Mazdákkal borult a szállítóhajó

Vágólapra másolva!
A Cougar Ace nevű szállítóhajó még július végén borult fel Alaszka közelében, gyomrában a legkülönfélébb Mazda-modellekkel.
Vágólapra másolva!

Összesen 4700 darab Mazda volt annak a szállítóhajónak a fedélzetén, amely július végén borult fel Alaszka partjainál. A mentést végzők szerint a hajó a ballaszt helytelen elhelyezése, illetve a nyílt vizen való áthelyezése miatt dőlt meg, ám szerencsére a szállító nem kezdett süllyedni.

A 654 láb hosszú, szingapúri zászló alatt hajózó Cougar Ace Amerika felé tartott, hogy Kanadában és az Egyesült Államokban tegye partra szállítmányát, amelynek 60 százaléka Mazda3, 30 százaléka pedig a közelmúltban piacra dobott CX-7 és egyéb modellekből áll.

A parti őrség még mindig nem végzett a hajó "talpra állításával", a hajócsavar és kormánylapát még mindig a víz felett van. A 23 fős személyzetet kimentették, amelyről videó is készült, és még az igen rossz minőségű felvételen is igen reménytelennek látszik a hajó és a szállítmány helyzete.

A mentést végző csapat egyik tagja által, egy amerikai blogoldalon elhelyezett bejegyzés szerint az autókat a jeges sós víz károsító hatásán kívül más baj nem érheti, hiszen úgy rögzítették őket berakodáskor, hogy ha a hajó a feje tetejére borul, az autók akkor is a helyükön maradnak. Mindenesetre reménykeltő, hogy a hajó nem süllyed, így feltehetően a raktérbe nem jutott víz, a rögzítőhevederek pedig kitartanak. Egy másik blogger szomorúan állapította meg, hogy az ő Mazda MX-5-öse is a hajón van.

Egy harmadik bejegyző új reklámszlogent javasolt a Mazdának: "Rendeljen most Mazda3-at, vagy CX7-et, és ajándékba kap három font, kesztyűtartóban hűtött alaszkai rákot!"

Korábban is történt már hasonló baleset, 1964 decemberében például 1187 darab, Kaliforniába tartó Volkswagen merült a habokba egy amerikai hajó fedélzetén.