30. Varga Zoltán - Bécs

Vágólapra másolva!
Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Bécsről mesél Varga Zoltán.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Éppen epret vásároltam tavaly a Lehel piacon, amikor csörgött a telefonom, hogy szeretnék-e Bécsben dolgozni. Hihetetlen, de így volt. Poénból nemet mondtam és nevettünk egyet leendő munkaadómmal, akinek még magyar piackutatóként készítettem tanulmányokat, három-négy éve. Onnan emlékezett rám. Az Unicredit bankcsoport bécsi, Kelet-Európáért felelős központjában elemzem és kutatom a délkelet-európai piacokat. Ez sok utazással is jár, gyakran vagyok Isztanbultól Zágrábig a régióban, ahol munkámat prezentálom, ahol a bankvezetőkkel diskurálunk.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Eredetileg nem ország, hanem Habsburg örökség, egy nagyon erős középosztály, intenzív egyesületi és társadalmi, társasági élettel, ami azonban kicsit zárt és lassan fogadnak be igazán. Rendkívül zöld, és túlzóan szerevezett. Bécsben ötször annyi park van, mint Pesten, viszont kb. ugyanennyivel több parkolni tilos tábla. Amit be is tartatnak. Első munkanapomon félreértettem egy ilyen táblát, a bilincset levevő rendőrnek el is sírtam ezt. Válasz: nem neki kell a bírságot fizetnem, hanem egy külön hatóságnak, ahol random ügyintézőhöz kerülök. De beírja, hogy frissen odaköltözött vagyok. Két hónap múlva levélben határozatot kaptam: ellenőrizték, hogy igazat mondtam-e és elengedik a büntetést méltányolva tapasztalatlanságom.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Budapesthez képest sokkal idegnyugtatóbb. Alig van kátyú, alig van forgalmat akadályozó útjavítás. Mintaszerűen sűrűn és pontosan járó villamosok, metrók. Utóbbit nagy tempóban építik tovább. Munkámba 22 perc alatt érek be. Néha 24 perc alatt. Utóbbi esetén a gyorsvasút hangosbemondón kér elnézést. Ez Pesten 40-80 perc között volt, és senki nem kért semmiért elnézést.

A ház gondnoka, ahol lakom, rendszeresen takarít, kijavít, kicserél mindent, még mielőtt elromlana.

A kabarék, amiből több mint 50 különböző van, minden politikai stílust kielégítenek. Az Operaház sztárja, Anna Netrebko engem lenyűgöz. A Sacher torta is. Na meg a Melange (fele bécsi kávé, fele felhabozott alpesi tej).

Honvágy esetén a Schwarzenbergplatzon lévö Ostklubba lehet menekülni. Az is jó, hogy sok magyar él itt kinn. Orvosok, bankárok, művészek, kisvállalkozók, egyetemisták.

Miben rosszabb?
Budapesthez képest zárkózottabb és formálisabb. A szabályszegés itt nem hősies, a hazugságra nem lehetsz büszke. Ha ilyen vagy, pillanatok alatt kiutálnak. Nem igazán van "második esély". Határozottan drágább is itt lakni, de határozottan többet is lehet keresni. Az Ostautobahn (Hegyeshalom-Bécs) nyáron, pénteken és vasárnap, amikor Pestre és Pestről jövök, szeret bedugulni. A kamionok miatt. Bécsben a nők kevésbé ismerkedésre nyitottak. Az itt lakó magyarok egy része, ha igazán bulizni akar, Magyarhonba megy. Olyan isteneset mégiscsak otthon lehet bulizni. Bár a legutóbbi szilvesztert itt táncoltuk át a barátaimmal.

Mi hiányzik Magyarországról?
Egy kis stressz. Egy csipet pletyka. Egy adag bulizás. Egy csomó barát. Egy egész kultúra.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A nyugalom. A jólét. A szervezettség. A szabályszeretet. A figyelmesség. Tegnap beugrottam kosár nélkül egy szupermarketbe, hogy úgy is csak apróságot veszek. Mikor már négy-öt apróságnál tartottam, észrevette egy hölgy, hogy alig bírom két kézben. Odahozott egy üres kis kartondobozt. Segített beletenni. Nem alkalmazott volt. Csak egy polgártárs. Hm. Meghatódtam. Jól esett.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Ha rendesen dolgozol, az átlagfizetés 1600 euró nettó (400 ezer forint). Azonban itt nagy különbségek vannak.

