224. dr. Széles Nóra - Ottawa

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Széles Nóra jelentkezik Ottawából.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Nem teljesen véletlenül, de nem tervezetten kerültem ide. 2005-ben férjhez mentem Budapesten egy kanadai fiúhoz, aki a kedvemért csapot-papot itt hagyott Kanadában és Magyarországra költözött még 2003-ban. Mivel engem a munkám és az álmom teljes mértékig Magyarországhoz kötöttek, ő pedig szeretett volna velem élni, azért így döntött. Gondoltuk, hogy öt diplomával, nyelvtudással nem lesz gond, találni fog állást Budapesten. De tévedtünk, a mi szerencsétlenségünk, hogy mind a ketten jogász végzettségűek vagyunk. A Budapesten töltött négy év alatt nem talált a férjem munkát, azonban időközben megszerezte a PhD diplomáját. Majd az Ottawai Egyetem jogi karáról kapott egy állásajánlatot, ami kemény fejtörést okozott mindkettőnknek, hogy most mit csináljunk: maradjunk és ne legyen munkája, vagy menjünk és én adjam fel az álmomat. Aztán a bizonytalanság kellős közepén a külső körülmények hatására úgy döntöttem, én adom fel az állásomat, és menjünk! Nem tagadom, nehéz döntés volt, mert szerettem a munkámat, de egyáltalán nem bántam meg, hogy így döntöttem, több mint egy éve.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Ottawát közösen választottuk, hogy ha már költözünk, éljünk ebben a városban, mert annak ellenére, hogy főváros, csak kb. 800 000 lakosa van, rengeteg parkkal, jobb a közbiztonsága mint Torontónak vagy Montrealnak, és a város lélegzik. Nincs stressz, rohanás, mint Budapesten.

A város emlékeztet Budapestre, hiszen az Ottawa folyó (Outauais riviere) szeli ketté, és egyik fele Ottawa, Ontario Province, a folyó másik oldalán pedig Hull/Gatineau található, ami már Quebec Province. Itt található a világ leghosszabb természetes jégpályája, a Rideau Canal, amely télen majdnem teljesen befagy, és 13 km hosszú, a világörökség része. A várostól 30-40 percre találhatóak igen jó sípályák. Rengeteg sportolási lehetőség van télen az iszonyú hidegben (síelés mindenféle válfaja, korcsolyázás, hoki, de emellett a teremsportokat is meg lehet találni), és nyáron a fülledt melegben is, hiszen Kanadát a vizek országának is hívhatnánk, annyi tó, folyó található itt, no meg rengeteg nemzeti park! Nem tudnám azt mondani, hogy Magyarország jobb vagy rosszabb, hiszen más mindkét ország, és más szempontok szerint ítélhető meg. Ami itt más, például az óriási távolságok, itt autó nélkül meghal az ember, igaz, az OC Transpo (busz tömegközlekedés) elég jó, de mínusz 35 fokban nem valami felemelő a buszra várni, én is inkább kocsival közlekedem.

Amit szeretek ebben az országban, az a quebeci humor, gondolkodásmód, ami szerintem a magyar humorhoz, gondolkodásmódhoz közel áll. Elég jól ismerem őket, hiszen a férjem családja is quebeci. Az ügyintézés könnyebb, sok mindent a neten el tudok intézni, vagy telefonon. Ami számomra idegesítő, hogy a kanadaiak - nem a bevándorlók - túlságosan is udvariasak, és nem az adott szituációban reagálnak, hanem hosszabb távon mérgelnek. Gyakran előfordul, hogy nem látják a dolgok következményeit, annak ellenére, hogy előttük van.

Pozitív meglepetés volt számomra a nyugdíjasok itteni megbecsülése, itt ha valaki nyugdíjas, második virágkorát éri (és nem tekintik öregnek), utazgat, síel télen, általában a normális szociális otthonok felérnek egy négycsillagos hotellal, egyszóval az idős emberek meg vannak becsülve, ami otthon nem jellemző.

