344. Szalóki György - Athén

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Szalóki György válaszol Athénból.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Két éve költöztem Athénba, miután megkaptam egy Marie Curie-ösztöndíjat. A diplomám megszerzése után (vegyészmérnöki) egy évet dolgoztam Budapesten, szakmámon belül, de mindenképpen szerettem volna megszerezni a PhD-fokozatot, úgyhogy belevágtam a görögországi kalandba. Egy ismerőstől hallottam a National Hellenic Research Foundation nevű athéni kutatóintézetről. Szeptember 27-én hagytam ott a pesti állást, és október 1-jén már Athénban voltam.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Athén az elmúlt közel 50 évben nőtt százezres városból 4-4,5 milliós metropolisszá. Ezalatt vidékről nagyon sokan költöztek ide (ennek köszönhetően majdnem mindenkinek van vidéken háza, nyaralója vagy legalábbis rokoni kapcsolata). A környező városok beleolvadtak az egyre növekvő fővárosba. Ennek köszönhetően (és annak, hogy öt emeletnél magasabbra ritkán építkeznek) hatalmas területen terül el. A 2004-es olimpiára készült el a jelenlegi három metróvonal. 2001-ben adták át az új európai színvonalú repteret. Az úthálózat kissé kaotikus, az utcák szűkek és zsúfoltak: a görögök bárhol szívesen leparkolnak kocsijukkal még akkor is, ha történetesen attól egy busz nem tud elhaladni. A városban több az autó és a motor, mint amit az elbírna, a közlekedés akadozós. A város sajnos nem túl tiszta, és a történelmi műemlékeket, parkokat nem nagyon ápolják (ez amúgy országszerte igaz).

A görög emberek segítőkészek, ám távolságtartóak (legalábbis Athénban), érdeklődőek, családközpontúak, nagyon büszkék a kultúrájukra. Több dolgot szeretnek egyszerre félgőzzel párhuzamosan csinálni (az egyik mindig cigi és a frappé). Baromi hangosan társalognak, ezt meg kell szokni. Nagyon nagy átlagban elmondható, hogy nem lehet rájuk számítani. Ezt egy görög ismerősömtől hallott idézettel támasztanám alá: egy göröggel könnyű barátságba kerülni, annál nehezebb viszont megtartani annak.

Mi hiányzik Magyarországról?
A család és a barátok, hogy az ember árnyaltan tudja magát kifejezni (és hogy azt mások meg is értsék), a pálinka, a paprika és a magyar ételek, nyársalás, bográcsozás. Egyszóval minden, kivéve a politika és a Túró Rudi!

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A napfény, a tenger a kék mindenféle árnyalatával, a barátok, a lazaság (egy bizonyos mértékig). A biztonság, Athén Európa egyik legbiztonságosabb fővárosa. Az igazi gyros.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Nincsenek láthatóan nagy anyagi különbségek, nincsen olyan felvágás, az emberek kevesebb dolgot tesznek érdekből. Az átlagember ugyanolyan szinten él, mint Budapesten. Az emberek boldogak, összetartóak, nem annyira a hosszú távú célokra fókuszálnak, mint inkább a mindennapi örömökre. Nem veti fel őket a pénz, de legyünk őszinték, nyaralásra alig kell költeniük. Ennek köszönhető-e, azt nem tudom, de a görögök nem szeretnek elszakadni hosszabb időre Görögországtól, ezt is főleg inkább télen egy-egy "nyaralás" alkalmával, merthogy nyáron kivétel nélkül mindenki a görög tengerpartokon punnyad.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Athén nagy részén ingyen lehet parkolni, a belváros tarifáit nem tudom, mert nincs autóm. A busz-, metró-, villamosjegy 80 cent (208 forint), és ezzel 60 percig lehet váltogatni a közlekedési eszközöket és vonalakat. A mozijegy 9 euró (2341 forint). A kávé: nehéz árat mondani, az intézetben, ahol dolgozom 1,2 euró (312 forint), amúgy általánosan 3,50-4,50 euró (910-1170 forint). A sör 0,5-l,5 euró (130-390 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy olcsóbb kerületben 300-500 euró (78 030-130 050 forint), míg egy drágább kerületben 350-tól (91 035 forint) felfelé.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A havi kajakiadás 300 euró (78 000 forint), étterem nélkül, nem zsíros kenyéren élve, a jó helyeket ismerve. Athén (nagy átlagban) tíz százalékkal drágább Budapestnél. A görögök szeretnek a külsőre adni, úgyhogy ruha, kozmetikumok terén elég jó a kínálat és elfogadható áron. Spórolok utazásra és a következő külföldi életre.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Szakmailag igen, de a szervezetlenség hiánya sajnos a munkára is rányomja a bélyegét. Aki komolyan akarja venni a tudományos karrierjét, az ne jöjjön ide.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Jó, laza, kicsit belassult.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Szeretnék egy jó egyetemen PhD-fokozatott szerezni, de remélem, hogy nyaralni még sikerül visszatérnem ide.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Foci, utazás, meló, apró-cseprő dolgok, pletyka.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Passz, de általában foci, politika és celebkedés.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Frappézás 24/7. Éjjel-nappal, akár meló közben is, de erre a legalkalmasabb hely a kávézó, ahol az emberek akár három órát is simán eltöltenek egy jegeskávé felett. Vásárlás. A tengerpart közelében szezonálisan megvalósítható szabadidős tevékenységeket meg se említem, annyira magától értetődőek.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Kávézóba beülés, séta a parton, mozi, buzuki.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem.

<