Kiss Elemér: hamarosan lesz EU-tárca

Vágólapra másolva!
Kiss Elemér kancelláriaminiszter volt a Társalgó vendége, akitől a kérdezők a foci Eb magyarországi esélyeiről, az In-forrás Kht.-ről, a jövőbeli EU-s minisztériumról, a romániai magyarokról, és többek között miniszteri jövedeleméről érdeklődtek. Volt kérdés Baja Ferenc, Nagy Sándor és Szekeres Imre tevékenységével kapcsolatban, akik a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárai.
Vágólapra másolva!

Ön pontosan mivel foglalkozik? (nodlee)

Fotó: Varga Ferenc [origo]
Kiss Elemér

Kiss Elemér: Legrövidebb válaszom az, hogy a kormány működésével - egyébként tisztelettel üdvözlöm a használók népes táborát!

Szeretném megkérdezni a Miniszter Úrtól, hogy milyen módon hasznosítják az IN-FORRÁS KHT-nál összegyűl ismeretanyagot és tapasztalatot? (tom34)

Kiss Elemér: Sajnos túl sok olyan anyag nem gyűlt össze az In-forrás Kht. működése alatt, ami hasznosítható lenne. Készültek tanulmányok, amelyek részben hasonló témában készültek, részben pedig meg a korábbi kormányzati vezetésben működött illetékes vezetők megállapították, hogy a kívánt célnak nem felelnek meg. Összességében azt mondhatom, hogy az Inforrás Kht. meglehetősen sok pénzt elköltött meglehetősen kicsi haszonnal. A jövőben a feladatunk a kht-val kapcsolatban a megszüntetés lesz.

Mennyi az ön fizetése, és milyen végzettséggel lehetek én is az Ön posztjában?(Malkolm_Cole)

Kiss Elemér: A miniszteri fizetes jelenleg bruttó 470 ezer forint, az én végzettségem jogi egyetemi végzettség, ehhez társul ügyvédi jogtanácsosi szakvizsga és mintegy 25 év kormányzati közigazgatási gyakorlat. Angolból középfokú nyelvvizsgával rendelkezem. Úgy gondolom, hogy amennyiben Ön ilyen képzettségekkel, és ha nem is 25 éves, de némi kormányzati gyakorlattal rendelkezik, elérheti a miniszteri posztot.

Eh! Értem, valószínűleg még egy darabig eltart mire hasonló beosztásom lesz. :-) (Malkolm_Cole)

Kiss Elemér: Lehetséges, azt ajánlom, hogy azt az időt jól használja ki és, akkor az eredmény előre láthatólag nem marad el.

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen távlatokon szeretnék megvalósítani a tervezett közjogi reformokat ( választási reform, kétkamarás parlament, létszámcsökkentés)? (szigiri)

Kiss Elemér: Mindezeknek a reformoknak a megvalósítása politikai konszenzust igényel, hiszen az alkotmánymódosításhoz az összes országgyűlési képviselő kétharmadának igenlő szavazata szükséges az egyéb törvényekhez pedig a parlamenti szavazáson résztvevő képviselők kétharmadának egyetértő szavazata kell. Szeretnénk legkésőbb 2004 elején tisztázó megbeszéléseket folytatni az ellenzéki frakciók vezetőivel, és ennek nyomán kialakítani az előrelépés lehetőségeit. Ha sikerül 2004. elején megállapodásra jutni 2005 végéig kidolgozhatók és elfogadtathatók az alkotmány és az egyéb közjogi berendezkedés módosítására vonatkozó szabályok.

BlackBoy: Jó napot kívánok miniszter úr! "Újabb törvénytelenségekre derülhet fény" - így szoktak fogalmazni. Tudom, hogy ezeket és az ehhez hasonló mondatokat a sajtónak és a közvéleménynek szánják, de nem lenne gerincesebb mindezeket a vizsgálat és az elmarasztaló bírósági ítélet után nyilvánosságra hozni??... Vagy lehet, hogy addigra kiderül, hogy minden törvényesen működött?