Amit még szeretek ebben az országban, az az alapvető kettős kultúrája, az angol-francia. Az ember átlépi Quebec province határát, és máris franciára váltanak, gyönyörű Quebec város, fantasztikus megismerni a "cabane a sucre" hangulatát tavasszal (amikor a juharfában a benne lévő nedvesség felenged, megcsapolják, és abból készítik a juharszirupot, és a sziruppal meg rengeteg ételt készítenek), úszni a tiszta vizű tavakban a nyári nagy melegben, IMAX moziban filmet nézni. A kanadai angol kultúra az amerikaival összehasonlítva angolosabb, az angolhoz képest amerikaibb. Nem szabad elfelejteni ezzel az országgal kapcsolatban, hogy a hivatalos nyelvek valamelyikének ismerete elengedhetetlen, és nem középfokú szinten, másrészt nem könnyű a letelepedési engedély megszerzése azoknak, akik csak úgy szeretnének kivándorolni. Itt is meg kell dolgozni mindenért, igaz, a fizetések jóval magasabbak, mint nálunk. Jó munkát találni még a kanadaiaknak sem könnyű, és csak azoknak van jó lehetőségük, akik mindkét hivatalos nyelvet jól beszélik! Persze pincérkedni itt is lehet középfokú nyelvtudással.

Mi hiányzik Magyarországról?
Természetesen a családom, a barátaim, a karácsonyi vásárok hangulata és a Túró Rudi, Milka csoki. Az itteni csokik nem az igaziak. Ja és a németjuhász kutyám, Eddy. Itt nem nagyon lehet kint a hideg miatt kutyát tartani. Pláne, hogy a kerítés itt nem nagyon divat.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Hiányozna minden, amit itt már megszoktam: ismerősök, barátok, az eladók kedvessége az üzletben, a táj másfajta szépsége, mindkét hivatalos nyelv napi használata és a sok sportolási lehetőség.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
A korábbi cikkel ellentétben igen is vannak társadalmi különbségek, akárcsak otthon. Természetesen itt is vannak szegények, ám a középosztály otthon gazdag rétegnek számítana. A szövetségi kormánynak dolgozva igen szép keresetre lehet szert tenni, rengeteg kedvezménnyel (egészségügyi ellátás stb.). A magánszférában tárgyalni kell a fizetésről évente szinte, de természetesen sok függ a körülményektől, melyik province-ban él és mit csinál az ember. Szinte mindenkinek van újabb autója, márkától függetlenül. Nem csak azért, mert megengedheti magának - a bankok itt kevésbé vad kapitalisták, mint otthon -, hanem az időjárás szélsőségessége miatt nem nagyon lehet tíz évnél régebbi kocsikat látni.

A kiegyensúlyozottság kérdése nehéz, mert más problémáik vannak, mint nekünk, más a mentalitásuk, a hozzáállásuk a dolgokhoz. A klasszikus quebeci mindig panaszkodik valamire, ha másra nem, hát az adókra, a kormányra. Pedig itt a fizetésekből kevesebb adót vonnak le, nincsenek ilyen-olyan pótlékok levonva, mint otthon, és adó-visszatérítési rendszer is kedvezőbb (pl. a gyógyszerszámláid egy része leírható az adódból, mint a tandíj egy része is).

