Retrótanulmány a BMW-től

Vágólapra másolva!
A csütörtökön elrajtolt Mille Miglia alkalmából a BMW egy retrótanulmányt mutatott be, amellyel a versenyt 1940-ben megnyert 328 Coupé előtt kíván tisztelegni.
Vágólapra másolva!

A Mille Miglia eredetileg közúton lebonyolított, világbajnoki rangú távolsági autóverseny volt, amelyet - politikai okokból - utoljára 1957-ben rendeztek meg. Túlzottá vált veszélyessége miatt húsz évre eltűnt a versenynaptárból, s csak 1977-ben támadt fel poraiból Mille Miglia Storico néven. A profil változott, a viadalt történelmi versenyautók számára rendezett eseményként írták már ki, nem is gyorsasági, hanem átlagtartó futamként. A sorban 24. ilyen verseny csütörtökön rajtolt el Bresciából, az indulás alkalmából pedig a BMW egy különleges retrótanulmányt mutatott be.

A Concept Milla Miglia 2006 a bajor gyár egyetlen olyan autója előtt tiszteleg, amely képes volt megnyerni az olaszországi száguldást: a BMW 328 Coupé 1940-ben nem talált legyőzőre. A 136 lóerős autó 66 esztendeje 166,4 km/órás átlagsebességgel teljesítette a távot, ez máig élő rekord a Mille Miglia történetében.

A tanulmány formailag emlékeztet a 328-asra, karosszériáját szélcsatornás tesztek alapján alakították ki. Az áramvonalas, tányérnyi LED-es fényszórókkal és szintén diódás féklámpákkal felszerelt test alatt igazán modern alap, a Z4 M Roadsteré lapul, a 343 lóerős, 3,2 literes motort is a sportkocsiból emelték át. A beltér puritán, megközelítése ráadásul nem egyszerű, a nagyobb torziós merevség érdekében ugyanis a mérnökök lemondtak az ajtókról. A beszállás csakis a tető teljes felhajtásával lehetséges, vevők azonban biztos nem fognak emiatt panaszkodni: Burkhard Göschel fejlesztési igazgató a bemutató után gyorsan leszögezte, hogy a Mille Miglia 2006-ból nem készül szériaváltozat.