243. Dorogi-K. Ádám - Hamilton, Új-Zéland

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Dorogi-K. Ádám mesél, egy kicsit más szemszögből az új-zélandi Hamiltonról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Esztergomból jöttünk Új-Zélandra a családommal. Aucklandon laktunk hat hónapig, és utána leköltöztünk Hamiltonba, mert anyukám nem szereti a nagy városokat. Jelenleg a Rototuna Primary Schoolba járok a hatodik osztályba. Angolul (is) tanulok, mert szeretnék jól beszélni angolul.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Hamilton kisebb város, mint Auckland. Nincs tengerpartja sajnos. A legközelebbi part kb. 60 kilométer innen. Van pár gördeszkapálya, van egy nagy szép folyó, ami olyan, mint otthon a Duna. Waikato Rivernek hívjak. Itt gyakran fürdenek a helyiek. Van egy szép tava, aminek Hamilton Lake a neve. A tóban van lehetőség távirányítós modellhajókkal száguldozni, lehet vizibiciklit és csónakot kölcsönözni. Rengeteg a kacsa, a járókelők etetik őket. Hamiltonban van egy érdekes miniatűr vasút, ahol pici vasúti síneken pici vonatok mennek, és az emberek rá tudnak ülni a vonatokra, és utazhatnak velük. Olyan, mit egy játék, de mégis igazi.

Mi hiányzik Magyarországról?
A barátaim, a nagyszüleim, a tej - mert itt nem olyan finom -, az egész ország.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az itteni barátaim, a hely, ahol lakunk, és a helyi Pukeko Kakák, akiket etetni szoktam, ha odasétálnak a teraszunkhoz.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Magyarországnál jobb az életszínvonal. Sokkal szebb házak vannak, az iskolákban sokkal szebbek a játszóterek, sokban van uszoda is, és a tanórák alatt kapunk laptopot is, ha szükséges. A tanárok nagyon kedvesek, de az utcán mindenki ugyanolyan, mint Esztergomban.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, mennyi pénzből uzsonnázol meg az iskolában?
Egy óra parkolás kb. 2-3 új-zélandi dollár (256-384 forint), a buszjegy 3 új-zélandi dollár (384 forint). Nálunk a suliban két étkezés van. Délelőtt van a "morning tea", és utána az ebédszünet. Uzsi nincs. Az első szünetben gyümölcsöt vagy kis szendvicset eszünk. Ezt otthonról visszük. Ezután 12 körül következik az ebédszünet. Ilyenkor lehet rendelnünk ebedet, amit behoznak a suliba. Nincs konyha semelyik suliba, a helyieknél nem divat a meleg ebéd, de szerencsére megoldható. Ha mindent beleszámolok, pl. hot noodles (meleg tészta) 3 új-zélandi dollár (384 forint), muffin 1,50 új-zélandi dollár (192 forint), Calci-yam milk 2 új-zélandi dollár (256 forint), esetleg még egy fagyi 1,50 új-zélandi dollár (192 forint), akkor összesen 8 új-zélandi dollár (1024 forint). Mi négyen vagyunk testvérek, így ez napi szinten nagyon sok lenne, ezért mi otthonról visszük a meleg ebédet és minden pénteken rendelünk.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Apukám mondta, hogy a házak elég drágák. Minden ház fából van. Nincsenek emeletes házak. Egy szép, újszerű faház, ami közel van a belvároshoz, annak a heti bérleti díja 300 új-zélandi dollár (38 400 forint) hetente, ami havonta 1200 új-zélandi dollár (153 600 forint).

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Nem dolgozom még, így csak zsebpénzem van, és azt mind magamra költöm. Apró játékokat vagy édességet veszek. Mostanában a rugdby kártyás csipszet veszem, mert mindenki gyűjti a kártyát és csereberélünk.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna? Szeretsz ott iskolába járni, miért?
Hát majd, remélem, azzal fogok, pár év múlva. Igen szeretek. Itt nagyon jó a játszótér, nincs házi feladat soha, és mindig rajzolunk az iskolában. És nem kell korán kelni, mert kilenctől van iskola.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Ugyanolyan, mint Esztergomban.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
A tengeri dolgoktól félek (bizonyos állatok és növények). Abban reménykedem, hogy jövőre kapok egy kutyát.

Sok barátod van? Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Igen, sok. Van közte maláj, koreai, és kiwi (helyi) is. Az, hogy kinek milyen kártyája van a csipszből.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Az emberek szeretnek futni, golfozni, krikettezni, gördeszkázni és szörfözni a közeli parton.

Mivel töltöd a hétvégéket?

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igen, szeretnem, ha ők is láthatnák majd ez a szép országot.

<