33. Fodor István, Szófia

Vágólapra másolva!
Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Bugáriából jelentkezik Fodor István, és Szófiáról mesél.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Telekom mérnök vagyok, és a munkám miatt vagyok itt, fél évre jöttem, és kábé most tartok a felélnél. Különböző országokban vannak projektek, ahova kell menni, és most épp ide kerestek egy embert, ezért vagyok itt.


Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Bulgária... Már az EU tagja, de azért még balkán... Mentalitásban mintha 15-20 éve Magyarországon lennél, csak már van internet. Szófiában lakom, a belvárost kivéve olyan, mintha egy nagy Csepel lenne az egész, magyarul lakótelep lakótelep hátán. Vannak amúgy szép helyek, csak el kell hagyni a Szófia táblát. Például a 150 km-re levő Plovdiv már egész más, pedig az is nagyvárosnak számít. Meg lehet szokni, ha az ember elég nyitott, szerintem nekünk, magyaroknak nem gond. Volt egy finn kollegám, az ő szavaival élve "Bulgária egy kulturális sokk". Szóval a finnyásabb népeknek nem való. Viszont fel lehet benne fedezni a szépségeket, csak picit oda kell figyelni.


Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Olcsóbb. Jóval. Legalábbis a napi megélhetés sokkal kevesebből kijön mint otthon, persze itt is el lehet szórni a pénzt luxusdolgokra. Egy km taxi fél leva körül van (60-70 forint). Amennyiből otthon kivisznek a reptérre taxival, abból itt egy hétig járok az irodába reggel és este. Étel-ital is olcsó, az albérletárak is az otthoniak alatt vannak. Talán ez a legnagyobb vonzerő. De szép a táj, Szófia felett ott csúcsosodik a Vitosa, ami remek hely kirándulni, télen síelni, és a belvárosból is szép látványt nyújt. Állítólag szép a tengerpartjuk is, sajnos oda még személyesen nem jutottam el, de talán lesz rá alkalom.

Miben rosszabb?
Huh. Itt lehetne mit sorolni... Ami engem zavar, hogy sok a szemét. Kicsit igénytelenek, rendezetlen az egész város, olyan összetákolt komcsi módon van minden megcsinálva. Persze érthető, nem egy gazdag ország, az államkasszából erre telik. Az utak borzasztóak. Amikor otthon nyafogunk, hogy sok a kátyú, itt az egy átlagos út. Néha akkora egy-egy gödör, hogy egy fél kamion eltűnik benne A másik alap dolog, hogy a külföldieket lehúzzák. Ahol lehet. Ebben mondjunk mi magyarok is élen járunk... A reptérnél a hiénákhoz beülni tilos, náluk 5-10 szeres szorzó simán bejátszik. Ami még vicces, hogy van egy nagy taxicég (OK supertrans), emellett ugyanazzal a betűtípussal, színvilággal és logóval létezik "OK autotrans" és "OK supersans". És természetesen ez utóbbiak többszörös áron dolgoznak. Amit még megemlítenék, hogy viszonylag kevesen beszélnek angolul, a fiatalságnál jobb a helyzet, de ez nálunk is hasonlóan van.

Mi hiányzik Magyarországról?
A barátaim. Minden mást itt is meg lehet kapni, amit otthon. Kivéve talán egy jó pörköltet.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Talán az olcsóság leginkább. Meg a raki (szőlőből készült pálinka).

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Alapvetően rosszabb. Persze vannak itt is olyanok, akinek jól megy, de az átlagnak nem nagyon futja sok mindenre. Egy átlagos lakótelepen nem hemzsegnek az autók, több száz lakásos házak mellett 20-30 autó áll, amiből egy jó pár régi, szakadt, sőt van amelyik évek óta nem mozdult el a helyéről. Ugyanakkor a menő helyeknél meg olyan autópark gyűlik össze, amire otthon is rácsodálkozna az ember. Mondják, hogy az itteniek szeretik kifele azt mutatni, hogy jól megy, aztán közben nem is annyira. Lehet, hogy van egy sokmilliós kocsija, viszont egy lukban él.


Mennyibe kerül egy kávé?
Egy kávé egy sima presszóban/automatából 40 sztotinki (50 Ft), jobb étteremben 2 leva (260 Ft).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
300 és 3000 leva (15 000-150 000 Ft) között mozognak, fekvéstől és felszereltségtől függően, egy hónapra. 300 leváért (15 000 Ft) egy lakótelepi garzont lehet kapni, valamelyik nem belvárosi kerületben, 3000 (150 000 Ft) leváért belvárosi, panorámás lakás jár, ahova hetente kétszer jönnek takarítani, mosni, vasalni stb... Egy belvárosi, kétszobás lakás kb 1000-1500 leva (140 000-210 000 Ft) egy hónapra.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Személy szerint alapvetően nincs különbség az otthoni és itteni életszínvonalam közt.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Elvileg igen, csinálhatnám otthon is, amit itt csinálok, de gyakorlatilag nincs rá lehetőség.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Jól érzem magam, az elején voltak fenntartásaim, de elmúltak.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Nem nagyon figyelem az itteni híreket, de volt egy cikk, amin jót nevettem, az egyik kolesznak a hatodik emeletén egy komplett fitness-stúdiót üzemeltettek éveken át, amiről az egyetem nem tudott.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Fogalmam sincs, nem tudok bolgárul.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Eljárunk szórakozni az egyetemi városrészbe, vagy a környékre kirándulni. Kalandos mindkettő.

Visszajössz?
Igen, egyszer majd szeretnék megint Magyarországon lakni, bár erre a közeljövőben nem sok esélyt látok.

<