A tibeti vezető örülne a magyar rokonságnak

Vágólapra másolva!
Szamdong Rinpocsét, az indiai emigrációban működő tibeti kormány miniszterelnökét kérdezhették olvasóink. Kíváncsiak voltak Tibet függetlenné válásának esélyeire, a tibeti-magyar kapcsolatokra. Kiderült, hogy a tibeti vezető nem tudja elhagyni a testét, ha ugyanis képes lenne rá, már rég elhagyta volna.
Vágólapra másolva!

Lát-e reális esélyt a tibeti függetlenség elnyerésére? (karojj)
Igen, a lehetőség megvan. De ebben a pillanatban az autonómia elnyerésének lehetőségét keressük, nem a teljes függetlenségét.

El tudja képzelni, hogy Tibet Kínán belül működő, de nagyobb függetlenséget élvező tartomány legyen saját kormányzattal? (pingo)
Nincs kétség, hogy ha Tibet újra önálló lesz, még akkor is, ha autonómián keresztül, akkor szükség lesz saját kormányra.

Volt-e valaha Tibet független állam, és ha igen, akkor mikor? (megyo)
Tibet független volt a 6. századtól kezdve, a civilizáció kezdete óta. A 13. században Tibetet a mongolok szállták meg 20 évre. 1273-tól 1951-ig Tibet független állam volt. 1951. május 23-a óta Kína tartja megszállás alatt.

Azt szeretnem megtudni, hogy milyen formában lehet valaki tibeti állampolgár. (HaziSaman)
Ebben a pillanatban nincs lehetőség arra, hogy valaki tibeti állampolgár legyen, mert Tibetet Kína megszállva tartja, és nem adnak tibeti állampolgárságot senkinek. Az emigrációban működő tibeti kormány pedig nem hozott olyan törvényt, ami a tibeti állampolgárság elnyerését lehetővé tenné.

Mit gondol a jelnlegi kínai vezetésről? Mintha az utóbbi időben liberálisabb hangot ütöttek volna meg a külpolitikában.
Igen, változnak, és reméljük, hogy a jövőben további változások következnek be.

Miből finanszírozzák a tibeti kormány működését? (gyurcsi)
Minden emigrációban élő tibeti önkéntes adót fizet. Más kormányoktól és nem kormányzati szervektől is kapunk támogatást.

Hány tibeti él Kínában, és hányan élnek emigrációban? (j_chan)
135 ezer él emigrációban, Tibetben pedig közel 6 millió tibeti él.

Nem gondolja, hogy a nyugati államok állandóan ismételgetett Tibet-szimpátiája csak politikai népszerűségkeresés? Eddig még senki nem tett túl sokat azért, hogy Tibet tényleg elnyerje függetlenségét. (bimbo)
A szimpátia is jelentős érték. Jelenleg a nemzetközi politikai helyzetben nem látunk lehetőséget arra, hogy Tibet elnyerje a teljes függetlenséget. Várnunk kell a megfelelő alkalomra. Akkor az emberek szimpátiája konkrét tettekké változhat.

A szombati előadáson én is ott voltam, és nagyon élveztem, köszönöm, hogy időt szánt ránk. Ott említette, hogy amennyiben megint létrejön Tibet mint szabad ország, nem lesz hadserege. Nem tartanak attól, hogy a kínaiak ezt látva újra elfoglalják, vagy más hatalom szállja meg országukat? (daffodil)
Ha erőszakmentes tudatot tudunk kialakítani, akkor nincs szükség a hadseregre, és senki nem tudja újra elfoglalni az országot. Tibet nagyon kicsi. Ha lenne is hadseregünk, akkor sem tudnánk megvédeni magunkat a nagyhatalmaktól.

Gondolja, hogy Kína a most már han többségű Tibetnek autonómiát ad? Éppen azért, mert mivel már kisebbségben vannak a tibetiek, nem félnek attól, hogy elszakadnak? (fonak)
Ha megkapjuk az autonómiát, az a tibetiekre vonatkozik majd, nem minden emberre, aki Tibetben él. Mint Hongkongban, ahol szintén élnek hanok, de nem tartoznak a hongkongi közösséghez. Ha Tibet megkapja az autonómiát, akkor az ott élő hanok nem lesznek tagjai a tibeti autonóm közösségnek. A kínai alkotmányban szerepel, hogy a kisebbségeknek joguk van az autonómiához.

Mit gondol arról, hogy Tibet zászlaja tiltott felséguralmi jelképnek számít Kínában? (Houdini)
A zászló egy független nemzetet jelképez, azért tiltják.

Mennyi sikert érnek el a különböző Free Tibet! mozgalmak? Mennyiben sikeresek például a Beastie Boys által szervezett jótékonysági koncertek? (Houdini)
Véleményem szerint nagyon sikeresek. A siker a cselekvés végeredményében mutatkozik meg. Ezek a koncertek nagyon megerősítik az emberekben a tibeti ügy létezését, és felhívják a figyelmüket a problémára.