Cortina: 22 A csoportos hozzáállású játékos kell

Vágólapra másolva!
Egy nappal a ljubljanai indulás és három nappal a divízió I-es világbajnokság rajtja előtt is elvállalta a felkérést, s eljött az [origo] Vendégszobájába Pat Cortina, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya, hogy megossza gondolatait olvasóinkkal. A kanadai szakember elmondta, reális cél, hogy a magyar válogatott pár éven belül bejusson az A csoportba, ha ez megtörténne, semmiképpen se szeretné elhagyni a csapatot. Jelszava: soha ne mondd, hogy soha. Szereti a magyar konyhát és a fröccsöt, s szerinte sokat segítene a hoki fejlődésének, ha 2012-ben megkapnánk a hokivébé rendezési jogát.
Vágólapra másolva!

- Mi a véleménye a csütörtöki válogatott mérkőzésről? [SWITCH]
- Nagyon rossz volt az első harmad, sokkal jobban ment a második és harmadik harmadban. Az első 20 perc 0-5-je nem mutatta hűen a teljesítményét a két csapatnak, mert jól játszottunk, csak minden egyes hibánkat megbüntették a norvégok. Nekem mindig a jó dolgokra kell fókuszálnom, most is ezt teszem és a mutatott jó játékból merítek erőt.

- Reálisnak látja, hogy Magyarország pár éven belül bekerüljön az A csoportba? [Nekdar]
- A jelenlegi játékosállománnyal ez egy reális cél, így van esélyünk.

- Mennyi esélyt lát a feljutásra, ha százalékban kellene kifejezni? Reálisnak látja a média hozzáállását, miszerint most már fel kellene jutnia a válogatottnak? [Feri_21!!!]
- Nem szeretnék számokkal dobálózni, inkább úgy fejezném ki, jelen pillanatban a szlovén és a japán válogatottnak nagyobb esélye van a feljutásra. Utánuk mi következünk Nagy-Britanniával, míg Litvániánál, illetve Romániánál erősebbek vagyunk. Első magyarországi évemben ugyanez volt a helyzet: a média akkor is azt várta, hogy nyerjük meg a debreceni csoportot. Mindenképpen jó, hogy ilyen elvárások vannak, de sajnos nem ez dönti el a végső sorrendet. Vélhetően a szlovén sajtó ugyanígy kezeli a saját csapata helyzetét, a médiának ez a szerepe.

- Tud valamit arról, hogy ott lesz-e a vébén a szlovénok NHL-ásza, Anze Kopitar? [Spinesi]
- Nem tudok túl sokat róla. Az én kötelességem, hogy a saját játékosaimra összpontosítsak, ha ő ott van, biztosan jó a szlovéneknek, a mi játékunkat viszont semmiképpen nem befolyásolja.

- Miért 7 védővel és 13 csatárral utazunk? Miért nem 4 teljes sorral? Ki fog a csatárok közül védőt játszani? [SchiKa]
- Nagyon nehéz 8 védővel játszani, a világ legtöbb csapata 6 védővel és 1 tartalékkal játszik. Erre az a magyarázat, hogy sokkal nagyobb terhelést kapnak a csatárok, ott nagyobb szükség van a friss emberekre.

- Hogyan lehetséges az, hogy a bajnoki ezüstérmes csapatból senki nem lett beválogatva? [SchiKa]
- A beválogatásnál nem szempont az, hogy melyik csapatból érkezik a játékos. Az idei bajnokság nagyon különlegesen alakult, a Volánt mindenki a döntőbe várta, de a Dunaújváros bejutása más csapatok gyengélkedésének is köszönhető volt. Az újvárosi játékosok előtt a jövő, nagyon tehetségesek, de nem hiszem, hogy képesek lennének elviselni a világbajnokság sorozatterhelését. Ez túl nagy ugrás lenne nekik a jelen pillanatban. Többségük decemberben divízió II-es juniorvébén vett részt.

Fotó: Vanik Zoltán

- Hány A csoportot megütő szintű játékosa van csapatának? Nem muszáj neveket említenie:) [Hockeygyuri]
- Jelen pillanatban kb. 10 olyan hokis van, akiknek a játék valamelyik elemében meg van az A csoporthoz szükséges tudása. Akad olyan, aki fantasztikusan jól lát a pályán, van, aki kitűnően kezeli a korongot, vannak, akiknek a fizikai képességeik kiválóak. De összességében a csapat nincs A csoportos szinten. Sok autónál előfordul, hogy Forma-1-es alkatrészekkel is rendelkezik, de attól még nem lesz Forma-1-es az autó. A legfontosabb, hogy a szlovéniai vébén 22 A csoportos hozzáállású játékosom legyen!

- Teljes a keret, vagy még szóba jöhet olyan játékos, aki a vb alatt csatlakozik a csapathoz? [Hockeygyuri]
- Nem, a keret véglegesnek tekinthető, egyedül Vas János csatlakozhatna, de ő minden bizonnyal a tengerentúlon a rájátszásban fog játszani.

- Budai véd majd, vagy Szuper Levente? Szerintem Budaninak kellene, most már ő a jobb! [ocskay]
- Ha csak az elmúlt időszak formáját nézzük, akkor igen, Budainak megy jobban a védés. De Levente csütörtökön védett először az elmúlt egy hónapban. Szerencsésnek érzem magam, hogy két ilyen kaliberű kapus áll rendelkezésemre a világbajnokságon.

- Az eddigi tapasztalatok alapján a csapat elfáradt a vb-k végére. Várható ebben változás idén? [@ivikó]
- Megváltoztattuk a felkészülés menetét, kevésbé megterhelő volt az edzőtábor, s reméljük, hogy ez jelent majd extraenergiákat a torna végére.

- Ha feljutunk az A csoportba, távozik a kapitányi posztról? Ön szerint a csúcson kell abbahagyni? [ocskay]
- Ha ez megtörténik, semmiképpen se szeretném elhagyni ezt a különleges csapatot. Legszebb álmom válna valóra, ha a hazámban irányíthatnám az általam oly nagyra tartott és számomra olyan sokat jelentő srácokat.