97. Vongsaravanh Erzsébet - Luang Prabang, Laosz

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Ma Laosz egy másik arcát mutatja be Vongsaravanh Erzsébet, Luang Prabangból.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
1995-ben találkoztam a férjemmel, aki először diákként élt Magyarországon, később éttermet nyitott Budapesten. 1996-ban összeházasodtunk, én egyetemre jártam, férjem pedig vezette az éttermet. 2000-ben költöztünk Laoszba akkor egyéves kislányommal.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Laosz 1992 óta nyitott a turizmus fele. Az évek során egyre többen látogattak ide, mert az ország nyugalma, a természet szépsége és az élet egyszerűsége a különböző etnikumok szokásai és szertartásai sokakat vonz ide. Luang Prabang, ahol élek, kis város a hegyek között, a világ 10 leglátogatottabb helyeként tartják számon a legutóbbi statisztikák szerint. A buddhista templomok barátságos és méltóságteljes hangulata teszi ezt a várost különlegessé. Amikor idejöttünk, az egész városban két minibusz volt, egy internetkávézó, és szinte csak kerékpárral közlekedtek az emberek. Ma már érzésem szerint szinte minden megtalálható itt, amire egy idelátogató turistának szüksége lehet. Persze nem kell nyavalyogni, ha néha nincs víz vagy villany néhány órára.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Nincs rohanás, nincs stressz (hacsak én nem stresszelem magam valami miatt - de ez tőlem függ), az emberek mosolyognak egymásra, akár ismeretlenül is.

Miben rosszabb?
Nem lehet korcsolyazni. Az egészségügyi ellátás nem a legjobb, de a lehetőségekhez mérten maximális.

Mi hiányzik Magyarországról?
Libamájas pirítós és a barátaim.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A családom.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Nem igazán lehet viszonyítani, szerintem bárhol van az ember, alkalmazkodni kell. Laosz és Európa összehasonlíthatatlan. Más az értékrend.

Mennyibe kerül egy kávé?
Utcai árusoknál a laoszi kávé sűrített tejjel 100 forint, étteremben 150-200 forint.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Kb. 60 000 forint.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Itt jobb, mert az emberek nem irigykednek egymásra, nem agresszívek, és ha dolgozik az ember, akkor jól keres. Az adók nem magasak, a közszolgáltatási díjak sem magasak, a város tiszta, nincsenek kéregetők és otthontalanok.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Nem hiszem. Kézi szőttes selyemből tervezek ruhákat, van egy kis butikom, varróstúdióm. Úgy hallottam, otthon sorra mennek tönkre a művészboltok, mert a forgalom bevásárlóközpontokban zajlik igazan. A bérleti díj őrült magas, és az üzletek elveszítik az egyedi jellegüket.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Néha azt sem tudom, milyen nap van. De ezek közül a legjobb napok, amikor érdekes emberekkel hoz össze a sors.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Itthon sokat beszélgetünk az életről emberekről, régi barátokról, emlékekről. Reinkarnációról, globális felmelegedésről, családi dolgokról és az üzletről.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Laos Vietnam praise cooperation development. Traditional boat racing festival.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Nálam pilates vagy jóga és filmek, másoknál masszázs, szauna, tollas és tenisz. Turistáknak szintén masszázs, éttermek, vizitúrák, elefántháton lovaglás, úszás a vízesésnél, séta, városnézés és pihenés.

Visszajössz?
A lányom kíváncsi Magyarországra, a nagykövetségen kaptam egy prospektust a turisztikai látványosságokról, és rájöttem, hogy mennyire keveset láttam az országból. Szeretném elvinni a lányomat egy körútra valamikor. Valaki azt jósolta, amikor megkérdeztem, hogy mikor megyek Magyarországra legközelebb, hogy 72 éves koromban, és akkor is csak véletlenül. Remélem ennek ellenére azért sikerül egy út a közeljövőben!

<