Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

IL-10Interleukin 10., egy a szervezet immunsejtjei által termelt citokin
agy elektromos aktivitásaAz agysejtek sokoldalú ingerelhetőségüket a membránjukban ülő ioncsatornáiknak köszönhetik. Amikor ezeken átvándorolnak az ionok egy ingert követően, akkor a töltések elmozdulása miatt ez a kicsiny elektromos áram megmérhető, a sejt, ill. a sejtek együttese, az agy elektromosan aktív.
agyi magvakAz agyban azonos feladatra (pl. információ továbbítása az érzékszervekből az agykéreg felé) szakosodott idegsejtcsoportok.
akciós potenciálok Az agysejtek ingerlésükkor nátrium ionokat engednek be a belsejükbe, ami tovaterjed a sejtnyúlványokon mint elektromos aktivitás.
Alzheimer-kórAgyi degenerációs megbetegedés. A betegség a memória teljes elvesztésével, a személyiség leépülésével jár, elkülönítendő az idős korral járó leépüléstől, ez a betegség korábban jelentkezik, és gyorsabb lefolyású.
apoptózisProgramozott sejthalál; a sejtek genetikai kódjában tárolt és szükség esetén aktiválható mechanizmusok, melyek az adott sejt elpusztulásához vezetnek.
aszexuálisnem-sexuális
autoimmun betegségekA szervezet védekező (immun) rendszerének olyan kóros működése amely a saját szervek, szövetek ellen irányul, és különböző szervek megbetegedéséhez vezet.
cardiovascularisSzív és érrendszeri.
citokinekSA citokinek az immunrendszer sejtjei által (de más sejtek által is) termelt, nem ellenanyag természetű molekulák, amelyek az adott citokint termelő vagy más sejt membránján lévő specifikus citokin-receptorokhoz kötődve fejtik ki hatásukat. Számos citokin az "immunrendszer hormonjá"-nak tekinthető.
(Forrás: Gergely-Erdei: Immunbiológia)
daganatimmunológiaA daganatos megbetegedések immunológiai vonatkozásainak (pl. immun rendszer hibái, az immun rendszert célzó terápia) kutatása.
dopaminKémiai ingerület átvivő anyag, egy aminosavból alakítják át erre speciálisan kialakult idegsejtek, melyek képesek ennek az anyagnak a felszabadítására is.
ecstasy3,4-metilén-dioximetamfetamin (MDMA), egy közismert kábítószer. Az agyban a felszabadult dopamin sejtbe történő visszavételét befolyásolja.
egypetéjű ikrekOlyan iker pár, akiknek a genetikai anyaga, kromoszómái tökéletesen megegyeznek, mert ugyanabból az egy hímivarsejt által megtermékenyített petesejtből származnak. Eltérő tulajdonságaik csak az eltérő egyedfejlődésből, különböző környezetből eredhetnek.
endogénA szervezethez, az egyénhez viszonyítva belső eredetű. Pl. exogén (külső) anyag egy gyógyszer, aminek az endogén megfelelője egy a szervezet által használt, ill. termelt anyag (ez utóbbit ugyanannak a folyamatnak, enzimnek, jelfogónak a befolyásolására használ a szervezet.)
endotoxinBelső károsító anyag, az "endo" rész utal az endogén eredetre a "toxin" pedig a különböző külső toxinokkal pl. bakteriális toxinokkal, károsító anyagokkal való hasonlóságra hívja fel a figyelmet.
fehérjékA sejtekben a gének a fehérjéket kódolják. Ide tartoznak az enzimek, az átvivő anyagok érzékelői, és szinte minden sejt funkcióra található egy vagy több fehérje.
glukózcukor
homeosztázisA szervezet védekező rendszere a különböző antigénekkel (a szervezetet támadó mikroorganizmusokkal, allérgénekkel) szemben. Az immun rendszer nagy csoportra, a sejtes és humorális (oldott anyagokkal operáló) immunitásra osztható.
isémiaOxigén és cukor hiányos állapot, a szervezetre, szervekre, szövetekre jellemző állapot, oka leggyakrabban az adott területet vérellátásának csökkenése.
kaszpázokA sejtek által termelt, a sejt alkatrészeket is bontani képes fehérjék, enzimek.
kémiai ingerületátvivő anyagEzek az anyagok biztosítják a sejtek közötti kommunikációt az egyik sejtből történő felszabadulásukkal. A cél sejteken az ingerületátvivő anyagokra érzékeny jelfogók vannak, melyek átalakítják a kémiai ingert a sejt számára érthető elektromos aktivitásra, ill. más hírvivő rendszerekre.
klónozásSpeciális eljárás, mely segítségével egy sejt genetikai állománya egy kromoszómát nem tartalmazó petesejtbe vihető át, így a petesejt biztosítja egy új egyed kifejlődését, míg a gének nem mentek keresztül változásokon, megegyeznek a donor génjeivel.
kognitív ingerAz agyunkon keresztül, ható, tehát az idegrendszer működése segítségével megjelenő ingerek.
limbikus területekAz érzelmi reakciókban szerepet játszó agyi területek. Ide tartozik többek között a nucleus accumbens, és az amygdala is.
lipidekA sejtek zsírtermészetű anyagai, ilyenek építik fel a sejtek határoló felületeit, a membránokat is.
nem szinaptikus felszabadulásA sejtek közötti kommunikáció formáinak egyik típusa. A nem-szinaptikus beidegzések döntő többségükben nem képeznek szinapszist, hanem távolról, kémiai anyagok segítségével hoznak létre tartós kapcsolatot, mintegy rádióhullámszerűen.
neurobiológiaA biológiai tudományok idegrendszeri kutatásokkal foglalkozó ága.
neurokémiaiAz agykutatások kémiai anyagokkal, elsősorban a kémiai ingerület átvivő anyagokkal foglalkozó területe.
neuronhálozatAz agysejtek (neuronok) egymással számos ponton képesek kapcsolódni ( egyes sejtek esetében ez több tízezer is lehet sejtenként), amely komplex egységként, hálózatként képes viselkedni.
nitrogén monoxid (NO)Egy újonnan felfedezett gáz halmazállapotú idegi ingerületátvivő anyag. Feltételezhetően egy-egy jelfogó ingerlése után egy enzim kezdi el a termelését, az NO a sejtek között diffundálva éri el célállomásait.
Parkinson-kórAgyi degenerációs betegség; egy elsősorban mozgás koordinációért felelős agyterület károsodik (a dopamin beidegzés csökken illetve szűnik meg). Betegeket mozgáskorlátozottság, merev végtagok, és kézremegés jellemzi.
proliferációA sejtek szaporodása osztódás segítségével.
szabad gyökökKárosító hatású anyagok, melyek különböző szervezeten belüli anyag átalakulásokkal keletkeznek. Gyakran oxigénszármazékok, a sejtek alkotórészeivel kölcsönhatásba lépnek, és azok átalakulását, funkcióik elvesztését okozva.
szerzett immunitásAz immunrendszer egy része nem születésünktől fogva van jelen, hanem a gyermeknél, amikor először találkoznak egy-egy baktériummal, vírussal, az immunrendszer akkor építi ki speciális védelmét az adott támadó anyaggal szemben.
szuperoxidok, hidrogénperoxidOxigén tartalmú szabad gyökök, igen reaktív anyagok.
tumor nekrózis faktor (TNF-alfa)Immunsejtekből különböző behatásokra felszabaduló citokin, az immunválasz kialakításában van szerepe.