320. Mikó Zsuzsanna - Brisbane, Ausztrália

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Mikó Zsuzsanna és barátja mutatják be Brisbane-t és a boldog ausztrál létet.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2006 szeptembere óta élünk Ausztráliában, Brisbane-ben. Korábban már jártunk külföldön mind a ketten, majd ismét Magyarországon próbálva megélni rájöttünk, hogy nem nekünk való, újra neki kell vágnunk a nagyvilágnak. Én veszprémi vagyok, a barátom pedig csabrendeki, de az utolsó két évben már Budapesten éltünk. Angliába már nem vágytunk, Amerikába pedig nehéz lett volna vízumot szerezni, és mindenképp angol nyelvterületben gondolkodtunk, a távolság nem számított. Egy előadáson hallottunk az ausztrál lehetőségekről, és úgy éreztük, hogy most vagy soha. Pár hónap alatt elintéztünk mindent, és hirtelen itt is voltunk. A tanulóvízum előnyeit és hátrányait élvezzük immár két éve.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Jobb az időjárás, mert nem igazán szeretjük a hideget, több a mosolygós ember az utcán, könnyebben lehet olyan munkát találni, amit még szeretünk is. Rossz, hogy magasak a lakásárak, és a kultúrát tekintve az ausztrálok eléggé le vannak maradva. Ha mi az otthonról hozottakat nem tápláljuk, akkor belül eléggé elszegényedhetünk. Messze van a család, amit nem lehet megszokni, de annál jobb, amikor újra láthatjuk egymást, és egy hónapig csak velük foglalkozhatunk.

Mi hiányzik Magyarországról?
Család, barátok, kultúra.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Időjárás, tenger, gyönyörű tájak, lehetőségek az utazásra, jobb munkakörülmények, a majdnem állandó napfény.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal mindenképpen jobb, ez köszönhető a gazdasági fejlettségnek, és az ország adottságainak is, hiszen itt minden megtalálható, amire szükség van, így Ausztrália nincs ráutalva más országokra oly mértékben. Nincs, vagy legalábbis nem említésre méltó a korrupció, ami a legtöbb országban jelen van, és megakadályozza az átlagember előrejutását. Brisbane számunkra nem a legjobb város, mert elég unalmas kulturális szinten, de az ember bármikor könnyen talál munkát és akkor sem esik kétségbe, ha egy ideig munka nélkül marad. Valamint bármikor változtathatunk lakóhelyet, itt nem minden a fővárosra és környékére összpontosul.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolást nem nagyon tudom, de kb. 1-2 ausztrál dollártól felfelé bármennyi lehet óránként. A buszjegy nekem, mint tanulónak 3,40 dollár. Ezzel be tudok menni a városba a 3. zónából, de ezzel egész nap bármin utazhatok (hajó, vonat, busz) kb. 15 km-es vonzáskörzetben. A felnőtt jegy ennek a duplája. Moziba a legolcsóbb helyen már 5-7 dollárért is lehet menni, ami a belvárosban van és színvonalban sem tér el a drágább moziktól. A sör kb. 3 dollárnál kezdődik a vendéglátó egységekben, a boltban pedig nagyobb kiszerelésben vásárolva 1-2 dollár darabja. Kávé 2,50 és 5 dollár között mozog. A középárfolyam szerint jelenleg 137 forint egy ausztrál dollár.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Nemrég még a belvárosban laktunk egy kétszobás lakásban, ami bútorozott volt és az épületben volt úszómedence is, a sétálóutca pedig 10 percre volt gyalog, és mindezért kezdetben 380 dollárt kértek hetente, majd idén felemelték 550-ra. Ennél van olcsóbb és drágább is, az igényektől függően. Jelenleg a 3. zónában lakunk egy 3 szobás, kétszintes házban 400 dollárért hetente, és ehhez is jár úszómedencehasználat. Itt a legtöbben nagyobb lakást bérelnek másokkal együtt, és így meg lehet úszni a méregdrága bérlést.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Egy minimáljövedelem kb. 500 dollár hetente, de ennél jóval többet is meg lehet keresni. Mi jelenleg többnyire a barátom fizetéséből élünk amíg tanuló vagyok, de így is tudunk félretenni. Ha már én is keresni fogok, akkor több mint egy teljes fizetést meg tudunk majd spórolni, ha akarunk. Utazásokra gyűjtünk, be szeretnénk járni a világot.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Részben. Cukrásznak tanultam, cukrászkodom is, mert szeretek sütni-főzni, de az álmom, hogy állatok közelében lehessek, nem csak hobbi szinten. A barátom pedig zenélni szeretne, de még nem talált megfelelő társaságot hozzá.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A lehetőségek miatt a hangulat is jobb.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nincs mitől tartani, talán csak a betegségtől, de attól mindenki tart. Igyekszünk egészségesen élni. Remélem, hogy a szüleim meglátogatnak minket hamarosan, valamint reméljük, hogy mind a ketten azt csinálhatjuk a jövőben, amit szeretnénk. Én állatokkal akarok foglalkozni, a barátom pedig zenélni szeretne.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Hova utazzunk a hétvégén.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Nem olvasunk sűrűn újságot, de valószínűleg még ünneplik az ausztrálok az olimpián elért sikereiket, meg a benzin árán csodálkoznak, hogy miért lett olcsóbb pár centtel.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Turázás, buvárkodás, horgászat, kempingezés, skite, szörf, lovaglás, ejtőernyőzés, hőlégballonozás, golf, asztali tenisz, squash stb.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Mozi, pub, de mi inkább a barátokkal jövünk össze a Brisbane-i Magyar Házban, vagy épp egy hegymászásból hazaérve örülünk, ha relaxálhatunk kettesben.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ha nem is pont itt, de egy legalább ilyen mozgalmas, eseménydús és lehetőségekkel teli országban.

<