Kiss Elemér: A mi kötelességünk minden olyan ügyben vizsgálatot végezni amelyben felmerül a közpénzek elköltésének nem szabályos módja. Nem gondolnám, hogy helytelen gyakorlat, ha vizsgálataink eredményéről vagy részeredményeiről a közvéleményt tájékoztatni, azt a közvéleményt, amelynek az adóforintjai elköltéséről van szó. Kétségtelen tény, a vizsgálatok lefolytatása és - ha bírósági ügy keletkezik belőle - a bírósági eljárás befejezése között hosszú időszak telik el. Nem lenne helyén való, ha mindaddig semmilyen információt nem adnánk az ügyről, amíg az eljárás lefolytatására nem kerül sor. Fontos feladatunk az, hogy olyan vizsgálatokról adjunk számot és olyan vizsgálatokat folytassunk le, amelynek a megállapításai a későbbi esetleges rendőrségi vagy bírósági eljárás során is megállják a helyüket.

A sajtó az Önök feltevéseit tényként közli... Én ennek kártékonyságára próbáltam meg rámutatni. Ha Önök arról tudósítanak, hogy az adott vizsgálatban hol tartanak, az nem baj. Sajnos nem ez történik. Ráncolt homlokban elhangzanak feltételes mondatok az Önök szájából, amit a sajtó kijelentő mondatba rak át és esetlegesen olyan emberek, minisztériumok, hivatalok, vállalatok, stb. besározodnak, akik teljesen legitimen végezték a munkájukat. (BlackBoy)

Kiss Elemér: Munkatársaim és én csak azért vállalhatok felelősséget, amit teszek és mondok, illetve mondanak. Ha ezek a tények más köntösben jelennek meg a sajtóban azért a felelősség nem engem terhel. Ha egy olyan tényről számolunk be, hogy például büntetőfeljelentést tettünk egy ügyben, akkor a valóságot mondtuk, és ha olyan tényről számolunk be, hogy egy szerződés aláírása valaki részéről szabálytalan volt, azért mert a szerződés által meghatározott célra a jogszabályok alapján nem lehetett volna állami támogatást biztosítani, akkor ugyancsak tényről számolunk be. Könnyebb lenne Önnel vitáznom akkor, ha megnéznénk milyen konkrét ügyről van szó, és az adott ügy dokumentumainak ismeretében néznénk meg közösen mi az, ami - esetlegesen - kifogásolható a nyilatkozataimban az adott üggyel kapcsolatban.

Ki az, aki önnek valamiféle példa volt eddigi életében? Kire néz fel a leginkább és az akinek a legtöbbet köszönhet? (cool)

Kiss Elemér: Az Építésügyi és Városfejlesztési Miniszterium törvényelőkészítő osztályára kerültem 1969 nyarán, és ott egy jogász kolléga, név szerint dr. Temesvári László foglalkozott a legjelentősebb törvényelőkészítő feladatokkal. Úgy gondolom, a pályám során neki köszönhetek a legtöbbet, mert a vele együttes munkában töltött két és fél év alatt megtanultam, hogyan kell jogszabályokat készíteni, milyen szemlélet alapján képes erre az ember, és megtanultam lényegretőrően írni.

Ön mit szól a stadionrekonstrukciós program megrekedéséhez? Lehet megoldás? (sanyi)

Kiss Elemér: Mindenre lehet megoldást találni, megítélésem szerint itt is ésszerű megoldásra kell törekedni. Nem gondolom, hogy észszerű megoldás több milliárdért beléptető rendszereket létesíteni, miközben üres stadionokban játszanak a csapatok. Ugyanakkor nem értem, hogy ahol már működik beléptető rendszer, hogyan lehetseges hogy iszonyú botrányok alakulnak ki a mérkőzés során.

