310. Nagy Sándor Márton - Dunaújváros

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Nagy Sándor Márton mesél Dunaújvárosról.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mióta van ez így? A szülővárosodban élsz?
Dunaújvárosban születtem, és ha minden jól megy, még diplomázni is itt fogok. Anno nem sikerült elkerülni más főiskolára, most már nem bánom.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/környéket, ahol laksz?
Egy volt iskolatársam jellemzte legjobban: ez a "legundergrundabb" város, amit valaha láttam. Ezenkívül a legek városa. Jó és sajnos rossz értelemben is.

Dunaújváros az '50-es években épült terv- és kirakatváros. Talán az egyik utolsó még élő tervváros a volt keleti blokkban. Sajátos hangulatot ad a helynek, hogy a valaha kitalált utópikus elképzelésekből mi valósult meg az épülés folyamán, és mi maradt a rendszerváltás után. Nem rendelkezik hagyományos múzeumi látnivalókkal, és szokványos őskorig visszanyúló történelemmel. Ellenben vannak itt is érdekes, a világon egyedülálló látnivalók, érdekességek és az őskorig visszanyúló történelem, még ha az nem is egy nép történelme.

Az idegennek elsőre a por, a soha meg nem szűnő zaj (a Vasmű miatt) és az egymásra merőleges utcák tűnnek fel. Érdekességként szokták még mondani, hogy rengeteg a park, csak kár, hogy tele van szeméttel. A Duna-part egyedülálló szépségű, kedvelt kikapcsolódóhely. Telepített növényzetének fajgazdagsága miatt botanikuskertként is számon tartják. Mellesleg itt található Európa legnagyobb Acélszoborparkja. A környéken rohamosan fejlődő falvak találhatóak. Egyre több fiatal család költözik ki a város melletti településekre. Tisztább a levegő, nyugodtabb a környezet, kevesebb a por.

Miért szereted azt a helyet, ahol most élsz, mi hiányozna, ha elköltöznél?
Ezt a várost vagy szeretni, vagy utálni lehet. Köztes állapotról nem hallottam még. Én szeretem. Megkapó a hangulata, az őszintesége. Nem zsúfolt, de nem kihalt. Mindig találni ismerőst. Szeretem, hogy nincsenek nagy távolságok, hogy 30 perc alatt akár gyalog elérni bárhová.

Ha elköltöznék, hiányozna a hangulat, a barátok, a főiskola a selmeci hagyományokkal, az olcsó kocsmák, a sajtos-tejfölös lángos a Vasmű kapunál, a Duna-part, az uszoda és a világ legszebb küzdősporteseményei: a nőivizilabda-meccsek.

Szerinted miből legyen több és miből kevesebb felétek?
Azt tudom, miből legyen kevesebb: vasporból a levegőben, szemétből az utcákon. Hogy miből legyen több? Talán tisztességes politikusból és összetartásból, mert akkor ki lehetne aknázni azt a mérhetetlenül sok lehetőséget, ami van a városban. Játszótérből a gyerekeknek, extrém sportpályákból, 50 méteres feszített víztükrös medencéből, hogy reggelente, mikor úszni járok, békében megférjünk a nyugdíjasokkal, a hobbisportolókkal és a hivatásos úszókkal.

Ha te lennél a polgármester, mi lenne az első három intézkedésed?
Nehéz kérdés. Felajánlanám a fizetésem a Kortárs Művészeti Intézetnek, aztán befektetőt keresnék a Szalki-sziget és a szabadstrand rehabilitációjára, majd igyekeznék a Déli Ipari Parkot fejleszteni, hogy új munkahelyek létesüljenek. (Ezekből az első kivételével a többi megvalósulni látszik, de lennének még ötleteink.)

Többet tudtál megvalósítani az álmaidból, mint a szüleid ilyen idős korukra?
Más világ volt akkor. Nem hiszem, hogy többet, de azt sem, hogy le lennék maradva. Azóta jött egy rendszerváltás.

