312. Szever Viktória - Heraklion, Görögország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Szever Viktória mesél Heraklionról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Görögország mindig is a szívem csücske volt. Tizenegy éves koromban jártam görög földön először, akkor még csak a tengerpart, a napsütés és a nyaralás volt a fontos. Aztán még három görög nyaralás következett, majd az ötödik nyaralás alatt 2006. szeptember elején ismertem meg a vőlegényemet, aki krétai görög. Egy évig ingáztam a két ország között, majd 2007. szeptember 12-én végleg ideköltöztem. Görögország egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb utazási vállalatánál dolgozom. Munkahelyem az heraklioni repülőtér, ahol német, osztrák és svájci turistákat fogadjuk április elejétől október végéig.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Görögország a Balkán-félsziget deli csücskében fekszik és több mint 2000 sziget tartozik hozzá. Az ország 10,2 millió lakosából mintegy 10 százalék él a szigeteken és több mint egy harmada Athénban. Az ország az Európai Unióból és az idegenforgalomból befolyó jövedelmeknek köszönhetően rohamosan fejlődik. A 250 km hosszú Kréta a legdélibb és a legnagyobb görög sziget ahol szinten mindig hétágra süt a nap. Az északi parton egymást érik az üdülőhelyek és a nagy történelmi városok, míg a deli part kevésbé kiépült, vadregényes. A sziget sok ezer eves történelme során sokat szenvedett a hódítóktól és a megszállóktól, de még így sem tudták megtörni az itteni lakosok függetlenség és szabadságszeretetét. A Krétán lakók nem is görögnek, hanem krétainak vallják magukat. Még az illető vezetéknevéből is kitűnik, hogy valaki krétai, Krétáról származik, vagy krétai a férje, ugyanis a vezetéknév végén egy képző van. A sziget 1913-tól tartozik Görögországhoz, addig független állam volt. Heraklion 1971-óta a sziget fővárosa és lakosainak száma 140 000 főre tehető. Évszázados templomok, ivókutak, számtalan velencei épület, nyüzsgő piac, rengeteg kávézó, vasbeton apartmanházak, közlekedési dugók és a most épülő új tengerparti sétány, mindez Heraklion. Jobb, mivel szinte egész évben süt a nap, a tél rövid és enyhe, a nyár májusban kezdődik és egészen október közepéig-végéig tart. Ez sokat dob az emberek hangulatán, akik itt szinte mindig mosolyognak, és nem rohannak sehova. És hogy mitől rosszabb? Számomra felfoghatatlan, hogy a hivatalokban még mindig papír alapon működik a nyilvántartás. A bankokban sorszámot kérsz, de kb. 150-en várnak előtted, mert nem elintézni való szerint van a sorszám. Van úgy, hogy az egyikünk még le tud zuhanyozni este, de a másiknak már nem jut víz, ilyenkor másnap reggelre kell halasztani a fürdést.

Mi hiányzik Magyarországról?
Nem sok minden, de persze a rokonok, a cicám. A Túró Rudi, a kakaóscsiga és a nokedli. A budapesti állatkert, bár utoljára úgy nyolc éve jártam ott. Az, hogy minden nap a nap 24 órájában van víz. A padlószőnyeg a hálószobából.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Minden. A tenger, a napsütés, úgy általában az időjárás. A kávézók és a kanyargós utcák a kis üzletekkel. A közös tányérból való evés. A görög és a krétai konyha a sok egészséges étellel és a rengeteg friss salátával. A pékségek és a cukrászdák az isteni sütikkel és fagyikkal. A sirályok beszéde és a tengerjáró hajók kürtje a kikötőből. A szieszta, a nyüzsgő belváros, az hogy este tíz, az még koránnak számít és teljesen normális, ha tizenegykor vagy éjfélkor ülsz be valahova vacsorázni. A káosznak tűnő vezetési stílus, a rengeteg robogó. A krétai és görög zene. A nyelv és a görög írásmód. A tánc, amit mindenképpen meg szeretnék tanulni. A citrom-, narancs- és olajfák, a leanderek és a bouganvilleák. És úgy általában az a bizonyos görög illat, amit azt hiszem már mindenki érzett, aki már járt ebben az országban. És bár ezt kellett volna először említenem a vőlegényem.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Kicsit magasabb az életszínvonal. A fizetések magasabbak, viszont az árak is, különösen az élelmiszerek drágábbak. Az átlagember véleményem szerint nem panaszkodhat. Majdnem mindenki elmegy hetente egyszer vacsorázni étterembe-tavernába. Nagyon adnak a külsőségekre, mindez látszik a ruházkodási, sminkelési szokásokban, milyen autójuk van és hogy hogy van berendezve a lakás. Viszont sokan vásárolnak itt is hitelre.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Az utcán a parkolás ingyenes, már ha az ember volt olyan szerencsés, hogy talált szabad helyet. A parkolóházakban és az őrzött parkolókban az első óra 4-5 euró (924-1155 forint), minden további óra 1-2 euró (231-462 forint). A szigeten csak buszközlekedés van, a városban a buszjegy rövid távra 0,9 euró (208 forint), hosszú távra 1,30 euró (300 forint). A távolsági buszokra kilométer szabvány van, de egy kb. 35 km-es teljes áru jegy 3,60 euró (832 forint). A mozijegyet sajnos nem tudom, még nem voltam moziban. A sör 3-6 euró (693-1386 forint), a kávé 2,5-4 euró (578-924 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy hálószobás plusz egy nappalis lakás a belvárosban havonta úgy 500-700 euró (115 500-161 700 forint). A jó környéknek számító részeken, amik a belvárostól maximum 10 perc sétára vannak, egy régebben épült apartmanházban úgy 300-400 euró (69 300-92 400 forint), egy új építésűben 500-600 euró (115 500-138 600 forint).

