 százalék a hátsó tengely javára, ami tökéletes irányíthatóságot és menettulajdonságokat feltételez. A kétüléses sportautó mindössze 4,6 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, míg végsebessége eléri a 300 km/órás álomhatárt.

A ledekkel körberakott első lámpa kialakításánál a formatervezők szeme előtt állítólag a sydneyi opera épülete lebegett, az ugyancsak ledekkel kitömött hátsó lámpánál már szerencsére nem találtak ki hasonló formai párhuzamot.

A szériában 18 colos felniken guruló járgány alapfelszerelése fényűző, ám az Audi szerencsére gondolt azokra is, akik a mintegy 30 milliós alapáron felül további extrákra szeretnének még költeni, így az egész technikai arzenált felkínálják a potenciális vásárlóknak.

Az R8-nak egyébként magyar vonatkozásai is vannak: motorját Győrött, az Audi Hungária Motor Kft.-nél szerelik össze, a sportautó karosszériaelemei pedig a kft. tavaly átadott szerszámgyárában készülnek.

A márka magyarországi importőrének tájékoztatása szerint az R8 hazai bemutatkozása március környékén várható.