Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

202. Krámer Márta - Alexandria, Egyiptom

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Alexandriáról mesél Krámer Márta.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
1983-ban jöttem ide férjhez, a férjem egyetemi professzor. Budapesten, az egyetemen ismerkedtünk meg, ő a kandidátusit végezte éppen. Az esküvő után Alexandriába költöztünk, azóta is itt élünk. Nekem egy magánóvodám van, már 23 éve, de jelenleg nem dolgozom, azt hiszem, nyugdíjas leszek.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Egyiptom 1 001 000 négyzetkilométer, kb. 80 millió a lakossága, ennek 93 százaléka muszlim, és csak 7 százaléka kopt keresztény. Ennek a hatalmas országnak csak az 5,5 százaléka lakott, a többi sivatag.

Kairóban, a fővárosban 17 millióan laknak, szinte lehetetlen ott a közlekedés, és egyre inkább ellehetetlenül az élet is ott. Már Alexandria is eléri az 5 milliót, és ez a szám nyáron majdnem a duplája. Nem könnyű a gyalogosoknak a közlekedés, főleg ha az autók között az egyik oldalról a másikra kívánnak átevickélni.

A nyár nagyon meleg, a tengerparti városokban a páratartalom nagyon magas, ami még inkább emeli a hőérzetet. Az emberek általában kiegyensúlyozottabbak, mint nálunk, bár az életszínvonal sokkal alacsonyabb. Az idegenekkel kedvesek, előzékenyek, nagyon jó kereskedők. Aki nincs tisztában az árakkal, az biztos lehet benne, hogy drágán vásárol, még ha a kínált ár feléért veszi is meg azt a bizonyos terméket. Nagyon szeretik a zajos mulatságokat, minden ünneplésre alkalmat találnak, a születéstől kezdve a halálig.

Egyre kevesebb fiatal tud házasságot kötni, mert itt a fiúnak kell gondoskodni a lakásról és minden berendezésről. Ezenfelül még arany ékszert is kötelező venni a menyasszonynak.

Mi hiányzik Magyarországról?
Hiányoznak a hegyek, a folyók, a Tisza. Nagyon hiányzik a sok zöld, itt a homokból van sok, amit nem szeretek. És a barátaim, a lányom, de szerencsére elég gyakran láthatom őket, hisz minden évben járok haza. Néha jó lenne egy kis csend, ami itt szinte soha nincs.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A biztonság, amiben élek, és az emberek kedvessége. Természetesen az ország klímája, mert a hideget már nem szeretem. És az, hogy nem baj, ha egy kicsit túlsúlyos vagy, nem kell az állandó fogyókúrával kínozni magad.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal sokkal alacsonyabb, de senki sem éhezik, sőt, ennyi túlsúlyos ember talán sehol a világon nincs, mint itt. Igaz, hogy az átlagfizetés alacsony, viszont az árak sem magasak, és mindenki megtalálja a neki megfelelő árukat. Szerintem boldogabbak az emberek, mert itt még valami megmaradt a romantikából, ha csak egy morzsányi is.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás majdnem mindenütt ingyenes, és ott parkol mindenki, ahol tud, nem viszik el az autót sem a rendőrök, sem a tolvajok. Egy buszjegy 1 egyiptomi font (33 forint), a mozijegy 500 forint, a sör 300 forint, ha otthon iszod, mert lévén iszlám ország, nem nézik jó szemmel azokat, akik szeszes italt fogyasztanak. A kávé 200 forintnak megfelelő összegbe kerül.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Itt általában igyekeznek az emberek saját lakást venni, de ha bérelnek, annak elég magas a bérleti díja, kb. 1500-3000 egyiptomi font (49 500-99 000 forint). Ez bizony elég magas.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Az én jövedelmem mind magamra költhetem, mivel itt bevett szokás, hogy a férjnek kötelessége eltartani a családját, és a feleség pénzére nem tarthat igényt. Persze ha a feleség úgy dönt, hogy besegít a háztartásba, megteheti. Én általában utazásra költöm a jövedelmem.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Mint már említettem, gyerekekkel foglalkoztam, és nagyon szerettem.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Itt az emberek sokkal nyugodtabbak, mint otthon, bár a mindennapok hangulatára rányomja a bélyegét a kisemberek alacsony havi jövedelme. Máig nem tudom felfogni, hogyan oldják meg, hogy minimum három gyereket nevelnek és iskoláztatnak egy olyan havi jövedelemből, ami kb. 40 dollárnak (7200 forint) felel meg. Nagyon sok a magániskola, ahol természetesen sokkal magasabb színvonalon folyik az oktatás, mint az állami iskolákban.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem tartok semmitől, de reménykedem, hogy egyszer a Közel-Keleten is béke lesz.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A palesztin helyzet és az amerikai választások.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Nem olvastam újságot.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Amikor csak az idő engedi, a tengerparti kávézókban üldögélnek, vízipipáznak vagy a tengerparton labdáznak.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Iszlám ország lévén, a szombattal kezdődik a hét, a csütörtök és a péntek a szabadnap. Ugyanúgy járnak a fiatalok a kávézókba és a moziba, ha tehetik.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Csak egy lányom van, ő otthon él és ügyvédként dolgozik. De ha lenne itt gyerekem, szeretném, ha itt élnének, itt ugyanis még jobban vigyáznak az emberek egymásra, mint Európában.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről