Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Augusztus 23-án a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője, Molnár Péter volt a Társalgó vendége. A szóvivő válaszolt az utóbbi hónap tűzeseteivel kapcsolatos kérdésekre, és beszélt a tűzoltó hivatás megható és szomorú pillanatairól is.
Vágólapra másolva!
Már gyerekkorában is tűzoltó akart lenni? (Hejjpo)

Molnár Péter: Nagypapám volt tűzoltó, engem különösebben nem vonzott, azon kívül, hogy mindig szívesen néztem, ahogy a tűzoltók dolgoznak. De csak 12 éve foglalkozom ezzel.

A szóvivőnek egyben hivatásos tűzoltónak is kell lennie? (Hejjpo)

Molnár Péter: Nem. Én sem vagyok hivatásos tűzoltó, éppen most kezdem majd a szakirányú tanulmányaimat. Eredetileg újságíróként és fotóriporterként kerültem közelebbi kapcsolatba a tűzoltókkal.

Hogy viseli, amikor egy-egy tűzeset kapcsán állandóan csörög a telefonja, és 20-szor kell ugyanazt elmondania? (Firebird)

Molnár Péter: Az meglehetősen fárasztó, de ezt vállaltam, és szeretem is csinálni. Így azért könnyebb elviselni a folyamatos telefoncsörgést.

Ön szerint miért volt az utóbbi hónapban ilyen sok lakástűz? (Firebird)

Molnár Péter: Sokkal több lakástűz volt, mint amennyiről a közvélemény tud, ezek csak a jelentősebbek voltak, amelyek közérdeklődésre tartottak számot.

De több volt a lakástűz, mint máskor? (Firebird)

Molnár Péter: A számuk statisztikailag nem emelkedett, inkább az utóbbi két komolyabb tűzeset azért híresült el, mert az egyik eseménynél hárman vesztették életüket, míg a következő esetnél azonos látvány fogadta a tűzoltókat és a környezetben lakókat. De szerencsére a második eset nem követelt áldozatokat.

Éjjel-nappal készenléti állapotban van, és barmikor ki kell mennie egy-egy tűzesethez? (Hejjpo)

Molnár Péter: Igen. Bár munkaidőm 8 órás, de a nap 24 órájában riasztható vagyok, és a tűzoltói szempontból kiemelt eseményekhez én is vonulok.

Van olyan, hogy "legjobb" budapesti tűzoltó? Mit kell tudnia egy jó tűzoltónak? (ProFire)

Molnár Péter: Igen, van. Bár tavaly nem választottunk, de minden évben van olyan tűzoltó, aki kiemelkedő teljesítményével élen jár. Szakmai kérdésekbe most nem nagyon bonyolódnék bele, hiszen a tűzoltáson kívül még számtalan olyan feladatot végzünk, amely a tűztől távol áll, ám a feladat megoldásához mégis minket hívnak segítségül. De talán a legfontosabbak közül említenék egyet-kettőt. Jó helyzetfelismerés, taktikai érzék, empátia, elhivatottság, bajtársiasság és természetesen a bátorság, de nem a vakmerőség.

Milyen feladatokhoz hívják önöket a tűzoltáson kívül? (ProFire)

Molnár Péter: Műszaki mentés balesetek helyszínén, magasból, mélyből mentés, barlangi mentés, liftbe szorult emberek mentése. Időnként állatmentés tetőről, villanyoszlopról. Felhőszakadások vagy viharkárok utáni helyreállítás, vízszívatás, búvárszolgálat, vízből mentés. És egyéb speciális feladatok.

A macskákat tényleg le kell szedni a magas póznákról? Nem úgy van, hogy ahova felmásztak, onnan le is tudnak jönni? (ProFire)

Molnár Péter: Sajnos ez nincs mindig úgy, ahogy mi szeretnénk. Tudomásom szerint macskát még nem kellett lementenünk, de mosómedvét és kutyát már igen.

Mosómedvét honnan kellett leszedni? (ProFire)

Molnár Péter: A XX. kerületben egy villanyoszlop tetejére ment fel, és több mint egy órán keresztül próbáltuk elkapni, de meglehetősen harapós kedvében volt, így a végén egy védőkabátot dobtak rá kollégáim, és így tudták elkapni.

Az Ön saját lakása jobban felszerelt tűzszerészeti szempontból, mint egy átlagos lakás? (Firebird)

Molnár Péter: Egy füstérzékelő van a lakásban, és természetesen tűzoltó készülék. Ezzel a kisebb tüzeket, ha idejében észleljük, el lehet oltani. Az összértéke 20 ezer forint. Ennyit meg kell hogy érjen a biztonság mindenkinek.

Egy épületre rögtön úgy tekint, hogy vajon ez tűzszerészeti szempontból milyen állapotban van? (Firebird)

Molnár Péter: Nem tűzszerészeti, hanem tűzoltói szempontból. Egyébként nem, hiszen a mentőorvos sem úgy alszik, hogy állandóan betegekről álmodik. De természetesen amikor panelban laktam, akkor feleségemet is kiképeztem a lehetséges menekülési útvonalakról. Mit és hogyan kell tenni ahhoz, hogy se neki, se a kisfiamnak ne essen baja.

Mi az, amit otthon megtehet az ember, hogy nagyobb biztonságban legyen? Minden lakásban kellene lennie tűzoltó készüléknek? (Hejjpo)

Molnár Péter: Az első és legfontosabb, ami nem is olyan drága: a füstérzékelő. Ezek a készülékek már hatezer forinttól kaphatók, és rettenetesen éles hangon visítanak. A második a tűzoltó készülék, ezekből már sokkal többféle létezik. Átlagban 20 ezer forint körül mozog azoknak a készülékeknek az ára, amelyek alkalmasak egy háztartásban keletkezett bármely tűz oltására.