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Parkolás függ attól, hol parkol az ember, a belváros drágább, 7 kanadai dollár (1190 forint) egy óra. A sör, ha italüzletben veszed, olcsóbb: Cors light 2 kanadai dollár (340 forint), és 342 ml, nem 0,5 liter. Egy bárban 4-5 kanadai dollár (680-850 forint), persze mennyiségtől függ, a borok sokkal drágábbak, mint itthon 25 dollártól (4250 forint) kezdődik egy jobb fajta üveg. A kávé helyfüggő, 1,25-9 kanadai dollár (213-1530 forint), Tim Horton vagy Starbucks. Mozijegy 11 kanadai dollár (1870 forint) körül van. Buszjegy 1,70-3 kanadai dollár (289-510 forint), attól függ, hova mész.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Ottawa belvárosában egy jó lakás két szobával minimum 900 kanadai dollár (153 000 forint), egyetemhez közel, jó környéken, és ez nem drága a többihez képest. Hullban/Gatineau-ban a 500-700 kanadai dollár (85 000-119 000 forint), általában kb. a kétharmada az ottawai lakásbérlésnek. Viszont ezek a lakások nem luxuslakások, ha valaki luxust akar, az 1500 kanadai dollártól (255 000 forint) kezdődik. A bérleti szerződéstől függően a bérlet mellett csak az áramdíjat kell fizetned, ami az otthoni fele kb.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Most egyelőre inkább költök, mert a disszertációmat írom, és LLL megszerzésén fáradozom az Ottawai Egyetemen. A fokozatszerzési eljárásom eléggé költséges lesz.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, mindig is a jog érdekelt, és most is ezzel foglalkozom.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az enyém jó, viccet félretéve, vegyes: elég nagy médiaérdeklődéssel övezett bírósági tárgyalások és a Brian Mulroney volt miniszterelnökkel kapcsolatos vesztegetési ügyet vizsgáló parlamenti bizottsága által tartott meghallgatások kavarják a kedélyeket. A francia nyelv és kultúra fennmaradásának létkérdés Quebecben, ami elég sok indulatot szül a politikai életben. A politikai élet egyáltalán nem olyan nyugodt, mint az országot nem ismerők lefestik. Ezek azok a tényezők, amelyek igencsak befolyásolják az emberek hangulatát.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nagyon bízom benne, hogy be tudom fejezni a disszertációmat még az idén, és minél előbb elindíthatom a fokozatszerzési eljárást jövőre otthon. Az Ottawai Egyetem vezetésével kapcsolatban pozitív élményeim vannak: a dékánhelyettes roppant kedves és segítőkész, a rendszer meglepően gördülékeny volt idáig, remélem, a továbbiakban is az marad. Viszont az itteni egyetemi oktatók - tisztelet a kevés kivételnek - nem ütik meg az otthoni Miskolci Jogi Kar oktatóinak szintjét, és erre nagyon büszke vagyok.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Anyukám betegsége, hogy nem tudok a születésnapján vele lenni, de szerencsére már anyák napján személyesen is felköszönthetem, mivel április végén hazamegyünk egy rövid időre. A hazaúttal kapcsolatban izgulok, hogy mindent el tudjak intézni, a lehető legtöbb barátommal, ismerősömmel tudjak beszélni, no meg a PhD-eljárásomat tudjam intézni. Ezenkívül tervezzük a nyarat, elutazunk Új-Fundlandra, a Niagara vízeséshez, Edward herceg szigetére, Charlevoix-ba és Quebecbe is. Ez utóbbi két helyhez szép emlékeim kötődnek (Quebecben volt az eljegyzésünk), és nyáron különösen gyönyörűek!

Ami érdekesebb: szó esik a szövetségi bíróság kanadai katonák által az Afganisztánban letartóztatott és később az afgán rendőrségnek átadott afgán állampolgárokkal kapcsolatos érdekes döntéséről is, ami szerintem egyértelmű: a kanadai emberi jogokkal foglalkozó alapokmány, mely a kanadai alkotmány preambuluma is - nem terjed ki az afgán foglyokra. Az élet jogi szépségei.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Nyomtatott újságot nem nagyon olvasok, mivel elektronikus formában bármilyen hírhez a neten azonnal hozzájutok. Ami most foglalkoztatja a sajtót, az a sok hó, amely esett a télen, az amerikai gazdasági recesszió Kanadára is kiterjedő hatása - mivel a kanadai kereskedelem főleg az amerikai kereskedelemmel áll szoros kapcsolatban. Ez nem jó hír, de szerencsére pánikra nincs ok. Adóbevallási határidők, az adózás itt kedvezőbb, mint nálunk. Amerikai elnökválasztás, egy quebeci kisvárosban a hó miatt történt tragédia: egy üzem teteje beszakadt, három ember életét vesztette.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Attól függ, hol: Quebecben az étterembe járás, míg az angol nyelvű területeken a bárokba járás hokimeccs nézésével egybekötve. Komolyra fordítva a szót, ugyanazok a tevékenységek, mint bárhol máshol, sport, kultúra, szórakozás. Sportolásra kitűnő lehetőségek vannak évszaktól függetlenül, én a teniszt és a kirándulást szeretem. Gyönyörű helyeken lehet kirándulni. Nyáron barbecue-partik, tóparti pihenés (Lac des piles), kutyákkal sétálás a szabadban, figyelni a természet szépségét. Mi különösen La Mauricie nemzeti parkot szeretjük.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Sokféle, mozi, különböző bárok, amit akar az ember. De sportolni is lehet, esténként is.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem tudom, hol fognak élni a gyerekeim, de feltétlenül azon leszek, hogy magyarul tanuljanak meg az angol és a francia mellett. Azonban fontos az is, bárhol éljenek is majd, hogy más országba is elmehessenek világot látni és döntsék el ők, hol akarnak élni.

<