Ön támogatja a foci Eb rendezést? (sanyi)

Kiss Elemér: Támogatom azt, hogy Magyarországon jobb színvonalú foci alakuljon ki, és hogyha ehhez az Eb rendezése hozzájárul, akkor ez is nagyon hasznos lépés. Szeretem a futballt, de sajnos az utóbbi időben nem járok ki a mérkőzésekre, és ennek nem az egyetlen oka a gyenge színvonal...

Ha már felmerült a sport kérdése azon belül a futball, kérdezném, hogy a autósportok miért vannak hátrányban a futballal szemben? Mivel állandóan azt hallani, hogy az állam valamilyen szinten beleavatkozik a futtballba, a rallye sport miért nem élvez hasonló támogatást? (Malkolm_Cole)

Kiss Elemér: Nyilvánvalóan állami szempontból egy fontos tényező, hogy a különféle sportágaknak, milyen tömegvonzó hatása van. Nálunk kétségkívül a futball az a sportág, amelyet a legtöbb ember kedvel es elvárja, hogy a vállalkozói pénzek mellett állami támogatás is segítse a színvonal javulását.

Itt most azon is lenne a hangsúly, hogy a technikai sporttal foglalkozók miért nem részesülhetnek hasonló támogatásban, miért kell saját erőből indulniuk? (Malkolm_Cole)

Kiss Elemér: Úgy gondoltam, hogy az előbb sikerült megadnom a választ. Ha a technikai sportok tömegvonzó képessége hasonló lenne a labdarúgáséhoz, minden bizonnyal nagyobb támogatásban részesítenék.

Hol nyaralt? (kata)

Kiss Elemér: A Balaton mellett és Somló tövében levő szülőfalumban. Várom a további kérdéseket, ne kíméljenek! :)

Nem zavarja hivatalvezetőként a sok értelmetlen politikai vita mindkét oldalról?(masnincs)

Kiss Elemér: A jogállami működés, a demokrácia feltételezi a kérdések különféle oldalakról történő megvitatását. Ezeket lehet néha fölöslegesnek minősíteni, amikor fontosnak és értelmesnek. Én úgy gondolom, hogy nagyon fontos a kérdések sokoldalú megvitatása és azt követően a döntések meghozatala.

Jó napot Miniszter úr! Figyelemmel kísértem azt a hatalmas harcot amit a Fidesz végrehajtott Önök ellen. Milyen most a hangulat és kicsit ki tudták már pihenni a csatározást? (Maryka)

Kiss Elemér: A hangulatunk kiváló, túl vagyunk a kormány első száznapos programjának a végrehajtásán, és valójában a végrehajtásán mert minden vállalásunkat teljesítettük ez jó érzéssel tölt el bennünket, valamint az is, hogy az emberek többsége úgy értékeli, tartottuk a szavunkat A közeljövőben az év végéig terjedő időszakra vonatkozó legfőbb vállalásainkat ugyancsak egy száznapos programba tömörítjük, azt követően pedig 2003-tól az éves költségvetések határozzák meg a kormány teendőit. Rendkívül fontosnak tartom, és a száznapos program egyfajta jelzéseként is felfogható, hogy a gazdaság jobb teljesítményéből eredő többlet felhasználható úgy is, hogy az emberek túlnyomó többségének gondjait enyhítsük vele.

Mikor lesz EU-minisztérium? (masnincs)

Kiss Elemér: Véleményem szerint 2004. január elsejével tagjává válunk az EU-nak, és ez az az időpont, amikor át kell tekintenünk a kormányzat szerkezetét is és hozzáigazítanunk ahhoz az újszerű kormányzati működéshez, amelyet az EU-tagság jelent a kormányzati munka mindennapjaiban. Lehetséges, hogy ez a vizsgálódás olyan eredménnyel jár, hogy külön EU-s minisztériumot kell létrehozni, lehet hogy más szervezeti megoldást észszerű választani - erre tehát most egyértelmű választ nem lehet adni. Változás azonban biztosan lesz a mai helyzethez képest.

