307. Nádas Kata - Christchurch, Új-Zéland

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Nádas Kata válaszol Christchurch városából.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Budapestről, először három éve kerültem ide, amikor a Főiskolám harmadik évét gyakorlaton kellett töltenünk. Sok országot megpróbáltam akkor, és ez volt az egyetlen, ahol szívesen fogadták a külföldi lelkes diákokat, és megfelelő feltételek mellett biztosítottak állást. Nagyon örülök, hogy végül is Új-Zélandra jöttem, mert nagyon jó évet töltöttem itt mind szakmai, mind szociális szempontból. Letelt az egy év, hazamentem, befejeztem a sulit, majd visszajöttem a hotellánc egy másik városban levő szállodájába.

Egy négycsillagos szállodában dolgozom, a pozíciót magyarul talán teremfőnöknek lehet fordítani, de ez nem foglalja magában az egész munkakort. Angolul Food and Beverage Supervisor, tehát beletartozik a bár, az étterem és konferenciákon való felügyelet. Felügyeleten azt kell érteni, hogy amikor én vagyok műszakban, az én feladatom, hogy biztosítsam, hogy minden zökkenőmentesen menjen a konyha, a felszolgálók és a vendégek között. Most picit több mint egy éve vagyok itt ebben a munkakörben.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
A déli sziget legnagyobb varosa Christchurch. Számunkra mégis inkább a kisváros a jó szó rá, sosem túlzsúfolt, de mindig történik valami. Gyönyörű hely, egy kis folyó szeli át, amin csónakázni szoktak, gyönyörű hegyek veszik körül, amikről belátni a várost, de maga Christchurch sík területen fekszik. Közel van a tengerpart is, úgyhogy tényleg minden egy helyen megtalálható. Neve is sejteti, hogy egy gyönyörű katedrális van a város központjában. Azt hiszem, hogy Új-Zéland (egyik) legeurópaibb városa. Az idő az év legnagyobb részében napsütéses, meg télen is. Elég központi hely, sok kirándulást terveznek innen a közel levő falukba, melyek a tájakról, fókákról, pingvinekről, bálnákról, delfinekről híresek.

Jobb, hogy nem annyira szennyezett a levegő, csodálatos tájak vannak, nagy zöld végeláthatatlan dombok es fantasztikus emberek. Kedvesek, segítőkészek, ha megkérdezik, hogy hogy vagyok, tényleg érdekli őket a válasz. Ha felszállok a buszra, szokás köszönni a buszvezetőnek, és ő is köszön, majd én megköszönöm, hogy elvitt a megállóig és ő megköszöni, hogy vele utaztam. Fantasztikus, hogy a város közepén is lehet kertes házban lakni és mégis mindenhova gyalog-biciklivel közlekedni.

Rosszabb, hogy nincsenek itt az otthon hagyott barátok, az otthoni bevált törzshelyek. Nincs akkora igény a kultúrára, mint otthon. Egy példa: foglaltam jegyet a Chicago című musicalre. Otthon ilyen musicalekre egy nap alatt kiárusítják az összes jegyet, itt egy héttel az előadás előtt még rengeteg hely volt. Aztán persze telt ház volt. Néha picit túl nagy a nyugodtság itt.

Mi hiányzik Magyarországról?
Túró Rudi, flakonos ice tea (rejtélyes módon Ausztráliáig eljutott, ide már nem), Új-Zélandnak fantasztikus kultúrája van, de nagyon hiányzik a pár ezer éves európai kultúra, az építészet, a hidak. Az otthoni barátokat és családot pedig nem lehet pótolni.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az emberek, a közvetlenség, udvariasság, kedvesség, segítőkészség, barátságosság, a fantasztikus tájak.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Kb. hasonló, csak itt minden sokkal pozitívabb, sokkal jobb a közhangulat, nincs az állandó uszítgatás.

Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Nagyon. Mosolyognak az utcán, a boltban megkérdezik, hogy hogy vagyok, a vásárlók egymással is szóba elegyednek, a buszon köszönnek az emberek és kisegítik egymást, ha valaki nem tudja, hogy hol kell leszállni. Milyen apró dolgok, és nagyon sokat számítanak.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás 1-2 új-zélandi dollár (110-220 forint), egy buszjegy 2,50 (275 forint) ezt 2 órán belül fel lehet használni a buszútra. Előre váltott kártyával 1,90 új-zélandi dollár (165 forint) és akkor napi 2 utazást vonnak le, a többi ingyenes. Van egy ingyenes busz, ami egész nap cirkulál a városban, és a legfontosabb helyeken megáll. Egy sör 4-5 dollar (440-550 forint), egy kávé 2-3 dollár (220-330 forint), egy mozijegy felnőttnek 15 dollár (1650 forint), diákoknak 12 dollár (1320 forint) keddenként 9,50 dollár (1045 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Kb. 250 új-zélandi dollár (27 500 forint) hetente. Itt inkabb kis házak vannak, kis kerttel, garázzsal.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Hetente kapunk fizetést, ennek kb. a negyede a lakbér, kb. a negyedét-felét félreteszem, negyede-fele kaja és aktuális szükségletek. További utazásokra gyűjtök.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen. Idegenforgalmi Főiskolán vegeztem, és a továbbiakban is ebben a szakmában szeretnék maradni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal pozitívabb, mint otthon. Már ott kezdődik, hogy ahogy említettem, a buszon is mosolyognak az emberek és az utcán is köszönnek egymásnak, így máris boldogabban indul a nap.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem igazán tartok semmitől, de remélem, hogy nemsokára már meg lesz kőnnyítve a Budapest-Új-Zéland repülőút.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az időjárás. Itt mindig lehet róla beszélni, főleg, mert az elmúlt években nem volt jó a nyár, és most mindenki boldog, hogy milyen szép idő van. Szerencsénk van, mert nagy a napsütés, ezért mindenki boldog és mindenki erről beszél. Magyarok között sokat beszélünk az otthoni és itteni viszonyokról, a vízumkérdésekről és a letelepedési körülményekről.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A kiwik búcsúztatják Sir Edmund Hillaryt.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Rugby, szörf, golf, squash, pingvin-, delfin-, bálnalátogatás. Nagyon sokan bicikliznek.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Szombat este 10 órától az egész város átmegy egy nagy partiba. Mindenhonnan szól a zene, az autókban dübörögnek a hangfalak, mindenki az utcán van. Rengeteg hely van, a csendes kényelmes fotelekkel rendelkező boros bároktól a táncos, mulatós helyekig minden. Egy egész utca tele van bárokkal, és még azon kívül is több bár található kupacokban.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem, arra egy másik országot néztem ki, itt, a közelben. Szóval valószínűleg maradunk ezen a félteken. És mindenképp szeretném, hogy ők is töltsenek el itt pár évet.

<