321. Nagy Gábor Konrád - Ploiesti, Románia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Nagy Gábor Konrád mesél Ploiestiről.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Budapesten dolgoztam egy ingatlanfejlesztő cégnél. Miután befejeztük a projektet, a cég átköltözött Romániába. Nem sokkal ezután engem is hívtak, hogy hasonló munkakörben dolgozhatnék, mint otthon. Elég jó ajánlatot tettek és nem tudtam visszautasítani. Ez volt kb. 2 hónapja. A feladatom műszaki rajzok és kalkulációk készítése. Tervek módosítása, együttműködés a tervezőkkel, műszaki konzultáció a megrendelővel.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Ploiesti Bukarest és Brassó között található, 40 km-re a fővárostól. Kb. 250 ezer lakosa van. Mivel egy iparvárosról van szó, a település képe nem túl megnyerő. Rengeteg a panel (jóformán csak az van) nagyon lelakottak és a közterület sem túl rendezett, a városképet a hatalmas olajfinomító uralja. Ez sokaknak ijesztően hat, nekem is az volt, de meg lehet kedvelni. Ami inkább zavar, hogy a város mérete ellenére alig van élet és üzletekből is alig van. Ruhaboltból nagyon kicsi a választék. Viszont sok az étterem és kávézó, vannak köztük nagyon jók. Az országnak ez a része síkság és elég egyhangú, viszont 50 km-re már a Kárpátokban találja magát az ember. Gyakran átjárok Brassóba, ahol már teljesen más kép fogad.

Mi hiányzik Magyarországról?
Szerencsére 2-3 hetente hazajárok, így egész elviselhető. Persze jó lenne gyakrabban látni az otthoniakat, de ezen kívül minden pótolható. Még a túrorudi is.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A munkahelyem, a fizetésem és az a megbecsülés, ami itt fogad nap, mint nap. Meg a közeli hegyek.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Románia nagy ütemben fejlődik, de még mindig alacsony az életszínvonal. Kelet-Európa többi országához hasonlóan, aki gazdag, az nagyon gazdag, viszont sokan élnek a létminimum alatt. Ennek ellenére az emberek boldognak és nyugodtnak tűnnek.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy kávé?
A parkolás itt ingyen van, a buszjegy 1,2 lei, a sor 2-4 lei, a kávé kb. 2, moziban meg nem voltam. (1 lei jelenleg 67 forint)

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Nekem szerencsére céges lakásom van, de aránytalanul magasak itt az árak. Egy kétszobás, a belvárosban 1300-1800 lei plusz rezsi.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mivel a cégem a költségeim nagy részét állja és fizetésem sem a helyiekhez képest van meghatározva, a nagy részét félre tudom tenni. Itt az élet magyar szemmel is elég olcsó (kivéve a lakás). Az éttermek, a taxi, és úgy általában a szolgáltatások. Most lakásra gyűjtök, Budán szeretnék venni, hogy ha visszamegyek, már legyen sajátom.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen is meg nem is. A munkám most tetszik és nagyon hasznos tapasztalatokat szerzek, de később tervezéssel szeretnék foglalkozni, és majd egyszer szeretnék egy saját irodát.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nagyon más. Az emberek rosszabbul élnek, de boldogabbak. Ehhez az is hozzájárul, hogy nagyon fejlődik az ország. A fizetések egy év alatt 30 százalékkal nőttek. Mondjuk én azt látom, hogy a kormány ezt propagandaszerűen hirdeti is. Úgy látszik, hogy működik. Az emberek optimisták és bizakodóak.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Még nem sikerült befejeznem a főiskolát, abban reménykedek, hogy a munka mellett tudom majd folytatni. Attól tartok, hogy nem.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A gazdaság állandóan beszédtéma, meg az olimpia is az.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Nem tudom.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Nincs sok szabadidőm. Ha van, akkor Brassóban töltöm, ott rengeteg a lehetőség. Kirándulás, strand, szórakozóhelyek. Ploiestiben nincs sok, bár még nem térképeztem fel mindent.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Itt? Kocsma, kaszinó. De az rengeteg.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ez a kérdés nekem még elég korai, de valószínűleg nem. Én is csak erre a munkára jöttem. Jobban szeretnék én is otthon dolgozni, de nem volt ilyen lehetőségem. Még hasonló sem.

<