211. Menyhárt Zsolt - Manchester

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ezúttal a Brit hét keretein belül, tíz napig Anglia különböző részeiről olvashattok beszámolókat. Ma Manchesterből jelentkezik Menyhárt Zsolt.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Nem egyszerű megválaszolni a kérdést, mivel az elmúlt öt évet többé-kevésbé külföldön töltöttem. 2003-ban Angliában kezdtem Hertfordshire megyében, majd London következett. Ott voltam kint, amikor 2004-ben csatlakoztunk az Európai Unióhoz, szóval ez közvetlenül befolyásolta az életemet. Izgalmas időszak volt. 2005-ben költöztem haza, Londonban megismert barátnőmmel, aki ma már a menyasszonyom, majd egy rövid otthoni tartózkodás után költöztünk Prágába, ahol közel két évet éltünk, dolgoztunk. Prágából kezdtem el munkát keresni, a cél Anglia volt, szerencsére sikerült is találnom, bár nem volt könnyű. Jelenleg egy telekommunikációs cégnél vagyok TSC Technical Voice Support Engineer.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Manchester voltaképpen egy iparvárosa (volt) Angliának, szerencsés fekvésének köszönhetően viszonylag jól megközelíthető távolságra fekszik tőle Wales, és Skócia, valamint London. Mostanság, habár az iparváros jellege megmaradt, inkább egy fiatalok lakta (és ez köszönhető az Manchesteri Egyetemnek), pezsgő hangulatú városként jellemezném. Megközelítőleg 100 000 diák él itt. Rengeteg a szórakozóhely, és elég nagy a nyüzsgés, de szerencsére az emberek sokkal nyugodtabbak a hétköznapokban, és az élet nem olyan sietős és stresszes, mint Londonban.

Mi hiányzik Magyarországról?
Jelen pillanatban azt várom, hogy a menyasszonyom is kint legyen velem végre, mivel ő még otthon maradt egy rövid időre, Otthonról emellett leginkább a család, és a barátok hiányoznak. No meg persze az apróságok, Túró Rudi, Vaníliás karika, a magyar szalámi, a normális zsemlemorzsa, és a számunkra megszokott majonéz.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A legjobban talán az életstílus hiányozna, a gondtalanabb élet. Az angolok udvariassága a mindennapokban, a tökéletes kiszolgálás mindenhol. Sokkal nyugodtabb vagyok itt és úgy általában véve Angliában, mint voltam Budapesten.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal, angol nagyvárosról lévén szó, sokkal magasabb, mint Kelet-Európában, ezen a téren jelentősen van mit behoznunk. Az utca emberén látszik, hogy nem olyan boldogtalanok, mint a magyarok, és nem gyötri őket a mindennapos megélhetésért folytatott küzdelem. Van egyfajta alaphangulat, amitől kicsit boldogabb az ember, még ha éppen egy tömött buszon is utazik. Ezt nagyon nehéz leírni. De emellett sajnos szörnyű, az un. Western Ignorance, ami az angolokra jellemző, ami abban nyilvánul meg, hogy amíg a számukra fontos dolgokat meg tudjak venni, el tudjak fogyasztani, addig nem érdekli őket, hogy mi van a világban. Az átlagember nagyon kevés információval rendelkezik Európáról. A fogyasztói társadalom mellékterméke ez a viselkedés, amikor az emberek inkább a lakberendező műsorra kapcsolnak át a televízióban a BBC-ről.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás 2-4 font (684-1368 forint) között van, értelemszerűen a városközpontban drágább. Egy buszjegy, attól függően, hogy milyen hosszú szakaszra szól 1-3 font (342-1026 forint) között van, de elég kedvezményes árakon lehet napi, heti, havi bérletet venni. Az én buszbérletem, ami Greater-Manchester egész területén, az összes buszra jó, 28 napra 56 font (19 152 font). Egy mozijegy 6 font (2052 forint) körül van, a sör általában 1,8 - 2,5 font (616-855 forint) között mozog egy pint. A kávé (capuccino) 1 - 1,5 font (342-513 forint) között kapható.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
650 fonttól (222 300 forint) indul, ehhez még hozzájön a rezsi (víz, villany, internet, council tax).

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Minden hónapban a fizetésem közel felét meg tudom spórolni, köszönhetően a magasabb angliai bérezésnek. Egy saját családi ház lett tervbe véve otthon, Magyarországon, jelenleg az a cél, de ahhoz még sok munka és idő kell. Az élelmiszer árak nem sokkal magasabbak, mint az otthoniak, sőt egyes termékek tekintetében még olcsóbbak is, természetesen ez is boltfüggő, meg lehet találni az olcsóbb boltokat, és az akciós termékeket. Ha az ember otthon főz magának, és nem étteremben eszik minden nap, akkor igen jól ki lehet jönni.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, teljesen meg vagyok elégedve a munkámmal.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal nyugodtabb. A munkahelyen is sokkal stressz-mentesebb a hangulat, valamint a hétköznapok is boldogabban telnek.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól tartok, hogy talán túl nehéz lesz egyszer végleg visszaköltözni Magyarországra, mivel nap mint nap követem az otthoni híreket, és elég aggasztó, ami most otthon megy. Amiben reménykedem, hogy évek múlva egy kicsit javul az otthoni helyzet, több külföldi cég helyezi majd telephelyét Magyarországra, és könnyebb lesz jól fizető állást találni, mert jelenleg a kelet-európai városok közül Prága, ebben sokkal jobban előttünk jár.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az egészségügy átalakítása otthon, és hogy mit csináljunk hétvégén.

Mennyire határozza meg az angliai mindennapokat a foci?
Az angolok eléggé függnek a focitól. Emellett a Rugby is rendkívül közkedvelt. Valamelyik nap hazafele utaztam, és egy meccs mehetett éppen a tévében. Ezt onnan tudom, hogy az összes pub tömve volt, és mindenki, sörrel a kezében meredt a kihelyezett képernyőkre. Teljesen meg voltak babonázva, vicces látvány volt.

Van olyan manchesteri, aki nem a Manchesternek drukkol?
Hm, az egyetlen ilyen ember a lakótársam, Peti, aki Liverpool drukker. De emellett nem találkoztam még olyannal itt, aki nem United fan lenne. A kollégáim mindenesetre elég elvakultan szeretik a Manchester United-ot.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Hogy Harry herceget hazahozzak a frontvonalról (Afganisztán), mivel kitudódott az ottléte, és potenciális célpont innentől kezdve.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Sokan járnak kocogni, valamint biciklizni. Elég sok park van, ahol focizni is lehet, bár ahogy elnézem, az emberek itt a pubba járnak szabadidős tevékenység gyanánt.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg, Manchester szombaton egész egyszerűen életre kel. Rengeteg a bár, klub, pub, rengeteg a fiatal. Egy nyüzsgő város. Ennek sajnos a negatív oldala is megmutatkozik hajnalban, amikor a részeg fiatalok, lányok-fiúk indulnak hazafele.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ezt nem szeretném. Sajnos Angliának nagyon sok problémával kell szembenéznie, ami nekünk, magyaroknak kevésbé fenyegető, növekvő arányú droghasználat a gyerekek körében, egyre több az agresszió, a késelés, fegyverrel elkövetett bűntények. Teljesen hétköznapos dolog már egy gyilkosság, az újságok ezzel vannak tele, és az elkövetők egyre fiatalabbak. Nem szeretném majd a gyerekeimet ennek kitenni. Ez csak egy állomás az életünkben, de szinte biztos vagyok benne, hogy Magyarországon állapodunk meg.

<