128. Schaufler Andrea - Bécs

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Bécsből ír Schaufler Andrea.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
A férjem osztrák, de Magyarországon ismerkedtünk meg, itt volt lektor az egyetemen, sokáig ott is éltünk. Hét éve jöttünk ki Bécsbe, mert a férjem itt kapott munkát.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Sok mindenben hasonlít Budapestre, a Duna mindenképp közös, bár kissé másféleképpen folyik át rajta, olyan "egyértelműen dunás" szakasza nincs, mint otthon. A Neue Donau például egyáltalán nem hasonlít a mi Duna-partunkra, legfeljebb a méretében. A nagy Duna-sziget sem olyan jellegű, mint a Margitsziget, talán inkább a Hajógyárihoz hasonlítható, itt is szoktak rendezni sziget-fesztivált (Donauinselfest). Nagyon kedvelem viszont a régi Duna-ágat (Alte Donau), nyáron jókat lehet fürödni, rengeteg fürdő van egymás mellett, szinte olyan a hangulat, mintha nem is városban lenne az ember, hanem üdülőhelyen. A víz minősége is kitűnő. Nyáron egyértelműen Bécsre szavazok, mert itt sokkal olcsóbb a városban rekedtek számára a családi fürdőzés, mint Budapesten. Sajnos, lassan a budapesti tömegközlekedés árai is elérik az itteni színvonalat. Én egyébként mindig kisgyermekes anya szemmel nézem a várost: amikor a gyerekeim kicsik voltak, babakocsival szinte minden metróállomást el lehetett érni lifttel. Úgy tudom, azóta 100 százalékban elérhetőek az állomások. Egy negatív hasonlóság: sok a kutyagumi, itt is, Budapesten is. Feltűnő, hogy a bécsiek mennyire imádják a kutyákat, néha jobban, mint a gyerekeket, ha valaki egy babakocsival és egy kutyával megy sétálni, biztos többen szólítják meg a kutya miatt. Viszont pozitívum, hogy újabban kutyagumi-gyűjtő zacskókat raknak ki a parkokba. Negatív jelenség, hogy egyre több koldus van az utcákon, turistabuszokkal jönnek koldulni. Sajnos, nő a szervezett bűnözés is, hozzánk is betörtek tavaly. Hajléktalanból viszont kevesebb van az utcákon, mert jól megszervezik az ellátásukat.

Mi hiányzik Magyarországról?
A régi jó magyar rajzfilmek (sajnos, nem fogjuk a Duna tévét, viszont sok film kikölcsönözhető a Collegium Hungaricum könyvtárából). Nyáron elég sokat vagyunk otthon, olyankor feltöltődünk a magyar valósággal. Jó lenne, ha a gyerekek többet beszélnének magyarul, otthon magyarul beszélek velük, de egymással inkább németül kommunikálnak. Több évig jártunk magyar honismereti oktatásra (szintén Collegium Hungaricum, vagy egyébként a Magyar Egyesületek Központi Szövetségénél is Magyar Iskola a Schwedenplatzon), de sajnos, amióta a nagyobbik gimnáziumba jár, ezt már nem tudtuk az időpont miatt megoldani.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Főképp a kulturális események. Szenvedélyes színházrajongó vagyok, rendszeresen látogatom a Burgtheater és az Akademietheater előadásait. Személyes okom is van rá, mert a fiaim néha statisztálnak néhány darabban. Az is nagyon fontos számomra, hogy a gyerekeim jól érezzék magukat, ide járnak iskolába, itt szereztek barátokat, nem szívesen szakítanám ki őket ebből a környezetből.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Szerintem többet meg tudnak engedni maguknak az emberek. Elég sokat költenek az emberek utazásra és öltözködésre. Feltűnő, hogy a nyugdíjasok is aránylag jól élnek, utaznak, kávéházba járnak. Sok nyugdíjast drága otthonba költöztetnek a gyerekei (szerintem a mi kerületünkben van Bécsben a legtöbb ilyen otthon, némelyik olyan, mint egy szálloda, szerintem az árfekvése is), általában elég sok pénzt költenek az egészségre, ápolásra (sokszor végeztetik az ilyesmit otthon feketén, kelet-európai munkaerővel). Az iskoláztatásra is elég sok pénzt költ, aki teheti.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy?
A parkolás itt is gond, drága és kevés a parkolóhely, újabban este tízig szednek parkolódíjat a belvárosban. A buszjegy árát most emelték, nem tudom pontosan, én havi bérlettel járok, az 49 euró (12 250 forint). A gyerekek esetében, aki két vagy több megállóra lakik az iskolától, ingyen utazhat oda-vissza azon a vonalon, vehet viszont egy kiegészítő havi jegyet 6 euróért (1500 forint), és akkor havi bérlete van, amely egész hónapban érvényes. A mozi elég drága, régen voltam, 12 euró (3000 forint) körül.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Ha a belváros az első kerület, akkor 1000 eurótól a csillagos égig (250 000 forinttól). Ha egyszerűen csak jobb kerület (elsőtől a kilencedikig vagy 18-19.), akkor 700 euró (175 000 forint) körül.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Fizetem a kiegészítő egészségbiztosításomat, 50 euró (12 500 forint), geringfügig - minimálbéren bejelentett - vagyok, mert akkor csak balesetbiztosításom van. Semmit nem teszek félre, de luxusként befizettem egy akrilfestő tanfolyamra. Általában kreatív dolgokat vagy könyveket veszek.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Is-is. Német nyelvtanár vagyok. Ez paradox helyzet, mert nem vagyok anyanyelvű, mégis ezzel foglalkozom, ami ajándék az élettől. Néha mégis úgy érzem, szívesen tennék valami mást, valami kreatív dolgot. A legnagyobb baj inkább az, hogy a tevékenységem eseti jellegű, évente két tanfolyamom van, a tanfolyamok között a bécsi egyetemen vagyok magyar nyelvű tanácsadó a Student Pointnál. Egyébként ezt a munkámat is nagyon szeretem, de csak hetente néhány órát dolgozom ott.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nyugodtabb. Itt is vannak politikai perpatvarok, de nincs kettészakadva az ország. Inkább állóvíz van.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól, hogy nem találok állandó munkát. A reményemet inkább nem árulom el, van egy vágyam, persze kinek nincs!

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A Neue Mittelschule - a középiskolák reformja. Eddig négyosztályos általános iskola volt, és nyolcosztályos gimi. A négyosztályos Hauptschule a nagyvárosokban elgettósodott, erről folyik a vita, hogy bevezetnék a nyolcosztályos egységes iskolát.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
EU-állampolgárok rohama (na, ezek mi is vagyunk, hogy félnek tőlünk).

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A parkunkban a futás és a nordic walking. Én nem művelem egyiket sem.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Általában színházba vagy operába járunk a férjemmel.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Kívánni kívánhatok sok mindent, de ezt nem én fogom eldönteni.

<