298. Rózsahegyi Tímea - Merano, Dél-Tirol

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Rózsahegyi Tímea mutatja be Merano városát.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Nyolc évvel ezelőtt ismerkedtem meg a férjemmel Magyarországon, először csak látogatóba jöttem ki, aztán öt éve, az esküvő után kiköltöztem Meranóba, Dél-Tirol egyik turistáktól egész évben látogatott városába. Szerencsére majdnem rögtön találtam munkahelyet a végzettségemnek megfelelően. Egy privát óvodában dolgozom majdnem öt éve, amiből két éve vezetőként.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Meranóban amerre csak nézel, magas hegyeket láthatsz, a csúcsok majdnem egész évben havasak, az időjárástól függően. De Meranóban nyáron nagyon meleg van, a környező hegyeknek köszönhetően sokszor még a levegő sem mozdul, ez sajnos egy hátrány, de ha valakinek van kedve, csak kicsit kell kirándulni és máris hűvösben találja magát, csak kicsit kell feljebb menni. A látvány lenyűgöző. Merano híres hatalmas zöld parkjairól. A Passirio folyó kettészeli a várost, amelyet rengeteg különlegesen díszített híd köt össze. A folyó mentén nagyon szép sétány található, rengeteg virággal és különleges növényekkel. Egy rövid, de nagyon pihentető kirándulás lehet az úgynevezett "passegata Tappainer". A Tappainer sétány egész Tirolig visz fel, hatalmas kilátást nyújt Meranóra. Kiváló lehetőséget biztosít a pihenők részére, nem véletlenül volt egyik kedvenc pihenőhelye Sissi császárnőnek is, sok érdekesség őrzi a nevét a város különböző részein. És aki kedveli a strandolást és a relaxáló pihenést, az mindenképpen látogassa meg a meranói termálfürdőt, hatalmas parkkal és fantasztikus panorámával bír, nem beszélve a különböző kúráiról.

Mi hiányzik Magyarországról?
A szüleim, a régi életem, az ízek.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A hegyek, kirándulások és a szabadságom, nem beszélve a biztos állásomról, amiről köztudott, hogy Magyarországon elég nehéz találni.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Ha a családban mindkét fél dolgozik, akkor az életszínvonal nagyon kedvező, az életszínvonal valamivel magasabb itt, északon, mint Olaszország más részein. Az igazság viszont az, hogy itt az emberek jóval idegesebbek, mindig többet akarnak, rengeteg az elvált ember. Amíg otthon a mindennapiért idegeskednek, itt sokan azért, hogyan vesznek új autót vagy hova mehetnek nyaralni. Meranóban meg elég erős az olasz és német anyanyelvűek között az ellentét.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Meranóban elég drága az élet, ha parkolóházban kell parkolni, elkérnek akár 1,50 eurót (354 forint). A kávé majdnem mindenhol legalább 1 euró (236 forint), és a kis pohár sör 1,60 euró (378 forint). Olasz nyelvű moziba sajnos Bolzanóig (30 km) kell menni, ami a benzinen kívül 7 euróba (1652 forint) kerül.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Nagyon drágák a városban az albérletek, egy kétszobás lakásért 700-800 eurót (165 200-188 800 forint) kérnek, de több is lehet, és a zónától függ. Szerencsére én saját lakásban élek, és erre spórolok, mert annyit fizetek, mintha albérletbe lennék, csak egyszer majd a sajátom lesz.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A fizetésem jó része a lakásra megy el, de megéri, hiszen legalább a sajátomra költöm, én erre spórolok, félretenni itt is nagyon nehéz.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A magyarok köztudottan jókedvűek, vendégszeretők. Itt az emberek jóval zárkózottabbak, de csak a német anyanyelvűek, az olaszok elég nyitottak. Nagyon sok a stressz, minden olyan gyors.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Egyre nehezebb megélni, szeretnek mindent megadni a kisfiamnak, amit én nem kaphattam meg, és remélem, sikerül is.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Jégeső esett Bolzanóban, megrongálódtak a napenergiát biztosító elemek.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nagyon szeretek itt élni, szeretem a munkámat, jó az időbeosztásom, van egy kisfiam, hároméves, akivel rengeteget tudok foglalkozni munka után, amit sajnos az én szüleim nem tehettek, mert sokkal többet kellet dolgozniuk. Remélem, a kisfiam megtanul rendesen magyarul, fontosnak tartom, és szerencsés is, mert itt kétnyelvűség van már eleve: német, olasz.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A napi téma a magas benzinár, nagy meleg. Az olasz nyelvű gyerekeket miért íratták német nyelvű óvodába.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Nálunk kirándulás a környező hegyekben nyáron, télen pedig hatalmas sípályák várják a síelőket. Mindkettő megéri, mert olyan panorámát kínál, hogy az ember szája nyitva marad. Egyszerűen lenyűgöző.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Mondhatnám, Merano nem igazán híres a különböző szórakozóhelyekről, ha szórakozást keresek, nem igazán van itt helyben. Nyáron nagyon jó, mert rengeteg magyar van szezonális munkán, és akkor keddenként egy helyi diszkóban sűrűn van magyar diszkó magyar dj-vel, nagyon jó hallani és látni magyarokat.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Mint már mondtam, én nagyon szeretek itt élni, remélem, a fiamnak is tetszik majd, de ahogy az én szüleim tették, én is rábízom majd, hol és hogyan szeretne élni, ha majd felnő.

<