Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

205. Csillag Marci - Budapest, Erzsébetváros

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Csillag Marci mesél Erzsébetvárosról.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetodtél oda, ahol most élsz, és mióta van ez így? / A szülovárosodban élsz?
A VIII. kerületben születtem, éltem Pesten, Budán, Budafokon, majd 12 évesen Veszprémbe költöztem, és ott érettségiztem. Nagykorúként költöztem vissza Budapestre, azt se tudtam, hol van az Astoria, egy évig a II. kerületben laktam, és 1997 óta vagyok erzsébetvárosi lakos. Azért költöztem ide, mert bátyám, Béni közel szeretett volna lakni a Zeneakadémiához, ahol abban az időben tanult. Nekem nem volt semmi kifogásom a körút ellen, mert tudtam, hogy közel van a Wichman kocsma és az Izabella utcai Zamat étkezde, a város - akkoriban számomra - két legfontosabb pontja.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/környéket, ahol laksz?
A belső VII. kerület, ahol a legtöbbet mozgok, leginkább egy sűrű falura emlékeztet. Megdöbbentő, hogy két sarok között mennyi mindent el lehet intézni, a nap mindig a megfelelő szögben süt, az emberek mintha egy rezervátum lakói lennének, és a késő esti órákban sem lehet nagyon unatkozni - köszönhetően a kiterjedt kocsmakulturális kiruccanóhelyeknek. És akkor a külső VII. kerületről még nem is beszéltünk: a belógatott utcalámpákról, a Rottweilert egyszerűen Rottenbillernek nevező kisgyerekekről, a számtalan zöldségesről és a Lövölde tér szebbik feléről.

Miért szereted azt a helyet, ahol most élsz, mi hiányozna, ha elköltöznél?
Szeretem, mert beleszerettem. Mielőtt elhagytam a kutyámat (én barom!) mindennap kisétáltam a Ligetbe végig a Dob utcán, és arról álmodoztam, milyen nagyszerű westernfilmet lehetne forgatni benne. Csodálom a helyi gyerekek kreativitását is: az egykori Hírközlési Minisztérium előtt az illetékesek felállítottak egy számítógépet, internettel egyetemben, mire a kis lurkók elkezdtek pornóképeket letölteni, és azt mutogatták a járókelőknek. Ha egyszer elköltözöm, leginkább annak tudata fog hiányozni, hogy bármikor belesétálhatok egy hasonlóan kellemes meglepetésbe.

Szerinted, miből legyen több és miből kevesebb felétek?
Legyen több: kocsmából, szemetesből, olcsó étteremből, többirányú utcából, parkból és wifiből. Kevesebb pedig kutyaszarból (nem lehet belőle várat építeni), elakadásjelzős parkolóművészekből, nyálas-semmilyen éttermekből, hajléktalanokból (ne menjenek el, csak találjanak lakhelyet) és természetesen budaiakból.

Ha te lennél a polgármester, mi lenne az első három intézkedésed?
Sebességkorlátozást vezetnék be a kerület egészében, minden vasárnap kirakodóvásárt rendeznék az utcákon, valamint legalizálnám a könnyű drogokat és a tegeződést minden korosztály között.

Többet tudtál megvalósítani az álmaidból, mint a szüleid ilyen idős korukra?
A világ annyit változott, hogy a szüleim ennyi idős korukban nem is ennyi idősek voltak. Sőt valószínűleg álmodni sem volt idejük, nekem viszont annál több: ennek köszönhetően nagyszerű "funk expo" bulikat szerveztem, kétszer felújítottam a lakásomat, megismertem a fél kerületet, és nevet szereztem Don Girnyónak, a kerület keresztapjának.

Mitől tartasz a leginkább, és mi az, amiben reménykedsz?
Egyedül attól tartok, hogy megint beázik a lakásom, és abban reménykedem, hogy az Akácfa utcai Bangla Büfében még sokáig frissen készülnek az ételek.

Mennyit költesz a fizetésedből magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A fizetésem felét elköltöm, a másikat pedig arra a hitelre fordítom, amit a legutóbbi felújítás miatt fel kellett vennem. Legfeljebb élményeket gyűjtök, meg aprót, amit nemsokára jól beváltok.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nagy szerencsém van, mert filmkritikusként két dologgal foglalkozhatom: a filmekkel és a velük kapcsolatos gondolataimmal. És ha ez nem lenne elég, akkor ott van kedvenc zenekarom, a Suicide Cow menedzselése, a Szimplában okosodó barátaim, és kedves szerelmem, aki miattam költözött nemcsak az országba, de egyenesen a VII. kerületbe!

Mi az, ami nálatok a legjobb az országban?
Itt a legjobb a humusz és a falafel.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Pixelfestéket nem tűr.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A házunkban a faliújságra ki van téve egy cikk, ami a kivételes lakóközösségünkről szól, mi ugyanis minden évben karácsonyfát állítunk, és szépen felavatjuk forralt borral, pogácsával és önkormányzati képviselővel.

Mit láttál először, amikor kiléptél ma otthonról?
Valószínűleg egy Combinót. Vagy egy olasz turistát.

Mondj egy szót, amit csak a környéken használnak!
Wesselényi utca (szókapcsolat).

Szeretnél elköltözni onnan valaha? Miért nem költöztél még el?
Szívesen elköltöznék egy erdei házikóba, aminek az ablakából a Rózsák téri templom tornyait láthatom. Sajnos ilyen házat még nem találtam.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről