52. Kovács Bence - Mexikóváros

Vágólapra másolva!
Az  iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Mexikóvárosból válaszol Kovács Bence.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Budapesten ismerkedtem meg jelenlegi barátnőmmel meg 2004 tavaszán és végeredményben az ő révén, őmiatta kerültem ki Mexikóvárosba. A megismerkedés utáni első időszak klasszikus távkapcsolatnak volt mondható, napi e-mailekkel és heti telefonokkal. Megismerkedésünk után 8 hónappal megszűnt az állásom, és ekkor úgy éreztem, vesztenivaló nélkül fedezhetek fel egy teljesen ismeretlen világot, valamint a párkapcsolatot is élőbbé tudnám tenni az "összeköltözéssel". Leegyszerűsítve a történteket, így érkeztem meg Mexikóba 2004 decemberében. Jelenleg turistákkal foglalkozom (gyakorlatilag a kezdetek óta), mivel otthon is turizmus közeli területen dolgoztam. Olyan egyéni utazóknak segítek, akik szeretik maguk felfedezni az adott országot, ahova utaznak, és ehhez reptéri transzfer, szállás, autóbérlés, fakultatív programok, túravezetés illetve általános tanácsadás tekintetében járulok hozza.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Nagyon nehéz néhány mondatban Mexikóról, illetve Mexikóvárosról írni. Néhány dolog azonban biztos: életvidám, vendégszerető emberek élnek itt, az ország dinamikusan fejlődik, és gazdasági tekintetben nem egy dologban felülmúlja Magyarországot. Mexikó kétszer rendezett foci-világbajnokságot és egyszer nyári olimpiai játékokat. Mindhárom esetben mexikóvárosi központtal. Mexikóváros a világ egyik legnagyobb és legnépesebb metropolisza, rengeteg arca van a prehispántól a koloniálison át egészen a modernig. Külön egyetemi várossal, lagúnás világörökségi résszel, vadonatúj felhőkarcolókkal és többszintes városi autóúthálózattal. A város folyamatosan fejleszti repülőterét (legutóbb épp magasvasút épült), és metróhálózata is bővítés alatt áll, noha már több mint tíz vonala működik. Nagyon hangulatos zöldövezeti részei is vannak metropolisz jellege ellenére és az egész városnak van egyfajta különös hangulata, amit persze csak akkor tapasztal meg az ember, ha ideutazik.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Magyarországon is a fővárosban éltem, és most ezt teszem Mexikóban is, de lényegében fele áron. Minden olcsóbb: az autók, az üzemanyag, a közlekedés, az élelmiszerek többsége, a lakások, nincs fűtésszámla és infláció: a metrójegy ugyanannyiba kerül, mint három éve, amikor idekerültem, és ez sok minden másra is igaz. Nincs akkora stressz, frusztráció, sokkal többet süt a nap (meg az esős időszakban is), az emberek vidámabbak, könnyebb ismerkedni, és persze a latin lányok: az egy külön fogalom.

Miben rosszabb?
Nehezebb a precíz pontos munkavégzést elvárni, a pontosságot igencsak szabadon értelmezik, az igazán minőségi dolgokat csak hosszú utánajárással és extrém áron lehet beszerezni. Nehezebb hozzáférni a kultúra bizonyos szegmenseihez, például európai rendezők művészfilmjei stb.

Mi hiányzik Magyarországról?
Magyarországról az a fajta sajátos életszemlélet és a szocializálódás során belénk oltott önirónia hiányzik talán, amin keresztül bárhol is él a magyar, megértjük egymást és hasonlóan tudunk érezni, gondolkodni. A magyaroknak egy nagyon speciális életfelfogásuk és humoruk van, amit csak akkor vesz észre az ember, ha hirtelen egy másik kontinensen köt ki. Budapest kulturális sokszínűsége is egyedülálló, bár itt is sok mindent megtalál az ember, csak nagyobb utánajárással és több időveszteséggel.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Egyfajta nyugalom és derűs életszemlélet, ami nem zárja ki, hogy boldog legyél még akkor is, ha esetleg szegény vagy, a családi összetartás, ami példaértékű, a latin mentalitás ami, utánozhatatlan és a zenei sokszínűség meg a szabadság és fejlődés érzése, ami sok esetben otthon sajnos már nincs meg.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Az életszínvonal hasonlónak mondható, természetesen vannak, akik sokkal jobban élnek (például Carlos Slim a világ jelenleg leggazdagabb embere), de olyanok is, akiknek az életben maradás a tét. Igaz, hogy itt olcsóbb minden, de az átlagfizetés is kevesebb, vannak akik kizárólag borravalókból vagy jutalékból tartják fent magukat, például parkolóőr, benzinkutas, ingatlanügynök stb. A világ gazdasága Magyarország és Mexikó tekintetében nem tesz különbséget, mindkét ország pénznemét a fejlődő országok valutái között tartja számon. Ezzel együtt áru és szolgáltatás bőség van, és ne felejtsük el, hogy a híres tengerparti üdülőhelyek, valamint a turizmus is jelentősen hozzájárul az életszínvonal emeléséhez.

