Vicsek Tamás

Vágólapra másolva!
Rend és rendezetlen
Vágólapra másolva!

A rend és a rendezetlenség problémaköre azért érdekes, mert olyan kérdéseket vet fel, amelyek mindennapjainkat is áthatják. Rend vagy rendetlenség jellemezheti az atomok vagy a mikroszkopikus élőlények világát, ugyanakkor megtalálható az íróasztalunktól kezdve a gondolatainkon át egészen a kollektív viselkedésformáinkig is. Az előadásból megtudhatjuk, hogy az igazán érdekes, változatos jelenségek éppen a két szélső eset, a rend és az összevisszaság határán történnek. Ezen a határvidéken jönnek létre a bonyolult geometriájú alakzatok, az úgynevezett fraktálok, és a különböző, gazdag mintázatokat mutató, részben rendezett csoportos mozgások is.

Bevezető
Bármerre tekintünk - figyeljünk akár a természetre, lakásunkra, munkahelyünkre, saját gondolatainkra, vagy akár az embercsoportok viselkedésére és a társadalmi viszonyokra -, renddel és rendezetlenséggel mindenütt találkozhatunk.
Az előadás során bemutatom, hogy ez a két fogalom mennyire általános, és példákon keresztül megvizsgálom, hogy vajon van-e a rendnek és a rendezetlenségnek egységes elmélete. Arról is szó esik, hogy a legérdekesebb dolgok sokszor pont a rend és a rendezetlenség határán történnek.

A rend és a rendezetlenség formái a fizikában

1. ábra


Video
Video

A megértés új eszköze: a modellezés. A fraktálnövekedés, a vastaps és a mexikói hullám modellezése


Rendeződés mozgás során


Embercsoportok mozgása


Tovább