343. Chana Mirjam Abraham - Tel-Aviv, Izrael

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Chana Mirjam Abraham mesél hazájáról, a megtalált boldogságról és Tel-Aviv városáról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz és mit csinálsz ott?
Három évvel ezelőtt, mint új bevándorló érkeztem Izraelbe, Németországban születtem, de húszéves koromtól Pécsett éltem. Az elején pár hónapig katonai bázisokon dolgoztam, most időseket gondozok.

Hogy mutatnád be 5-10 mondatban a várost/az országot, ahol laksz, szerinted miben jobb,
miben rosszabb?
Izrael gyönyörű ország, a zsidó nép őshazája, itt kapták és adták tovább a zsidók a világnak a Tízparancsolatot és a Tórát, itt éltek a próféták, itt játszódott le és keletkezett az ún. Ószövetség, itt található a második szentély maradványa a Nyugati fal (a Siratófal), itt keletkezett az Újszövetség nagy része is, itt született és élt Jézus. Sok ezer éves múlt, bibliai tájak, helyek, a sokfele kultúrából ideérkezett emberek szokásai egy csodálatos színes összképet alkotnak. Ahol száz vagy akár hatvan évvel ezelőtt homok meg kősivatag volt, most modern városok, kertek, öntözéses mezőgazdasági területek meg telepített erdők vannak és egy hatalmas hosszú csatorna, a nemzeti vízvezeték.

Tel-Aviv (jelentése: "a tavasz dombja") helyén száz évvel ezelőtt csak homokdűnék és tevék voltak, most nyüzsgő modern nagyváros, a Fehér város a Földközi tenger partján, a hozzátartozó több ezer éves romantikus kikötővárossal, Jafóval, tökéletes egységet képez. Sok a park, van allatkert, szafari, több egyetem, a Gyémánttőzsde, sok nemzetközi cég, bank, tudományos intézet, széles sugárutak, hatalmas modern bevásárlóközpontok, sok a hotel, vendéglő, kávézó, vannak romantikus művésznegyedek, piacok, mindenhol építkezések, új lakótelepek meg sok kilométernyi tengerpart, végig bicikliúttal. Minden évszakban rengeteg a turista, májustól novemberig strandszezon van. Az emberek közvetlenek és jóindulatúak, segítőkészek, nyitottak, tudnak örülni a mindennapi kis dolgoknak, az életnek, sok a gyerek, a fiatal. Az arab terrorcselekmények miatti biztonsági óvintézkedések, csomagellenőrzések, itt mindenki számára az élet szerves, sajnos szükséges, életmentő része. Mindenben jobbnak érzem, mint Magyarországot, ez a hazám.

Mi hiányzik Magyarországról?
A saját lakásom, a kertem, az unokáim, a színes őszi levelek meg a hó.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Izrael mint zsidó állam, az hogy a vallás, a vallásosság mindenhol jelen van itt az élet szerves részeként, a rengeteg gyerek, a jó időjárás, a tenger, a növények, amelyekről Magyarországon azt hittem, hogy szobanövények, itt meg akkorára megnőnek a parkokban, az utak mentén, mint egy fa. Minden hiányozna.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal magasabb és azt hiszem az egyénre nézve kiszámíthatóbb is. Teljesen más az itteni emberek hozzáállása az élethez, pozitívabb mint Magyarországon, a problémák mellett, a mindennapi gondokban is megőrzik az emberek az életörömüket, az ismert politikai és éghajlati viszonyok mellett a semmiből, a homok és a sivatag helyén felépítettek egy gyönyörű modern országot, nevelnek gyerekeket, boldogok.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, egy buszjegy, egy mozijegy, egy sör, egy kávé?
Ez helytől függ, a belvárosban a parkolás 10-15 sékel/óra azt hiszem, egy buszjegy 5,3, egy mozijegy 50, a sör meg a kávé egy útmenti kis helyen 8-10 sékel. (20 sékel a minimál órabér)

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bére a belvárosban?
A lakásárak az utóbbi időben nagyon emelkedtek, én egy egyszobásat a belváros szélén 1700-ért bérelek, de a belváros közepén lévő kétszobás, ami általában két hálószobát, hallt, két vécét, egy fürdőszobát és egy konyhát jelent, 3-5 ezer sékel is lehet.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Per pillanat az egészet költöm magamra meg a kutyámra, nemigen tudok félretenni, ha majd tudok, újra végigutazgatnám az országot, ellátogatnék olyan helyekre is, ahol még nem voltam.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Magyarországon egy konzulátus titkárnője voltam, és mellette karitatív módon gondoztam, látogattam időseket, hajléktalanokat. Itt, mivel nem tudok jól héberül, az idősgondozásból meg kell élnem, ami időnként lelkiismeretfurdalást okoz, ha szegényekről, vagy a holokausztot túlélőkről van szó.

Milyen a mindennapok hangulata az itthoniakhoz viszonyítva?
Ahogy már írtam, az emberek hangulata pozitív és optimista, nem járnak itt folyton mogorva, szomorú, elkeseredett arccal, mint Magyarországon sokan, akkor sem, ha okuk van rá. Az izraeli társadalom, az egyes emberek is általában nagyon toleránsak a mássággal szemben, senki nincs le- vagy kinézve, megaláztatva.

Mitől tartasz és miben reménykedsz?
Tulajdonképpen nem tartok semmitől, akkor nem jöttem volna ide, illetve nem élnék már itt abban reménykedve, hogy mindig lesz megélhetésem, lakásom, hogy valódi béke lesz, hogy csoda történik és az ország összes területe megmarad, hogy nyugodtan, boldogan és békében élünk a saját országunkban, a saját szokásaink szerint, és nem kell félni a terrortól, a bombáktól, rakétáktól.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az ünnepek, az elvárások az új évtől (ami 3 hete kezdődött a zsidó hagyomány szerint). Most vannak a nagy őszi ünnepek, a sátoros ünnep a vége felé közeledik, a Tóra örömünnepe, ezen kívül a nemzetközi pénzügyi helyzet, a megélhetés, az emberek általában a mindennapi kisebb-nagyobb családi és munkahelyi örömükről és bánatukról beszélnek errefelé.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A tőzsdebajok, az izraeli kormányalakítás meg az arabok által Gázából újra kilőtt kasszám-rakéta.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Grillezés a szabadban, a tengerparton, szörfözés, fürdés-napozás, kirándulás, biciklizés kiépített kerékpárutakon végig a tengerparton, a városon, parkokon, meg a fiataloknak a diszkó.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Nálunk a zsidó vallás szerint a szombat (a sabbat) után a vasárnap hétköznap, az emberek dolgozni járnak, a heti pihenőnapon - szombaton, ami péntek este kezdődik - nem járnak a tömegközlekedési eszközök, a taxik kivételével, de a mozik, diszkók, vendéglők nyitva tartanak, szombat este bármi szórakozási lehetőség rendelkezésre áll. Én a heti pihenőnapon a tengerhez és zsinagógába járok.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Én ebben nem dönthetek, idősebb lányom és a négy unokám Magyarországon élnek, a fiatalabbik lányom szinten itt, Tel-Avivban.