Új Citroën C4 Picasso Párizsban

Vágólapra másolva!
A Citroën a 2006-os Párizsi Autószalonon mutatja be legújabb hétüléses kompakt egyterűjét, a C4 Picassót.
Vágólapra másolva!

Az új Citroën C4 Picasso felépítésének és méreteinek köszönhetően (4,59 m hosszú, 1,83 m széles és 1,66 m magas) kategóriájában nagynak számító belső térrel rendelkezik, s természetesen akár hét utas szállítására is alkalmas. Első pillantásra feltűnik a nagy panorámaszélvédő, amelynek révén a függőleges síkban mért kilátási szög 70 fokra nőtt, a hagyományos egyterűeknél mért 35 fokkal szemben.

Az oldalablakok nagy üvegfelületeinek köszönhetően nemcsak az elöl ülő utasok, hanem a többi utas is élvezkedhet a kilátásban, a kompakt egyterűek piacán jelenleg kínált legszélesebb (1,04 m) panoráma üvegtetővel ráadásul az utastér kivételesen világos. A C4 Picasso egyébként kategóriájában a legnagyobb üvegfelülettel rendelkezik (a panoráma üvegtetővel együtt 6,4 négyzetméter).

Az utastér barátságos légkörét az éjszakai utazásnál számos fényforrás biztosítja. A műszerfal alá, az ajtóbetétekbe és a tetőborításba beépített rejtett világítás kellemes fényt áraszt, a műszerfalvilágítás színe változtatható, így a vezető a nappali és éjszakai vezetésnél be tudja állítani a számára legkellemesebb tónust. A praktikus megoldások között kiemelendők az első ülések háttámlájába beépített olvasólámpák és az első ajtók belső oldalán kialakított rakodóhelyek, amelyek belső világítása automatikusan bekapcsol, ahogy a kezünkkel közelítünk hozzájuk.

A tervezők arra törekedtek, hogy teljesen szabaddá tegyék az utastér első részét. Ennek megfelelően teljesen újszerűen alakították ki az utasteret, amely így még jobban növeli a tér- és kényelemérzetet: megszüntették a sebességváltókart magába foglaló hagyományos középkonzolt, teljesen szabaddá téve a műszerfal középső részét. Az utastér leggyakoribb kialakítását figyelembe véve - a harmadik üléssor ülései összecsukva és a második üléssor ülései teljesen hátratolva - ebben a kategóriában a legnagyobb csomagtartó - 576 l (VDA) - áll rendelkezésre, a legnagyobbnak számító 1,17 méteres kerékdobok közötti távolsággal.

A C4 Picasso az új, elektronikusan vezérelt, hatfokozatú kézi sebességváltóval is készül. Az új sebességváltóhoz a 143 lóerős, kétliteres benzinmotor, valamint az 1,6-os, 110 lóerős és a kétliteres, 138 lóerős dízel erőforrások kapcsolódnak.