Egyrészt az osztrákok szeretik a rosszul fizető állásokat meghagyni a bevándorlóknak. Másrészt, ha bizonyítasz, sokkal többre is viheted. Igaz, hogy fokozatosan. Ha egyedi tehetséged van, akkor eleve többet kérhetsz. A szakszervezetek erősek, ennek előnye például, hogy így 14 havi fizetést kapok és 38 centért (95 forint) ebédelek.

Hátránya, hogy még a versenyszférában is jövedelmi táblák szabnak határt a tehetség jutalmazásának.

Az óvodák, iskolák is jók. Az egyháziak a legjobbak. Most folyik a vita a 10 osztályos iskola bevezetéséről.

Azért tűnik nagyon magasnak az életszínvonal, mert nagyon szerevezett és szabályozott a város.

Mennyibe kerül egy kávé?
A bécsi kávéházakban 2 és 6 euró (500-1500 forint) közt minden lehetséges. A legelegánsabb hely, a Landtmann télikertje.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Amióta az oroszok befektetési céllal a fél belvárost lassan megveszik, túl drága. 1200-2500 euróig. Nem is a belvárosban, sokkal inkább a zöld hegyoldalban (Döbling) vagy a schönbrunni kastély szomszédságában (Hietzing) szeretnek, a jobb fizetésű honfitársaim lakni 700 -1200 euróért rezsivel együtt. Egyetemisták, spórolósabbak szeretik Simmeringet vagy Favoritent, itt 400-500 euróért is lehet lakást találni, vagy 250 körül albérletet.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Nem feltétlenül. Ugyan itt több a fizetés, kevesebb az idegeskedés, de a körülmény része az is, hogy hazaingázol a barátokhoz, rokonokhoz, barátnőhöz.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Szűken értelmezve csak az OTP és MKB Bankban. Hiszen ez a kettő, amelyiknek régiós központja is Pesten van. Tágan értelmezve, hasonlót csinálhatnék itthon is. Úgy érzem, hogy a bécsi központban dolgozva megismerek annyi országot, megoldást, szaktudást, hogy azt egyszer szívesen hazaviszem, hogy otthon csináljuk jobban a bankszakmát.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Ki hogyan menekül a hőség elől: van aki a népfürdőkre, van aki a magashegyi falvakra esküszik. Megdrágult a havi buszbérlet, a szocik sokadik ígéretüket szegték meg az Eurofighter és a tandíj ügyében. Valahol azért sógorok. Hasonló egy kicsit, mint otthon.

Csak a hangnem a fordítottja. Senki nem beszél arról, hogy ki "osztrákabb" vagy kevésbé az, olyan zászlót lengetsz, amilyet akarsz. Véleményhez ellenvéleményt is kapsz. Az osztrákok a dilemmákat szeretik. A bécsiek a halállal is viccelnek. Viszont kevesebb a félrevezető süket duma.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
"100 éves hőmérsékleti rekord dől meg. Mit kell tenni hőségben?" (diepresse.at)

"Lelőhető-e egy eltérített repülőgép? Vita a kancellárián." (derstandard.at)

"Az építőipari mágnás Lugner új barátnőt keres nyaralásához." (krone.at)

"A munkáskamara támogatja a néppárti javaslatot, hogy ne mindenkinek járjon GYES" (kurier.at) Utóbbiból kiderül, hogy itt a bal- és jobboldal együttműködik. Sőt, koalícióban kormányoz.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Kávéházban csevegés, termálfürdőben wellness programok, biciklizés és hegymászás. Utóbbi kettő egyre közkedveltebb. A bécsiek szeretnek kimozdulni, mozogni. Három hete Bécsben is volt egy "Sziget-fesztivál", amit a város "fizetett", de csak egy hétvége, és főként helyiek jöttek rá. Most hétvégén a Wiesenen a 31. Jazzfesztivál következik (wiesen.at) és a "Bermuda Dreieck"a Schwedenplatz mögött tényleg egy olyan bulizós kis negyed, ahol el lehet veszni a sörök, koktélok, diszkók, teraszok vonzásában.

Visszajössz?
A barátaimhoz rendszeresen. Hogy visszaköltözöm-e? Hát, nagyon szép itt lakni. Ha a párom itt találom, vagy ide csábítom, akkor nem biztos. Azonban mégis szeretnék visszajönni. Egy belső mozgatórugó hajt, hogy amit itt tanultam, tapasztaltam, azt hazavigyem és átadjam. Igaz nincsenek illúzióim. Csak lelkesedésem. De az örök.

<