212. Gábor Éva - Brighton

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ezúttal a Brit hét keretein belül, tíz napig Anglia különböző részeiről olvashattok beszámolókat. Ma Brightonról mesél Gábor Éva.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Körölbelül másfél éve, egy kis alföldi faluból (Lajosmizséről) egy tágabb világot keresve kerültem ide. Jelenleg egy képeslap- és ajándékboltban vagyok supervisor.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Brightont a tengerparti Londonnak is hívják. Állandó a nyüzsgés-pezsgés, mintha mindig szombat este volna, főként fiatalok lakják. Folyamatosan zajlik az élet, viszont jobb a közbiztonság, nincsenek igazán rossz környékek, éjjel is haza merek sétálni egyedül. Kozmopolita hely, mindenfele nemzet fiaival megismerkedhetsz itt, hogy csak néhányat említsek: lengyel, spanyol, török, indiai, dél-afrikai, kínai, meg persze, azért angol is van. Nagy pozitívumként említeném a tengert! És ne felejtsük el, hogy Brighton Európa meleg-fővárosa.

Mi hiányzik Magyarországról?
Igyekszünk a pótolható dolgokat pótolni, ami lehetetlen, az természetesen a család, és a barátok. A Túró Rudi!

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az itteni barátok, a tenger, a sok-sok kultúra, a pörgés, a helyek, ahova járok, az egész évben kapható gyümölcsök, a választék a boltban, a nyitottság az emberektől.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal más, mint otthon. Nem élek királyként, de más értéke van a pénznek, más dolgokat engedhetek meg magamnak, mint otthon, viszont megint másokat pedig nem. Nincs kolbászból a kerítés, de a nagy kínálat miatt többféle dolgot vehetek meg, mint otthon.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Ezeket inkább úgy kellene számolni, hogy ezért itt (minimálbérrel számolva) hány órát kell dolgozni. Egy óra parkolás a minimál (óra)bér egyötöde, kb. 1 font (342 forint). Egy egyszeri utazásra szóló buszjegy a minimál (óra)bér egyharmada, 1,70 font (581 forint), egy jegy, amit egy nap bármennyiszer lehet használni, kétszer ennyi. A mozijegy kb. 6-7 font (2052-2394 forint), amiért kb. egy és egy negyed órát kell dolgozni. Egy üveg sör kb. 3 font (1026 forint) , ami fél óra munka, egy kávé 2-3 font (684-1026 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban kb. 800 font (273 600 forint), plusz rezsi. Havi költsége így a lakásnak (számlákkal együtt) kb. 1000 font (342 000 forint). Ha egy kivehető szobát nézünk, egy személyre kb. 250 font (85 500 forint), két személyre kb. 450 font (153 900 forint) egy szoba.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Igyekszem olyan dolgokra költeni a megtakarított pénzem, amikre otthon nincs lehetősegem. Itt mindenkinek lehetősége van tanulni, kinek-kinek vágya szerint. Ha mozigépész, vagy szemfelszedő szeretnél lenni, csak meg kell keresned a legközelebbi mozigépész-, vagy szemfelszedő-kurzust! Ha kreatívkodni, nyelvet tanulni, vagy sportolni szeretnél, mindenre megvan rá a lehetőséged! Én ilyenekre költök. Nem rakok félre görcsösen minden fillért, inkább a jelen pillanatot próbálom meg maximálisan kihasználni, és nem görcsölni, aggódni, hogy ma hány forintot spóroltam meg.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, ahogy vesszük. Ne a munkát vegyük! Egyébként pedig azzal. Idén fotózni tanulok, ezt szerettem volna, mindamellett pedig olyan helyekre jutok el, ahova otthonról nem tudtam volna, olyan kultúrákkal ismerkedem, amelyekkel otthon nem tudtam, a világ minden tájáról vannak barátaim. Igen, azzal foglalkozom, amivel mindig szerettem volna: magammal, az életemmel. Ehhez nem kell mindenkinek feltétlenül külföldre menni, nekem éppen itt sikerült.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal pozitívabb, nem állandó, nyomasztó teher a megélhetés, az emberek nyitottak, nagylelkűek, első feltételezésük rólad pozitív, és nem gyanakvó. Persze, ez is általánosítás, azt nem mernem mondani, hogy az angol mosolyog, a magyar meg mutogat. De az átlag hangulat mindenkeppen vidámabb.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Ebben a pillanatban attól tartok, hogy holnap esni fog, és abban reménykedem, hogy nem fog. Próbálok nem tartani a holnaptól, inkább bízom! Bízom abban, hogy ki tudom használni a lehetőségeimet, hogy boldogságot találok, hogy fejlődni tudok, hogy megtalálom önmagamat, igyekszem nem szomorkodni, inkább sokat nevetni.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Hétköznapi beszédtéma a gazdaság, és az amerikai választások hatása a gazdasagra, illetve, hogy II. Erzsébet "whore"-nak, vagyis szajhának nevezte Diana hercegnőt.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A helyi újság szinten II. Erzsébet kijelentésével foglalkozik.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Egy része az embereknek a kocsmában támasztja a pultot, vagy klubokban szórakozik (Brightonban a legnagyobb az egy négyzetkilométerre eső pubok száma, és itt van a világ legkisebb kocsmája is), de, ha az idő jobbra fordul, benépesedik a tengerpart is, emberek barbecue-znak, vagy csak barátokkal iszogatnak. Sokat futnak, úsznak, vitorláznak. Rengeteg a kisebb-nagyobb koncert is.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
A szombat este semmiben sem különbözik a többi estétől, ugyanazok a lehetőségek vannak a hét többi napján is.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem azt kívánom, hogy a gyerekeim konkrétan itt éljenek, hanem azt, hogy boldogan éljenek, bármennyire közhelyként hangzik ez. Azt kívánom, hogy ne tegye tönkre az életüket a mindennapos aggódás a megélhetésért. Azt kívánom, legyen lehetőségük ott élni, ahol ők akarnak.

<