Párizsban debütál a legerősebb Honda Civic

Vágólapra másolva!
A szeptember végén kezdődő Párizsi Autószalonon rántják le a leplet az új Civic-sorozat régen várt csúcsváltozatáról, a Type-R-ről.
Vágólapra másolva!

A márciusi Genfi Autószalonon már ott volt ugyan az új Civic Type-R változata, ám a Svájcban bemutatott járgány még csak egy prototípus volt. A szériakivitelre egészen pontosan szeptember végéig kell még várni, ugyanis Párizsban mutatkozik be a régóta várt méregzsák végleges változata.

Az új Type-R motorházteteje alá az előző széria négyhengeres erőforrását rakták egy kicsit áthangolva. A teljesítmény csupán néhány lóerővel gyarapodott ugyan (201 lóerőre), ám a gyár közleménye szerint több nyomaték jelentkezik majd az alsó fordulatszám-tartományban. A minimális erőtöbbletet sajnos elviszi az új modell súlygyarapodása, ezért a tervezők rövidebb váltóáttételekkel oldották meg, hogy az új Type-R legalább a korábbi változat menetteljesítményeit teljesítse: a 100 km/órára való gyorsulást 6,6 másodperc alatt abszolválja a Type-R, míg végsebesség 235 km/óra.

A beltérben vörösen izzó műszerek és vörös kárpittal borított kagylóülések várják a szerencsés bekászálódókat. A sofőr fémborítású pedálsort taposhat, bőr sportkormányt tekergethet, míg a váltást egy csinos alugombos karral oldhatja meg. Az új Type-R-ből egyébként mindjárt kétféle változatot dob piacra a Honda 2007 elején: lesz egy fullextrás GT kivitel és egy puritán - extráktól mentes, kikönnyített - sportváltozat is azoknak, akik profi, vagy félprofi szinten versenyezni szeretnének az autóval.