182. Papp Julianna - Arai, Japán

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Araiból, Japánból válaszol Papp Julianna.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2006 júniusában az esztergomi Suzuki gyárba mentem dolgozni. Egyszerű sori dolgozó voltam, de mindent szerettem, majd decemberben megismerkedtem ott egy japán férfival, aki mára már a vőlegényem, és így jöttem ki ide. Egyelőre még csak tanulom a nyelvet, de szerintem elég jól elboldogulok, és sok segítségem van.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Araiban lakunk, ez egy kisebb város. Csend van, nyugalom. Amin először csodálkoztam, hogy nagyon kevés a kerítés. Az emberek kiteszik azt, ami nem fér el a lakásban, és ugye a kerékpárt is meg minden hasonló dolgot, és hát így Magyarországon már félni kellene, hogy reggelre nem lesz meg, de itt ez olyan természetes dolog. Az embernek alig van félnivalója.

Mi hiányzik Magyarországról?
Nekem legjobban a családom és a barátok, de szerencsére ők mindig ott lesznek nekem. A jó kis bográcsozások és a jó nagy kert. Még hiányzik, hogy valahol dolgozzam. Itt természetes, hogy a nők 90 százaléka nem dolgozik, hanem háztartást vezet, gyerekeket nevel. Nekem ezt még nem sikerült megemészteni.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Elsősorban a tiszteletadás. Itt például, az eladók vannak értünk, nem mi őértük, és még sorolhatnánk. A szervezettség minden tekintetben és a kényelem meg a praktikus dolgok. Például a villanykapcsoló távirányítós, és ami elektronikus, kikapcsoláskor kiírja, hogy mennyi áramot fogyasztott a bekapcsolás óta, és mennyibe kerül majd.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az itteni átlagfizetéshez viszonyítva nagyon jó. Az utcán sétáló emberek, vagy akár csak a barátaimra gondolok, akik japánok, felhőtlenül tudják élvezni az életet. Itt is vannak szegény családok, de nekik sem az a legnagyobb gondjuk, hogy holnap mit adnak a gyermeknek enni.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás környéktől függ. A belvárosban a legtöbb helyen ingyenes, ha például, egy irodába megy az ember. Általában egyébként 200-600 jen (320-960 forint) között mozog. A buszjegy állomásonként változik a legtöbb helyen, de állandó áras menetjegy 240 jen (384 forint). Ezzel bármennyit lehet utazni. A mozijegy premierre 2000-2500 forint között van. A sör ára minőségtől függ. A legjobb sör ára 450 forint, a legrosszabbé 180 forint. A kávé 200-250 forint között van, szintén minőségtől függően.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Szerintem az itteni átlagkeresethez képest elég magas áron vannak. Havi 90 000-130 000 forint.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Nekem nincs itt saját jövedelmem, de mindenem megvan, amire szüksége lehet az embernek, ideértve a luxuscikkeket is. Itt az ember el tud menni bármikor nyaralni, utazgatni, bulizni úgy, hogy mindent bevásárolt, és még kb. a fizetés felét félreteszi, sőt még valamivel többet is. Mi egyelőre ketten élünk egy fizuból, és mondhatni nem a legjobb fizetés, de mindenünk megvan. Jelenleg az esküvőre gyűjtünk.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Az igazat megvallva nem. Katona szerettem volna lenni, de megváltoztak az álmaim, és így most új útra léptem. Most a japán nyelv elsajátítása a cél, és azért küzdök.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Boldog, kiegyensúlyozott, nyugodt az ember.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
A legjobban attól tartok, hogy majd a gyerekem nehezen fog megtanulni magyarul, de remélem, ebben jó segítség leszek. Persze ahhoz, hogy jó anya legyek, először nekem kell megtanulnom japánul, mert a párom nagyon keveset tud magyarul.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az esküvő, amiről mostanában a legtöbbet beszélünk, hiszen hamarosan eljön a nagy nap.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Hogy az egyik híres énekesnő megsüketült az egyik fülére, és kétségbe vannak esve, hogy mi lesz a jövője.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A bowlingozás és a karaokézás. Mindkettőt imádjuk, és itt ez a legelterjedtebb szórakozási lehetőség.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Karaoke, bowling, diszkó és még akár egy vacsora is belefér. Nagyon sok étterem van rendkívül alacsony áron. A kisebb gyerekektől a felnőttekig lehetőség van különböző játékokra. Sok az olyan hely, ahol rengeteg játékgép van. Egy játék kb. 150 forint.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igen. Itt biztosan megtalálnák a maguknak való jövőt, és nincs akkora munkanélküliség a tanult emberek körében sem, mint nálunk.

<