Keszei: Az FTC a magyar foci szent tehene

Vágólapra másolva!
A 16 csapatos Arany Ászok Ligában tavaly 10. helyezett Pécs júniusban kinevezett szakmai igazgatója, Keszei Ferenc a mecsekaljai városban válaszolt az [origo] olvasóinak a kérdéseire. A szakember a gondban lévő Ferencvárosról, a pécsi együttes céljairól, a magyar foci problémáiról, a futballutánpótlásról és a friss szerzemény Balaskó Ivánról is beszélt - néhol igen szókimondóan.
Vágólapra másolva!

- Ön mindig Pécs-drukker volt? (cool)
- Pécs-szurkoló voltam, amikor ide jártam a főiskolára, itt végeztem ugyanis 1973-ban. Nagyon szerettem volna a Pécs NB I-es csapatában játszani, de a Komló szerződtetett. Most ismét Pécs-drukker vagyok. :)

- Mit gondol a Fradi kálváriájáról? (holmi_01)
- A Ferencvárosról bárkinek a szakmában nagyon óvatosan kell nyilatkoznia, a Fradi ugyanis a magyar labdarúgás szent tehene. Most nem valami irigylésre méltó a helyzete, de mindig megmentették és meg is kell menteni a magyar futball számára. Becsülettel olyan szintre kellene hozni a Fradit, mint amilyen Csehországban a Sparta Praha. Felmerült már a nevem a Fradinál edzőként, amikor az aktuális csapatommal jól játszottunk, s nem félnék a kihívástól, bár alapjában véve vidéki gyerekként Pesten nem érzem magam olyan jól. A feladattól azonban nem ijednék meg.

- Milyen jövője van a focinak Magyarországon? 1982 óta csak zuhan a színvonal... (cool)
-
Nem tudom elképzelni, és nem is akarok abba beletörődni, hogy a világon a futball szenzációs karriert futott be, s mindeközben a gazdasági helyzet javulásával Magyarországon nem tudják sikersportággá tenni. Azt gondolom, hogy ha a nagy cégek adózási lehetőségei terén változások lennének, nagy pénz áramolhatna be a futballba. Nem csak a felnőtt futballról van szó, Zidane-éknak és Beckhaméknek is megtanították a futballt, de nagy sztárokat is kell igazolni ahhoz, hogy újra felfusson a magyar futball. Talán a Bozsik-program révén lesznek tehetségek, akik a jövőben nagy sztárokká válhatnak.

- Van esélyünk kijutni a 2006-os világbajnokságra? (Live213)
-
Nincs.

- Keszei úr, milyen célokkal vág neki a Pécs a 2005-2006-os szezonnak? (leff)
-
Az új igazolásaink közül kiemelkedik Balaskó Iván, aki nagyon jó irányító. Dunaújvárosban ismertem meg, Sopronban lett érett labdarúgóvá. Nagyon jól lát a pályán, kiválóan rúg, és azt remélem, hogy idén nyitottabb lesz, mint a korábbiakban. A közelmúltban volt két botrányos sztori vele kapcsolatban, de sok mindenkivel előfordul, hogy némi alkohol fogyasztása után vezet, szerencsétlenségére balesetbe került, de túl lehet rajta. Akárcsak a videotékás esetben, ahol az ő verziója kicsit más, mint az említett hölgyé. Az ügyvezetőnk, Mészáros János úr egy olyan kijelentést tett a felkészülés alatt, amiről többször gondoltuk, hogy át kellene értékelni. De mégis azt gondolom, hogy meg lehet tartani azt az elképzelést, hogy a Pécs a 6-10. hely között végezzen a bajnokságban. Az ajánlataink a játékosok felé egy kicsit szerényebbek, mint a korábbiakban, de tartani fogjuk a célkitűzést, hogy ilyen előkelő helyen végezzünk.

- Mit gondol a Bozsik-programról? (cool)
-
Nem csak gondolok, hanem benne is voltam. Nem akarok a saját problémáimról beszélni, de valószínűleg igaza volt Mezey Györgynek akkor, amikor Pécsre szerződtem, és azonnal kirúgatott. A Zala megyei koordinátora voltam a programnak, amely nélkül nem lehet elképzelni a magyar labdarúgás jövőjét. Épp most Zánkán folyik egy utánpótlástorna, amelyen a megyei program során kiválasztott gyerekek kergetik a labdát. Csodálatos nézni, hogy milyen lelkesedéssel teszik, és az is nagyszerű, hogy a legapróbb falvakból is jöhetnek a fiatalok. Sajnos egyetlen magyar "sztár" neve sincs a gyerekek trikóján, és ez sokat elmond a mai magyar fociról.

- A Pécs mikor lehet bajnok? Mert, gondolom, ez is cél lehet egyszer... (jean_luc)
-
Számomra, ha nem is a világ, de Magyarország legszebb városa Pécs, amely kulturális központ és a sport központja is. Ha megérném, hogy olyan szerepe legyen a pécsi focinak, mint Rátgéber Laciéknak, akkor nagyon boldog lennék. Ezért nagyon sokat kell dolgozni, és sok pénz is kell hozzá. Nem tudok arra választ adni, hogy mikor leszünk bajnokok, a foci, a gazdaság összefonódik a politikával, és 2006-ban választások lesznek...