Mennyibe kerül egy kávé?
A kávé ára nagyban függ a helytől, ahol az ember veszi, így konkrét árat nem írnék. Vannak nagyon-nagyon elegáns szuperluxust biztosító helyek is, amik külön kategóriát képviselnek, és vannak szerényebb vendéglátóhelyek is. Inkább azt mondanám, hogy például a Coronita sör, ami otthon is kapható, itt 100-120 forintba kerül a közértben.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
A belváros fogalma, mint olyan, itt nem létezik, azaz megtalálható egy klasszikus belvárosnak mondható városrész Mexikóvároson belül (Centro Historico), de az a turizmuson kívül, jelentőségében nem vetekszik az európai fővárosok belvárosaival. Inkább úgy mondanám, hogy különböző negyedek közül lehet választani, amik bizonyos szempontból, például közlekedés, biztonság, elegancia stb. előnyösebbek lehetnének, mint a többiek. A skála persze így is nagyon széles, hiszen egy óriási városról beszélünk, mégis azt lehet mondani, hogy a havi 50 000 forinttól a 300 000 forintig vagy akár felette is számos lakáslehetőség közül lehet választani, bár a lakás-bérbeadási szokások némileg eltérőek az otthonitól. Általában minimum egy évre kell szerződni, a lakások bebútorozatlanok, és minimum kéthavi kauciót, bizonyos esetekben pedig kezest is kérnek.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Személy szerint én jobb körülmények között élek, és remélem, ez a jövőben is így marad majd.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Ebben a formában biztosan nem, otthon minden rettenetesen túlszabályozott, és senkinek sem érdeke, hogy egy új szereplő lépjen a piacra, rettentők az adóterhek, valamint lényegében elkerülhetetlen a simlizés ahhoz, hogy egy vállalkozó boldogulni tudjon. Itt egyedülálló a szolgáltatás, amit nyújtok: magyar nyelvű vendéglátás Mexikóban. Hadd büszkélkedjek, hogy a Miss Universe szépségversenyre ideérkező magyar szépségkirálynőnek én szerveztem meg a teotihuacáni piramislátogatását, valamint a róla forgatni ideérkező stáb számára is én biztosítottam a szállást, és még sok minden másban segíteni tudtam nekik.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A mindennapok hangulata alapvetően derűs, pezsgő, rengetegen hallgatnak zenét, és nem szeret szomorkodni senki sem. Ha valakinek valami gondja-baja van, igyekszik minél előbb megoldani, általános az optimizmus, és nagyon tudnak örülni a sikereknek. Ha a fociválogatott tétmeccsen nyer, óriási fieszta (buli) kerekedik a Függetlenség Angyalánál a Reforma sugárúton, ami olyasmi, mintha nálunk mindenki kicsődülne mondjuk a Hősök terére zászlókkal, dudáló autókkal spontán felvonulást és örömünnepet rendezne.

Tudják, hogy vannak gazdagabb országok, mint az övék (pl. az Egyesült Államok, itt elég közel), tudják, hogy vannak olyan országok, ahol szebbek a lányok (pl. Brazília), tudják, hogy vannak biztonságosabb és szélesebb szociális halóval rendelkező népek (pl. Svájc vagy Svédország), de nem hiszik, hogy jobb ország bárhol is lehetne Mexikónál, és ez az alaphangulat sok mindent meghatároz.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A legérdekesebb beszédtéma az, hogy találtak 205 millió dollárt (38 milliárd forint), feltehetőleg drogbizniszből származik a pénz, a város egyik legelegánsabb negyedének egy villájában, amit furcsamód egy kínai bérelt, és ezt a pénzt, miután elkobozták, szétosztották az egészségügy az oktatásügy és turizmus fejlesztése között, tehát fontos intézmények jutottak plusz pénzhez, ami sokak életét meghatározza. Ez elismerésre méltó, hiszen sok pénzről van szó, otthon ebből az összegből mindenkinek ki lehetne utalni 20 dollárt (3700 forint), és még maradna is egy kevés.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Per pillanat a brazil elnök látogatásával van tele a sajtó, de mint mindenhol, itt is óráról órára változnak a hírek.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Szabadidős tevékenységnek a sportolás vagy sporteseményeken való részvétel (a foci itt nem sport, hanem inkább vallás), táncolás, illetve utazgatás vagy különböző családi vagy más egyéb ünnepségeken való részvétel számít. Az itt élők nagyon szeretnek mindent méltó módon megünnepelni, ezért gyakran járnak étterembe, vagy csinálnak közös nagy családi rendezvényeket. Táncklubok is vannak, bár mint a modern ember szerintem mindenhol, így itt Mexikóban is szabadidőhiánnyal küzd, ennek ellenére, amikor csak tehetik, igyekeznek egy kis időt szakítani a szórakozásra, általánosságban elmondható, hogy "szeretnek élni".

Visszajössz?
Pillanatnyilag nem tervezem a visszatérést, legalábbis Magyarországra semmiképpen, esetleg Spanyolország jöhetne szóba Európán belül, de nyaranta ettől függetlenül nagyon szívesen látogatok Magyarországra, büszke vagyok a magyarságomra, és szerintem Budapest a világ egyik legszebb városa, amit mindig érdemes viszontlátni.

<