Fotó: Varga Ferenc [origo]Szeretném megkérdezni a Miniszter Urat, hogy terveznek- e olyan törvénymódosítást, amikor egy családban csak akkor avatkozik be a hatóság (gyámügy), amikor már megtörtént a tragédia ? Mint például a mostani eset, amikor egy apa addig jutott, hogy megölte saját 12 éves gyermekét? (iciripicirinke)

Kiss Elemér: Az utóbbi időben valóban megrázó családi tragédiák történtek, van példa arra is, hogy a szülő ölte meg a gyereket, és ennek a fordítottjára is. Úgy gondolom, el kell gondolkodnunk az említett tragédiákon és meg kell vizsgálnunk hogyan lehetne nagyobb védelmet biztosítani és nagyobb biztonságot nyújtani a családi tragédiák megelőzéséhez és annak érdekében. Hozzá kell azonban tennem, hogy rendkívül bonyolult és jogilag szinte megoldhatatlan ügyről van szó, nem véletlen, hogy a világon sehol nem sikerült eddig megnyugtató, eredménnyel alkalmazható módszert találni.

Konkrétan tudom például, hogy Amerikában megoldották ezt a problémát ! A zaklatót távolítják el a család közeléből, és nem várják meg, amíg a tragédia bekövetkezik! (iciripicirinke)

Kiss Elemér: Ha megoldották volna ezt a problémát, akkor kevesebb híradás szólna Amerikában bekövetkezett olyan családi tragédiákról, amelyek az újságok és a televíziós híradások címoldalára kerülnek.

A családja hogy tudja Önt segíteni ebben a sok politikai csatározásban? (Maryka)

Kiss Elemér: Úgy tud segíteni, hogy türelemmel elviseli a hosszabb távolléteimet. Másrészt a feleségem kíváló társ abban, hogy amikor este hazaérek, beszámol a televízióban elhangzottakról, felhívja a figyelmemet olyan eseményekre és nyilatkozatokra, amelyek esetleg másnap reagálást igényelnek, és vele sok esetben érdemben is meg tudom beszélni ezeket az ügyeket.

Miniszter úr! Lát reális esélyt arra, hogy megnyugtatóan rendeződjön a magyar kormány viszonya románokkal, s ez az erdélyi magyarság számára is jobb legyen?(zso71)

Kiss Elemér: Úgy gondolom igen, a kormány a programjában is leszögezte (és ennek megfelelően működik is), hogy a Romániában élő magyarság helyzetét akkor lehet javítani, ha egyúttal a román kormánnyal való kapcsolat is javul. A tárgyalások ezt a kettős célt szolgálják és meggyőződésem, hogy eredményesek lesznek.

Miniszter úr! Milyen a viszonyuk az RMDSZ-szel? (zso71)

Kiss Elemér: Mint egy másfél hónappal ezelőtt tartottuk meg a Magyar Állandó Értekezlet soros ülését, ahol az RMDSZ küldöttsége is - természetesen - részt vett. Minden lényeges kérdésben egyetértés mutatkozott a kormány álláspontja és az RMDSZ felfogása között. Ez mutatja a legjobban, hogy a kormány és az RMDSZ közötti kapcsolat kiváló.

49 évesen rákkal 1 hete lerokkantositottak, de csak 67 %-osra. Tervezik-e, hogy megemelik a rokkantnyugdij összegét? (Maryka)

Kiss Elemér: Nagyon sajnálom, és remélem, hogy a betegségéből felépül. A nyugdíjrendszerbeli emelésekre a 2003-as költségvetési évben kerül sor. Külön jelentősebb emelésre a kormány álláspontja szerint és a kormányprogramból adódóan az özvegyi nyugdíjaknal lesz szó, ahol a jelenlegi 20%-os mérték 30%-ra emelkedik.