Mi a legrosszabb emléke a tűzoltással kapcsolatban? (ProFire)

Molnár Péter: 1994-ben Csepelen négy kisgyermeket hagytak magukra a szülők, akik közül az idősebbik kisfiú gyufázott, és mind a négyen füstmérgezést szenvedtek. És bár a tűz nem volt nagy, a füstöt azonban későn észlelték a lakók, így nem tudtunk segíteni a gyerekeken, annak ellenére, hogy közel egy órán keresztül a mentőkkel közösen próbáltuk újraéleszteni őket.

Volt már valami megható élménye a munkája alatt? (Looo)

Molnár Péter: Igen. A X. kerületben, egy kínaiak által lakott szállóban egy harmadik emeleti folyosó égett teljes hosszában, és hat szoba. A füst elárasztotta a teljes épületet, és miután kiértünk, egy negyed órával utána derült ki, hogy a hatodik emeleten az egyik szobában feltehetően egy két év körüli kisgyermek van. Nem volt idő nagy szervezkedésre, azonnal felmentem, megkerestem a kisfiút, és kihoztam az épületből. Az volt a legmeghatóbb pillanat, amikor az apuka a lábaim elé térdelt, és úgy hálálkodott, hogy a gyermekét épségben kihoztuk.

Sok sérülést szerzett már munka közben? (ProFire)

Molnár Péter: Szerencsére még egyáltalán nem sérültem meg. Legalábbis munka közben.

Volt már tűzeset a családjában? (Firebird)

Molnár Péter: Igen. 14 éves voltam, amikor keresztszüleim lőrinci családi házában a keresztapám a Wartburgjába töltött üzemanyagot, amikor a műszálas tréningruha statikus feltöltődése miatt szikrát kapott a benzingőz, és kigyulladt az autó és a garázs is. Keresztapám kisebb égési sérülésekkel került kórházba. A tűzoltók már akkor is gyorsak voltak, és sikerült megakadályozni, hogy a ház leégjen.

Milyen iskolát kell végeznie valakinek, hogy tűzoltó lehessen? (ProFire)

Molnár Péter: Legelőször egy 10 hetes alapfokú tűzoltóiskolát, amellyel már készenléti szolgálatot lehet ellátni, aztán ha valaki tovább akar tanulni, akkor két éves tűzoltó szakmunkásképző, majd felsőfokon az Ybl Miklós műszaki főiskola tűzoltó tanszékén lehet tanulni.

Ön szerint mitől kell jobban felni: a víztől vagy a tűztől? (ProFire)

Molnár Péter: Nem hiszem, hogy különbség lenne, mind a kettő természetfeletti erővel rendelkezik, és egyik sem jobb a másiknál.

Mit szólna, ha a fia tűzoltó szeretne lenni? Örülne neki, vagy inkább más hivatás felé terelné? (ProFire)

Molnár Péter: Biztos nem akadályoznám meg. Szerintem nagyon szép hivatás, és ezt is lehet úgy csinálni, a veszélyei ellenére, hogy ne sérüljön meg az ember, de azért jobban örülnék, ha olyan területen dolgozna, ahol annyi pénzt tud keresni, hogy el tudja tartani a családját.

Hány éves korig lehet tűzoltónak lenni? Mikor öregednek ki a tűzoltók? (ProFire)

Molnár Péter: Nagyon jó a kérdés. Úgy gondolom, mindenkinek önmagában kell tisztáznia az érzelmeit, és ez alapján kell döntenie, hogy tudja-e vállalni a rábízott feladatot, vagy más szolgálati beosztásba kéri magát. De hivatalosan nyugdíjas korig lehet valaki tűzoltó. Franciaországban például vonulósként 35 év a felső korhatár. Ezután vagy nyugdíjazzák, vagy a továbbképzésben hasznosítják a tűzoltó tapasztalatait.

Mióta ön ezzel foglalkozik, melyik volt a legnagyobb tűzeset Budapesten? (Firebird)

Molnár Péter: A Budapest Sportcsarnok tüze.

A BS-nél végül is sikerült megállapítani, hogy mi okozta a tüzet? (ProFire)

Molnár Péter: Egészen pontosan a vizsgálat eredménye úgy zárult, hogy a küzdőtéren egy gyertyaárus üzletében égve hagyott gyertya okozhatta a tüzet.

A BS-tűznél nagyon későn hívták ki önöket? (ProFire)

Molnár Péter: Számításaink szerint már legalább fél órája égnie kellett a tűznek ahhoz, hogy ekkora területen égjen a küzdőtér és a nézőtér akkor, amikor az első egységeink a helyszínre érkeztek.

Ha 20 perccel korábban érkeznek, akkor még meg lehetett volna menteni a stadiont? (Firebird)

Molnár Péter: Nagy valószínűséggel igen. De természetesen a "mi lett volna ha..." nálunk nem létezik, hiszen mindig a tények a döntőek.

Ön kint volt a helyszínen a BS-nél? Már szinte nem is volt dolguk, mire kiértek? (Firebird)

Molnár Péter: Még négy nap múlva is volt dolgunk. Egyébként a riasztástól számított kilencedik percben már én is a helyszínen voltam, és dolgunk az volt bőven, hiszen a tüzet el kellett oltani, és a BS jégpályája alatti raktárból vagy három tucat gázpalackot kellett kihoznunk, és természetesen menteni kellett a menthetőt.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről