360. Jánossy Zsolt - Houston, Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Jánossy Zsolt mesél Houstonról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2002-ben döntöttem úgy, hogy ideje nekieredni a nagyvilágnak. Ekkor már egy ideje Budapesten a szállodaiparban dolgoztam, és viszonylag könnyen egy amerikai program keretében jöttem Houstonba. A szállodázás mellett beiratkoztam a University of Houston, Finance/Global Energy Management szakára és diplomázás után elfogadtam a Scottrade brókercég ajánlatát. Jelenleg mint tőzsdei elemző, befektetési tanácsadó dolgozom. Hosszú út áll még előttem, de egyszer szeretnék saját befektetési céget alapítani.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Houston, "Space City" az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városa, kertvárosokkal együtt közel 6 millió lakos él itt. Ennek ellenére nincs nagy zsúfoltság, a város hatalmas kiterjedésű. Autópályáinak hossza 926 km, a város egyik feléből a másikba akár két-három óra is lehet az út autópályán, forgalomtól függően. Az olaj felfedezése óta a város csak növekszik, rengeteg az építkezés, mára az Egyesült Államok energiaközpontja. A NASA-nak köszönhetően Houston volt az első kimondott szó a holdon. Es hát ki ne ismerné a híres Apollo 13 vészjelzést: Houston we have a problem. Gazdaságának köszönhetően minden nagyobb Fortune 500 cég képviseltetve van. A sport itt nagyon fontos szerepet játszik a mindennapokban, Houston minden profi sportban jelen van (Rockets - kosár, Astros - baseball, Dynamo - foci, Texans - amerikai foci, Aeros - jégkorong) Több mint 11 000 különféle jobbnál jobb étteremből lehet válogatni. Én Houston északi részén lakom, a Woodlandsben. Ez egy mesterien megtervezett városrész, 35 éve itt csak erdő volt, de mára rendesen kiépítették, amolyan igazi kertvárosi környezetben. Sok a zöld terület és mind rendben van tartva. Amiben jobb, hogy kicsit távol van a város zajától, de minden van, ami kell. Ami meg nincs azért be lehet autókázni a citybe.

Mi hiányzik Magyarországról?
A magyar konyha íze, bár itt is vannak boltok ahol Gyulai kolbászt, karajt, bejglit, téli szalámit lehet venni és van még egy magyaros étterem is, azért mégsem az igazi. Család, barátok, a régi szép idők.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A mindennapi élet, sportesemények és az időjárás. Az emberek pozitív életfelfogása. A függetlenség, önállóság érzése, hogy bárki bármit egyedül is elérhet, határ a csillagos ég. A valódi nagyváros érzése, hangulata es kínálata.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal össze sem hasonlítható az otthonival. Az emberek sokkal, türelmesebbek, kiegyensúlyozottabbak es pozitívabbak. A mindennapokat is nyugodtabbnak fogjak fel, és inkább a minden rosszban van valami jó elvet követik. Ebben közrejátszik a magasabb életszínvonal és az előrelépés lehetősége, a kihívás, hogy kemény munkával mindent el lehet érni. Persze itt is vannak gazdagok és szegények, de még egy átlagos dolgozó is ki tud jönni a fizetéséből, ha pedig többet akar, többet dolgozik érte. Rengetegen túlóráznak vagy éppen két munkahelyük van, amíg megteremtik maguknak az életszínvonalat, amire vágynak. A lényeg, hogy van rá lehetőség. Aki meg lusta és nem akar dolgozni az itt is az alján él és segélyekből próbál megélni. A fiataloknak egy egyetemi végzettséggel biztosítva van a jövőjük, rengeteg a jól kereső munkalehetőség. Mint minden máshol, semmi sincs ingyen, de a lehetőségek száma határtalan.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás a belvárosban 1,5 dollár (318 forint) óránként, máshol pedig nem kell fizetni érte, a buszjegy 1 dollár (212 forint), egy mozijegy 7-9 dollár (1484-1908 forint) között van, sör a bártól függően 3-6 dollár (636-1272 forint) között, kávét nem iszom, de a Starbucks-ban 4 dollár (848 forint) körül van.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Kétszobás lakás 1000-1200 dollár (212 000-254 400 forint) egy jobb környéken, a kertvárosokban ennél olcsóbban egész házat lehet bérelni. Houstonban rengeteg az építkezés illetve az apartmanok, mert a város gazdasága és a sok munkalehetőség vonzza az ide letelepedni vágyókat.