Megdőlt a dízel sebességi rekord

Vágólapra másolva!
Andy Green pilóta egy dízel munkagép-motorokkal felszerelt autóval megdöntötte a szárazföldi sebességrekordot.
Vágólapra másolva!

A JCB csapat igen fura célt tűzött ki maga elé: munkagépekből származó dízelmotorokkal felszerelt autójukkal kívánták megdönteni a dízel sebességi rekordot.

Andy Green pilótának akad korábbi tapasztalata a nagy sebességgel száguldó rekorder autók vezetésében, hiszen sugárhajtású autójával korábban már beállított egy sebességi rekordot.

A JCB neve a munkagépek terén otthonosan mozgók számára lehet ismerős, ugyanis az 1945-ben alapított cég exkavátorok, targoncák és mindenféle, az építőiparban használatos kisgép gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.

A két darab, egyenként 750 lóerős dízelmotorral felszerelt jármű a Bonneville sóstó kiszáradt medrében - a sebességrekorderek Mekkájában - kísérelte meg áttörni az 1973-ban beállított, 235,756 mérföld/órás rekordot.

A csapat a 300 mérföld/órás, vagyis 480 km/órás álomhatárt célozta meg, és sikerrel járt, hiszen a két próbálkozásból az első alkalommal 324 (521,42 km/óra), a másodikkal pedig 333 mérföld/óra (535,91 km/óra) lett az autó csúcssebessége.

A csapat nem elégedett meg az új rekorddal, szerintük ugyanis a JCB Dieselmax névre keresztelt jármű még rendelkezik némi kiaknázatlan tartalékkal.