Vitray: Ma már panelemberekre van szükség

Vágólapra másolva!
A Telesport főszerkesztője, Vitray Tamás ellátogatott az [origo] Társalgójába, ahol többek között arról is mesélt, hogy az a korszak, amikor elkezdett tévézni, már nem ismételhető meg - ezért nincs jelenleg "új Vitray". Van viszont rengeteg tehetség, a népszerű televíziós közéjük sorolja Jáksó Lászlót, Máté Krisztinát, Holló Mártát és Batiz Andrást is. Régen nagy Vasas-drukker volt, ma viszont már erőszakkal sem tudna csapatot választani magának, 86-ban pedig azt várta, hogy a fociválogatott legalább a legjobb négy közé bejut a világbajnokságon.
Vágólapra másolva!

- Tisztelt Vitray úr! Az elmúlt évtized legnevesebb, legelismertebb televíziós személyiségeként miként vélekedik a szakma "felhígulásáról"? Lehet ez ellen tenni valamit? Ha ön tehetné, melyik újságíróiskolát javasolná egy pályakezdőnek? (hajra2004)
- Úgy vélem, a szakma azért hígult fel, mert mind a mai napig egyetlen televízió sem, legyen az közszolgálati vagy kereskedelmi, köti bármilyen előképzettséghez - úgy értem, szakmai képzéshez - a kiválasztást. Igaz ugyan, hogy túl sok az iskola is, és értelemszerűen nem kis számban komolytalan és kizárólag pénzszerzési célokat szolgál, ám mégis legalább néhányat, amelyek valóban a szakmára tanítanak, el kéne fogadni és feltételül szabni ezeknek az elvégzését. Nehéz helyzetben vagyok, mert azon az egyen kívül, ahol magam is tanítok - ez pedig a színművészeti egyetem -, a többit vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon felületesen ismerem.

- Mely fiatal tévések közt látja az "új Vitrayt"? (Fityesz_)
-
Hatalmasan megváltozott a mi mesterségünk az évek során. Nem hárítom el a kérdést, és nem is próbálom beállítani úgy, mintha Vitrayt még egyszer nem lehetne előállítani. A dolog úgy áll, hogy nem az illető eget-földet megrázó zsenialitása miatt nem lehet, hanem azért, mert az a korszak, amikor Vitray elkezdett tévézni, már nem ismételhető meg. Én lehettem "mindenevő", mindent megpróbálhattam, amit akartam, és a - ne tekintsenek szerénytelennek - meglévő tehetségemen kívül a szerencse is a kezemre játszott, elsősorban abban, hogy jobbára sikerültek a próbálkozásaim. Ma azonban specialistákra van szükség, cserélhető panelemberekre. Esténként mondjon híradót, ha megunjuk vagy csökken a nézettsége, helyébe jöjjön egy másik, egy vadonatúj. Vagy vezessen bohókás játékot, ha elég belőle, vezeti más, de mindenki csak egy feladatot lát el. Azt mondhatnánk erre, így van rendjén. Ez igaz, de a személy, a televíziós személyiség fejlődése szempontjából ez nem egészséges. De hát végül is cserélhető...

Sport az m2-n
A dublini rövidpályás úszó-Eb eseményei, illetve jégkorong-, vízilabda-, kézilabda- és futsalmérkő-zések is képernyőre kerül-nek csütörtöktől vasárnapig. A Magyar Televízió 2-es csatornája csütörtökön 17 órától az úszó-Eb-t, illetve a magyar-olasz futsal vb-selejtezőt közvetíti. Pénteken (kezdés 16.55 óra), szombaton (17) és vasárnap (16.55) ugyancsak az úszó-Eb, illetve napi sorrendben a Ferencváros-Újpest jégkorong-, a Vasas-BVSC vízilabda-, valamint a Pick Szeged-Montpellier férfi Bajnokok Ligája kézilabda-mérkőzés és vízilabda-összefoglaló kerül adásba.
- Az olimpiák alatt mi volt a legmegrázóbb jelenet, amit látott? (colin)


- Milyen visszajelzéseket kapott a legutóbbi, Hoztam egy milliót című műsoráról? (SGKing)



- Milyen a kapcsolata Friderikusz Sándorral? (hkt)
-
Friderikusszal 1976 óta ismerjük egymást, és az eltelt most már csaknem 30 év alatt hullámvonalat mutatna a kapcsolatunk görbéje. Voltunk nagyon rosszban, és voltunk nagyon jóban is. Legutóbbi együttműködésünk az imént említett játékban, amelynek ő volt a producere, teljesen felhőtlen volt. Élveztem a profizmusát, föltehetően ő sem volt ezzel másként engem illetően. Egyébként személyesen ritkán találkozunk most, hogy a műsort az MTV túl drágának találta, és nem folytatja. Amióta abbamaradt, csak éppen szembetalálkoztunk néhányszor, és üdvözöltük egymást. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy én egyáltalán nem vagyok társaságba járó ember, nem Budapesten lakom, örülök, ha mielőbb hazajutok. Jobbára eszemben sincs újra elmenni otthonról esténként.

- Miért szűnt meg a "milliós" műsor? Jó volt... (thomyka)
-
Az MTV Rt. kuratóriumának elnöksége túl drágának találta a műsort. Félreértés ne essék, nem az én honoráriumomat sokallták, hanem lévén, hogy ún. külső produkció volt, a műsor költségét tartották indokolatlanul magasnak. Igaz ugyan, hogy Friderikusz jelentősen leszállította ezt a költséget ennek hatására, de ezt követően indoklás nélkül nem kérték tovább.