Össznépi összművészet - Mediawave 2003

Vágólapra másolva!
Boszorkánytánc, különleges zenei koncertek, színházi előadások és nagyon sok film lesz az április 25-től május 6-ig tartó Mediawave fesztiválon, amelynek szervezői, Durst György és Tóth Péter a Társalgó vendégei voltak.
Vágólapra másolva!

Mit takar a Mediawave? (Neurosis)

Durst György: A Mediawave egy 13 éve létező összművészeti fesztivál, aminek a fő központja Győr, de jelenleg egyre több helyszínnel rendelkezik, pl. Komárom, Kapuvár, Csorna, Vének, Dunaszerdahely, Rábapatona, Kolozsvár, Szabadka, Révkomárom és Budapest. 3 éve volt először az ausztriai Kittsee és Dunaszerdahely, majd azt követően Kolozsvár, és ebben az évben Szabadka, szeretnénk regionális fesztivállá válni.

Miért pont Győr a központja? (T-Bee)

Tóth Péter: Mert a szervezők nagy része győri és vidéki eseményt akartak rendezni. Többször hívták már a fesztivált Pestre, ahol ebben az évben két helyszínen válogatást láthatnak a filmekből illetve a Győrben is fellépő zenekarok koncertjeiből. A pesti helyszínek a Gödör Klub és a Mű-hely Klub.

Honnan jött az ötlet? (Nimbus 2001)

Durst György: Győrben régen létezett egy jazzfesztivál meg egy amatőr filmfesztivál, és ebből a kettőből nőtt ki a Mediawave, ami alapvetően civil kezdeményezés, a műfajokat illetően pedig megőrizte a filmes, illetve jazzes vonulatot.

A Mediawave honlapjahttp://www.mediawave.hu

Mennyire sikeresek ezek a fesztiválok? (hakapepsi)

Tóth Péter: A siker többféleképpen mérhető, a látogatottság és a kritika szempontjából. A Mediawave-re 25-30 ezren szoktak eljönni, a kritikai visszajelzések a különböző programot illetően pedig többnyire jók; a legutóbbi fesztiválon fellépő David Murray szaxofonos koncertjét a Gramofon című szaklap az év koncertjének választotta. Több olyan fellépő volt, akit Magyarországon a Mediawave-en fedeztek fel, köztük Boban Markovic, Lajkó Félix, Iva Bittova vagy várhatóan az idei fesztivál megnyitóján fellépő Frank Anderson nevű chicagói szaxofonos, aki először jár Európában.

Ez mennyire rétegfesztivál, vagy ez a nagyközönség bulija is? (cool)

Tóth Péter: Alapvetően a fiataloké a fesztivál, de az egyes speciális szakmai programok természetesen szakembereket is vonzanak. Az idén például európai jazztalálkozót tartunk, amelyre Európából 30 fesztivál szervezőjét várjuk, akiknek külön bemutatjuk a hazai jazzélet kiválóságait.

rightFókusz Online ár: 911 Fthttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=63356&tag=1SZILÁGYI GÁBOR: ÉLETJEL A MAGYAR FILMMUVÉSZET MEGSZÜLETÉSE 1954-1956

Az idei fesztiválunk fő témája a nő művészetekben , s ezen belül a filmművészet, a festészet, a fotó területén érdeklődő szakembereket várjuk, akik a visszajelzések szerint el is jönnek. Lesznek azonban egészen más jellegű programok is, a győri főtéren például jelképes boszorkányégetés, amely jó idő esetén lesz megtartva. Ez abszolút össznépi mulatságnak indul, s hajnalig tartó boszorkánytáncban végződik. A komáromi erődben pedig egész napos majálist tartunk, zenei fellépőkkel, filmvetítésekkel, vásári komédiásokkal.