Vágólapra másolva!
Megismerhetők és megváltoztathatók-e génjeink?
Vágólapra másolva!

Nap mint nap hallunk DNS-ről, génekről, genetikáról, génmanipulációról. Korunk divatja ez vagy valóban egy új korszak eljövetele?

A genetika divatban van. A világsajtó főcímekben tudósított Clinton és Blair közös sajtóértekezletéről 2000. június 26-án, ahol bejelentették a Humán Genom Program sikeres befejezését, azaz az emberi öröklési állomány teljes szerkezetének megismerését. Naponta bombáznak a hírek egy-egy új betegségokozó gén megismeréséről, a génterápia sikereiről és kudarcairól vagy éppen a genetikailag módosított élelmiszerekkel kapcsolatos vitákról, viharokról. A tudományos fantasztikus filmeknek és regényeknek is kedvelt témája, hogy hogyan próbálják a gonosz genetikusok manipulálni az embert és a világot. Előadásom ezekről a kérdésekről fog szólni. Célom az, hogy segítsem a tájékozódást, az ítéletalkotást, és eloszlassak néhány közkeletű félreértést.

1. kép
Elkészült az emberi géntérkép


I. A kezdetektől a kettős spirálig
Hogyan öröklődnek tulajdonságaink? Kik jöttek erre rá? Mi az a DNS?

II. A DNS és a Humán Genom Program
Tizenöt év, hárommilliárd bázispár és sokmilliárd dollár: a genetika a kilencvenes években. Mit tudunk és mit nem?

III. Gének és betegségek
Mire jó ez az egész? Remélhetünk-e a genetikától megoldást korunk betegségeire? Gének mint gyógyszerek.

IV. A génsebészet: jó vagy rossz?
Ismételten: mit tudunk és mit nem? Beavatkozás a természet rendjébe vagy az orvostudomány és a mezőgazdaság természetes fejlődése?

V. Géntechnológiával módosított élőlények
Mi lehet egy baktériumból vagy egy kukoricaszemből a laboratóriumban? Miért csinálták Dolly-t, az első klónozott emlőst? Mik azok a kiütött egerek?

VI. Az emberi génsebészet
Isteni színjáték, science fiction vagy a medicina jövője? Etikátlan tudomány vagy felelősen használható technológia?

Tovább