Mit szólt hozzá, hogy a MeH-ban jutalmazták erőfeszítéseiért a Baja-Nagy-Szekeres triót? Lehet tőlük dolgozni? (masnincs)

Kiss Elemér: Nagyon jól együttműködöm az említett személyekkel és a Miniszterelnöki Hivatal többi politikai államtitkárával. Fontos megjegyeznem, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban minden tevékenység az érdeklődés középpontjában áll. Bármilyen kis hibát követnénk el, vagy követünk el, az nagyon nagy üggyé nőheti ki magát hiszen a kormányzati döntéshozatal központjában történik meg. Ezért fontos a számomra, hogy a közvetlen munkátarsaim politikai szempontból és szakmai szempontból is jól felkészült rutinos emberek legyenek. Az Ön által megnevezett személyek ezekkel a jellemzőkkel rendelkeznek.

Terveznek törvénymódosításokat??? (iciripicirinke)

Kiss Elemér: A kormány minden ülésén egy-két törvénymódosítás szerepel. A pénteki kormányülésünkön is lesz két javaslat, a következő kormányülésen pedig emlékezetem szerint négy olyan előterjesztés lesz napirendre véve, amelyek törvénymódosításokat tartalmaznak. Azt mondhatom tehát, hogy a kormány tevékenységének egy tekintélyes része abból áll, hogy a meglevő hatályos törvények változtatására irányuló javaslatokat kidolgozza és elfogadja.

A betegség ellenére igen sokat segítettem az MSZP kampányidőszakában. Szeretném felajánlani a segitségemet, ha lenne valami munkalehetőség. (Maryka)

Kiss Elemér: Azt tudom ajánlani, hogy küldjön be hozzám egy önéletrajzot, és ha tudok, segítek abban, hogy megfelelő munkához jusson.

Láthatóan Ön nem híve a szélsőségeknek. Mit szólt a választási kampány alatt tapasztaltakhoz? (Sanyi)

Kiss Elemér: Valóban nem vagyok híve a szélsőségeknek, akármilyen irányból is jönnek azok. Örülök, hogy olyan kormánynak a tagja lehetek, amely a nemzeti közép kormányának vallja magát, és ezáltal a szélsőjobb és a szélsőbal értékrendjén és érdekein belül elhelyezkedő értékek felvállalója és hordozója. Úgy gondolom, hogy a kormány eddigi rövid működése bizonyította. hogy nemcsak a baloldali, és nemcsak a liberális értékek fontosak a számára, hanem mindaz, amiről az előbb említést tettem.

Mikor lesz már végre vége a kémhistóriáknak? Önt nem bosszantja hogy ezzel vannak elfoglalva egyesek, és nem a tényleges munkával? (cool)

Kiss Elemér: Ha hiszi, ha nem, a kormány működésében ez nem játszik szerepet. Egy dolog az, hogy a parlamenti csatározásokan ez a téma felmerül, a kormány azonban céltudatosan végzi azt a szakmai tevékenységet, amelyre hivatott. Természetesen jó lenne az ügyet lezárni, jó lenne, ha a ma működő titkosszolgálati tevékenységekre és azok végzőire úgy tekintenének az emberek, mint olyan szervezetekre és személyekre, amelyek, akik az ország szempontjából fontos, mondhatnám nélkülözhetetlen tevékenységet végeznek. Számukra az a jó, ha csend van körülöttük.

Kiss Elemér: Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A számomra rendelkezésre bocsátott egy óra lejárt. Köszönöm, hogy megtiszteltek a figyelmükkel, köszönöm a kérdéseiket és remélem, hogy egyik-másik válaszommal sikerült kielégítenem az érdeklődésüket illetőleg kíváncsiságukat. Remélem hogy ezen a csatornán nem ez volt az utolsó alkalom, amikor az Önök rendelkezésére álltam. Az ország szempontjából az informatika, az ezirányú fejlődés, tudástöbblet nélkülözhetetlen az orszag jövője szempontjából, ezért fontosnak tartom, hogy az Önök tevékenysége is mintául szolgáljon másoknak a technika által lehetővé tett eljárások és módszerek tömegméretű alkalmazásához. Viszontlátásra!

Szeptember 19-én 11 órától Gellei Imre, a labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya lesz a Társalgó vendége. Mindenkit szeretettel várunk.