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Jövedelmemből kényelmesen megélek, ahogy errefelé mondani szokás (living the American Dream). Két év alatt saját házat vettem, háromévente új autó, utazások és még marad is. Különösebben nem spórolok semmire, ami megmarad, az megmarad, de jó érzés, hogy ha valami tetszik, akkor nem kell az árát néznem. Persze nem élek nagy lábon és fölöslegesen nem szórom a pénzt, de szórakozásra sohasem sajnáltam a költekezést. Hozzá kell tenni, hogy Houstonban elég olcsó a megélhetés más nagyvárosokhoz képest. Nem szeretek főzni, szerintem nem is nagyon éri meg, Houstonban rengeteg az étterem és kicsivel többért, mint otthon változatosan lehet enni, megkímélve a bevásárlás, főzés, mosogatás szenvedésétől.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, de úgy érzem még hosszú út áll előttem, rengeteg a tanulnivaló, a lehetőség és előrelépés, így még korai ezen elgondolkodni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Saját meglátásom alapján sokkal jobb. Az élet itt is úgy telik, mint otthon, munkával, pihenéssel és szórakozással, de a mindennapi életnek nem része az állandó aggódás, stressz a pénzügyek iránt. Az emberek kényelmesen megélnek és megengedhetnek maguknak rengeteg elfoglaltságot, szórakozást, sportolást. Texasban az emberek alapjában is nagyon kedvesek és segítőkészek, a világ minden tájáról élnek itt, és megtanultak együtt élni, elfogadni egymást. Nem jellemző az irigykedés, mocskolódás sem, mindenki a saját dolgával foglalkozik. Sokkal inkább jellemzőbb a "Keeping up with the Jones's" ami azt jelenti, hogy irigykedés helyett, inkább utat keresnek, hogy hogyan tudnák elérni ugyanazt, mint a szomszéd. Persze aztán elég sokan el is adósodnak ebben, egy átlagos amerikainak öt-hat hitelkártyája van. A mindennapi élet nagyon szervezett, az államnak fontos szerep jut. A közlekedés ahhoz képest, hogy mennyien laknak Houstonban és környékén, jól meg van tervezve. (Itt most nem tömegközlekedésre gondolok, az nincs, mert mindenkinek saját autója van). Ha valami ok folytán a jelzőlámpák nem működnek, az emberek kulturáltan inkább elsőbbséget adnak minthogy káromkodva, dudálva, próbálják egymást leszorítani az útról. Sporteseményeken nincs balhé, az emberek szurkolni mennek és azért, hogy jól érezzék magukat.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Belegondolva nagyon semmi sem aggaszt, kisebb dolgokkal meg nem foglalkozom különösebben. Persze aggasztó, ahogy alakulnak a dolgok a tőzsdén, de hosszú távon gondolkodva, hatalmas lehetőségek kínálkoznak, mert nem lesz mindig ilyen a helyzet. Remélem, hogy a jövőben a hurrikánok elkerülnek bennünket, mert nagy pusztítást végeznek és eltart egy ideig, amíg visszaáll az élet a megszokott kerékvágásba.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Munkahelyemen épp a Citi és a JP Morgan brókercégének az összefonódása a téma. Barátok közt az amerikai focibajnokság rájátszása és hogy ki nyeri majd a Superbowlt.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A leköszönő elnök George Bush fényképét hasonlítják össze a nyolc évvel ezelőtti képével, amikor elnökké választották. Eléggé megviseltnek tűnik.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Rengeteg a park, zöld terület, ami mind nagyon rendezett. Sok a golf pálya, pár percnyi autókázásra pedig három szabadidőközpont is van, 15-20 focipályával mindegyik. Külön kutya parkok is vannak, ahol aztán ki lehet fárasztani az ebeket. Közelben a Lake Conroe egy mesterséges tó, ahol mindenféle vízi sportot lehet űzni, az időjárásnak köszönhetően szinte egész évben.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg. Étterembe járás az már majdnem mindennapos, de szombat este majdhogynem kötelező, utána pedig rengeteg a bár élő zenével, teraszos beülős helyek vagy a fiataloknak a klubok. Szinte egész évben van valami helyi sportesemény, vagy TV-n keresztül követhető, olyankor irány a sportbár. Szoktunk még billiárdozni, bowlingozni, gokartozni, paintballozni, moziba járni, állandóan vannak koncertek, szezonálisan autóversenyek.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Azt majd a gyerekeim döntsék el, minthogy én is szabadon dönthettem, hogy mikor hova megyek. Szeretném, ha ők is megélnék, milyen érzés csak gondolni egyet és nekieredni a nagyvilágnak. Itt meg lesz az életük alapozva és biztosítva lenne a jövőjük de nagy a világ és szeretném ha minél többet megismernének belőle.

<