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mivel a költségeket megosztjuk a párommal, én a fizetésemből a háztartásra költök, mint étkezés, tisztító és tisztálkodó szerek, apróságok a lakásba stb. Erre a fizetésem kétharmada megy el havonta a többiből az jövő évi esküvőre teszünk félre, illetve magunkra költjük, mint ruházkodás, kávézás-tavernázás barátokkal, kirándulások, kisebb utazás szigeten belül, új bútor stb.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen. Az idegenfogalom, a repülés és az utazás mindig is nagyon érdekelt. Magyarországon idegenforgalmi iskolát végzetem. Álmom volt, hogy a reptéren dolgozhassak. Igaz, most nem a reptér alkalmazottja vagyok, de az utazási iroda reptéri csapatának a tagjaként a reptéren dolgozom. Azt elmondhatom, hogy ez az első olyan munkám (kettő másik volt Magyarországon), ahova nem úgy megyek, hogy már megint dolgozni kell menni. És heti két fix szabadnappal büszkélkedhetem, ami nagyon nagy szó. Itt az idegenforgalmi szezonmunkások nagy részének egyáltalán nincs szabadnapja, vagy csak havi egy-két napot kapnak.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nyugodtabb, mosolygósabb, ráérősebb és napsütéses.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem tartok semmitől. Viszont abban reménykedem, hogy ha majd lesznek gyerekeim mindent meg tudok nekik adni és anyagi biztonságban fel tudom nevelni őket.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A benzinár emelkedése, ennek következtében az élelmiszerek és még sok más cikk árainak a növekedése. Sajnos itt minden kicsivel drágább, mint Görögország más területein, mivel ide hajóval kell, hogy hozzanak mindent, kivéve a helyi termékeket. Az országban ki-kitörő tüzek a szárazság és nagy meleg miatt.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A gyilkos védőbeszéde: a tévéből egy hang mondta nekem, hogy öljem meg a szüleimet.
Ismét gyógyszer áremelés.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Kávézás baráti körben. Nagyon sokan mennek hétvégére a horio-ba, vagyis a faluba ahol a szüleik-rokonaik laknak. Munka után tengerpart. Kisebb-nagyobb kirándulások. Séta a kikötőben, a belvárosban.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg. Estefelé megtelnek a kávézók, klubok, tavernák. Most nyáron nagyon felkapottak a tengerparti sétányon lévő halvendéglők. Mindenki megtalálja a maga ízlésének megfelelő szórakozást. Vannak hangulatos, csendes helyek, és vannak zajosabb, bulizósabbak is. Nyáron nagyon sok koncert van, nagy és divatos énekesekkel. Illetve a nyár a keresztelők és az esküvők szezonja, ami itt szintén nagy buli evéssel-ivással (mértékkel) és tánccal.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Mindenképpen szeretném, ha itt élnék le az életüket. De ez rajtuk is fog múlni. Lehet, hogy később úgy döntenek, munka, szerelem stb. miatt, hogy egy másik országban fogják folytatni az életüket, vagy éppen Görögország másik részén. Magyarországot mindenképpen látni fogják.

<