Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

alfa-hélix
Amikor sok-sok fehérje konformációját összehasonlították, azt találták, hogy noha valamennyi egyedi, két motívum nagyon gyakran alkotja egy-egy protein részletét. Az egyik, amelyet az alfa-keratin (a bőr és származékainak egyik fő felépítője) vizsgálatakor fedeztek fel, az alfa-hélix. A másik hajtogatott szerkezet a béta-redő, melyet a selyem fő fehérjéjének (fibroin) vizsgálatakor fedeztek fel. Ez a két alapmotívum azért olyan gyakori, mert a peptidkötések (és nem az oldalláncok) közötti hidrogénhidak alakítják ki.

aminosavak
A fehérjék építőegységei. A fehérjékben általában 20 féle aminosav fordul elő.

atomerő-mikroszkóp (AFM)
Nagy felbontású, nem diffrakciólimitált képalkotó módszer, melyben egy rugólapkán levő tűvel tapogatjuk le a minta felületét. Az AFM-mel biomolekulákat egyenként vizualizálhatunk, ugyanakkor mechanikailag is manipulálhatunk.

Brown-mozgás
Brown botanikus 1827-ben vízben lebegő nagyon apró virágporok szabálytalan mozgását figyelte meg mikroszkóp alatt. Ez a jelenség a Brown-mozgás vagy véletlen bolyongás (angolul random walk) elnevezést kapta. A jelenség elméletét Einstein dolgozta ki. A Brown-mozgásban rejlő törvényszerűségeket más véletlen jelenségekre is alkalmazták (árvíz vagy szárazság gyakorisága, piacelemzés, döntéshozatal). A Brown-mozgás a folya-dékot (vagy gázt) alkotó molekulák hőmozgásával kapcsolatos, a moleku-láknak a Brown-részecskékkel való sorozatos és véletlenszerű ütközéseinek következménye.

enzim
Egy élő szervezet által használt és előállított számos protein bármelyike, amely biokémiai katalizátorként működik.

filamentum
Bizonyos fehérjék hosszú fonalakká állnak össze, melyek átérhetik a sejt teljes hosszát is. Ilyen fehérjeláncok a legegyszerűbb esetben olyan alegységekből rakhatók össze, melyek kötőhelye ugyanazon fehérjemolekula más részéhez kapcsolódhat (amelynek szintén megvan a maga kötőhelye, amellyel egy harmadikhoz, ami pedig ugyanígy egy negyedikhez stb. kapcsolódik).

hemoglobin
A vörösvérstestek vörös színű festőanyaga. Az a fontos tulajdonsága van, hogy a levegő oxigénjét képes megkötni.

konformáció
Minden fehérjének egy meghatározott háromdimenziós térszerkezete van, amit az energiaminimumra való törekvés alakít ki.

ligandum
Egy molekulában a központi atomhoz kapcsolódó atom vagy atomcsoport

natív szerkezet
A fehérjék olyan különleges makromolekulák, amelyek döntő többségének csak minimális energiájú térszerkezete van. Ezt a fehérje natív szerkezetének nevezzük, ami olyan struktúra, ahol a fehérjének enzimaktivitása van, vagy képes a magasabb rendű szerkezet felépítésére. Ha a fehérjék natív struktúrája megbomlik, nem tudják funkcióikat ellátni.

neurodegeneratív betegség
A neurodegeneratív betegségek nagy része fehérjeaggregátumok képződésével kezdődik. Az aggregátumok részben a sejteken kívül helyezkednek el, részben viszont a sejten belül zárványokat alkotnak. Ilyen betegség pl. az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór is.

peptidkötés
A húszféle aminosav peptidkötéssel kapcsolódik egymáshoz. Ilyenkor az egyik aminosav aminocsoportja és a másik aminosav karboxilcsoportja között víz kilépése mellett kovalens kötés létesül. Így kettős molekula (dipeptid) jön létre. Ha sok - akár több száz vagy ezer - aminosav kapcsolódik sorban egymáshoz, polipeptidlánc (fehérjemolekula) alakul ki. Ennek sajátosságát (egyediségét) az adja, hogy molekuláját hány, milyen szerkezetű és sorrendű aminosav alkotja. Az egymáshoz kapcsolódó aminosavak sorrendje (szekvenciája) határozza meg a fehérjék elsődleges szerkezetét.

riboszóma
Az élőlények fehérjetermeléséért felelős, két alegységből felépülő sejtszervecske. A kisebbik alegység köti meg a fehérjeszintézis során az mRNS- és tRNS-molekulákat, míg a nagyobb alegység az utóbbi szállítómolekulák által "futószalagon tálalt" aminosavak összekapcsolódását katalizálja.

szinkrotron
A szinkrotron a részecskegyorsítók egyik fajtája. A mágneses teret és az elektromos tér frekvenciáját úgy változtatják, hogy a részecske pályája állandó sugarú legyen. Ennek hatására sokkal kisebb térben kell mágneses teret létrehozni, különálló mágnesek is használhatóak.