Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Dimenzió
Tömegnövekedési exponens.
Hasonlítsunk össze egy R hosszúságú vékony rudat, egy R méretű lapos korongot és egy R méretű gömböt. Ha a rúd hosszát 2R-re növeljük, akkor tömege a méret első hatványával nő, és a korábbi tömeg 21 = 2-szerese lesz. Ha a korong méretét 2R-re növeljük, akkor a tömege a méret második hatványával nő, és a korábbi tömeg 22 = 4 - szerese lesz, ha viszont a gömb méretét kétszeresére növeljük, akkor a tömege
23 = 8-szorosára nő, tehát a gömb tömege a méret harmadik hatványával nő. A növekedési sebességhez tartozó kitevő az adott tárgy dimenziója. (Precíz matematikai értelemben csak egy úgynevezett "végtelenül vékony rúd" egydimenziós, és csak egy "végtelenül lapos" korong lehet kétdimenziós.)

Fraktál
Törtdimenziós objektum.
Fraktálok esetében a növekedéshez tartozó kitevő nem 1, 2 vagy 3 - tehát egy egész, mint a rúd, a korong és a gömb esetében - hanem egy törtszám. A fraktálokról igen részletes bevezető található sok ábrával, példával és érdekes magyarázatokkal a http://www.kfki.hu/chemonet/hun/olvaso/fraktal/frintro.html címen.

Perkoláció
Átszivárgási jelenség.
Az angol "percolator" szó kávéfőzőt jelent. A fizikusok által vizsgált probléma eredete az a kérdés, hogy vajon képes-e a forró víz a kávészemcséken keresztül a kávéfőző belsejének egyik végétől a másikig átszivárogni. Az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy a légrések egymással érintkeznek és véletlenszerűen helyezkednek el. Matematikailag tehát a következőképp fogalmazható meg a probléma. Adott egy tartomány, amelyen belül véletlenszerűen elhelyezünk részecskéket (például kávészemcséket). Kérdés, hogy hány darab részecskére van szükség ahhoz, hogy a tartomány egyik szélétől a másikig el tudjunk jutni egymással érintkező részecskéken keresztül.

Önszerveződés
Egy rendszerben, amely sok részecskét tartalmaz a részecskék közösen, külső hatás nélkül alakítanak ki szerkezeteket.

Szinkronizáció
Időbeli jelenségek összehangolódása.

Turbulencia
Örvénylő áramlás.