Azt tanulom, amit szeretek, az egyik munkámból megélek és szeretem, a másik munkám a hivatásom. Nem mondom, hogy az álmaimat élem és nincsenek céljaim, de jelenleg jó úton haladok feléjük.

Mitől tartasz a leginkább, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartok tőle, hogy a munka mellett nem jut időm a nyelvvizsgákra, meg a szakdolgozataim igényes elkészítésére. Reménykedem benne, hogy végzünk a lakásfelújítással, és akkor egyenesben lesz az életem, meg hogy januártól talán elköltözhetem otthonról.

Mennyit költesz a fizetésedből magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Még édesanyámmal és a húgommal lakom, amit keresek, nagyjából hazaadom. Félretenni jelenleg nem tudok, mert vettünk egy lakást és azt újítjuk fel. Jelenleg minden spórolt pénzünk arra megy rá. Jelenleg, ha megvolt a költözés, vagy visszarakatom a kocsimat a forgalomba, vagy eladom roncsnak és veszek helyette egy jobbat. Ez az, amire gyűjteni fogok a lakás után, mert munkaeszköz.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Egyfelől igen, mert nyolc éves korom óta fotóriporternek készülök. Másfelől gyerekfejjel nem gondoltam volna, hogy ennyire kemény ez a szakma. Ezenkívül képzőművészeti pályára készültem még gimnazista koromban, jelenleg munka mellett csak pár ötlet megvalósítására jut időm évente. (Ezek jobbára multimédiás munkák és fotóprojektek, de vannak köztük elborultabb dolgok is.) Ezenkívül édesanyám mellett dolgozom a családi vállalkozásban. Na ez a munka abszolút nem szerepelt az álmaim között. De jól élünk belőle, és szeretem.

Mi az, ami nálatok a legjobb az országban?
A kedvencem, hogy aki panaszkodni akar, panaszkodhat, aki meg előrébb akar jutni, az ugyan nagyon kemény munkával, de előrébb tud jutni. Ugyanakkor vannak jogos panaszok, és tényleg nem egyszerű egyről a kettőre menni. Viszont szerintem gyönyörű ország, vannak lehetőségek, és mindig akad segítő kéz a bajban, annak ellenére, hogy sajnos nem az összetartásáról híres a magyar nép.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Sok eső, tönkremenő búzatermés, sikerült az EFOTT, munka munkával.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az egyikén Kolonics György tragikus halála a félresikerült egészségügyi reform szemszögéből, és leendő dr. Csisztu Zsuzsa. A másikat csak online néztem, ott az induló plasztikai sebészet, a felszerelt biztonsági tükrök az utcákon és az autós vizsgáztatás leendő változásai. Az online újságon pedig a Ligetfesztivál programjai és az egyik TV-hez történt betörés.

Mit láttál először, amikor kiléptél ma otthonról?
Roppant szerencsés vagyok, mert a közvetlen Duna-parton, a sétányon lakom, és így az alföldet eső közben, ahogy a felhők közt átszűrődött a napfény. Mindezt a reggeli kutyafuttatás közben.

Mondj egy szót, amit csak a környéken használnak!
Lápirettenet, amely főiskolások hírhedt koktélja, ami miatt több budapesti turista bosszút esküdött ellenem és idegenvezető társam ellen.

Garázsváros, ami egyedülálló a világon. Ez egy teljes, összefüggő utcanévvel, kisbolttal, alkatrészbolttal és kocsmákkal ellátott városrész a város körül garázsokból.

Szeretnél elköltözni onnan valaha? Miért nem költöztél még el?
Igen, szeretnék. Egyelőre családi okok miatt maradtam itthon a diplomázásomig. Utána több terv is van, valamelyik majd összejön. Nem végleg szeretnék elmenni, csak vágyom egy kicsit világot látni, utazni, tapasztalatokat szerezni. Utána szerintem visszajövök.

<