Az amatőr labdarúgókat vállfával eltávolítom - Csank János a Társalgóban

Vágólapra másolva!
A Ferencváros labdarúgócsapatát fél évtized után bajnoki címig vezető Csank János nem olyan szigorú tréner, mint ahogy azt sokan gondolják róla, de csak az igazi profikat tűri meg maga mellett. A mesteredző a magyar foci jövőjét az utóbbi időben történt változások ellenére borúsan látja, legfőbb gondnak a pénzhiányt tartja. Csank a 2008-as Eb-pályázat elnyerését lehetetlennek, a Fradi majdani Bajnokok Ligája-szereplését illúziónak nevezte.
Vágólapra másolva!

Találkozott már Várszegivel? Megfogalmazódtak elvárások? (denverisas)

Csank János: Nem találkoztam vele, de az elvárás a Ferencvárosnál mindig egyértelmű.

Mi a személyes véleménye a Fotex bevásárlásáról? (denverisas)

Csank János: A tendencia az, hogy tulajdonosok kellenek a csapatokhoz - a Fradi kifogta a legjobbat. Illetve a tulajdonos is a legjobbat kapta :)

Milyen intézkedéseket tervez a Fradi vezetése a MIÉP rasszista kijelentése körül kialakult szurkolói megnyilvánulások ellen? (duvel)

Csank János: Nem rám tartozik, de szerintem nemigen lehet megakadályozni ezen kijelentéseket. Véleményem szeirnt el kéne siklani fölötte, és egy idő után megunnák, de mivel állandóan foglalkozik vele a sajtó, így automatikusan felszínen tartja. Sok kényes kérdéssel nem kell foglalkozni, s megszűnik magától.

Nem furcsa azért, hogy az MTK és a Fradi egy kézben van? (tenkeskapitany)

Csank János: Elvileg nincs egy kézen, mert - ahogy a nemzetközi és a magyar előírások írják - nem lehet egy tulajdonosa két csapatnak (legalábbis én így tudom), de a Ferencváros a Fotex Rt.-é, ahol van egy csomó tulajdonos, az MTK kimondottan a Várszegi úré. De ez szerintem meg fog oldódni.

Ha jól tudom, akkor a Fradi most az UEFA-ban folytathatja, igaz ez, ki lesz az ellenfél? (denverisas)

Csank János: Nem jól tudja, mert nem játszik az UEFA-ban. Akkor játszottunk volna, ha két héttel korábban befejeződik a bajnokság, akkor kiemeltek lettünk volna, akkor nem játszottuk volna ezt a mérkőzést (a Bajnokok Ligája-selejtezőt a Hajduk Splittel).

Tudom, hogy nem Ön az illetékes, de nem nevetséges július közepén (kb. 5 hét szünet után) elkezdeni a bajnokságot? A klubok nem tehetnek ez ügyben semmit? A 12 csapatos bajnokság végre egy értelmes húzás volt, erre itt ez az idiotizmus a nyár közepi kezdéssel. Mi a véleménye erről Önnek? (Skorpiusz)

Csank János: Én sem örültem neki. A 12 csapatnak sem örültem, mert sajnos a probléma az, hogy olyan körzetek esnek ki a szűkítéssel az élfutballból, amelyek meghatározzák majdnem egy országrész futballját. Ezért amit nyerünk a réven, lehet, hogy elvesztjük a vámon. Egyébként a felpörgetett bajnokság idegileg és fizikailag nagyon nagy terhet ró a játékosokra. Csak ettől nem lesz jobb a futball, sok minden más is kéne...

Mit érzett, amikor nyert helyzetből mégis vesztettünk Splitben? (tenkeskapitany)

Csank János: Nyert helyzetben nem nagyon voltunk, ezeket az érzéseket nehéz elmondani. Nekünk ez az életünk, az ilyen balsikerektől egy kicsit meghalunk. Az ebben a kegyetlen, hogy utána viszont gyorsan újra legjobb formánkat kell hozni két-három-négy napon belül, amit nem mindenki tud megcsinálni, csak akiknek az akaratereje kíváló.

Mit mondott a fiúknak a spliti meccs után? (Guest58385)

Csank János: Elég nehéz volt ott beszélni, hiszen 4-5 ember zokogott, és magába roskadva ült - ki a földön, ki a székben. Aztán néhány szóval inkább a jövővel foglalkoztunk, nem azzal a mérkőzéssel, mert annak már vége volt. Bízom benne - a soproni eredmény ezt mutatta részben -, hogy sikerült túljutni a letaglózottságon.

Mit szólt ahhoz, hogy a Mai Blikk közölt egy szalagcímet Dragónerről. Valahogy így írták: "Dragóner kihagyott büntetője x millóba került a Fradinak!" Szerencsétlennek, gondolom, így is elég nagy lelki terhet jelentett, és még erre a bulvársajtó is megtalálja. (Skorpusz)

Csank János: Ha végignézzük az Eb-ket, vb-ket, minden tragédiákat hordoz magában valahol. Mindig hibázik valaki 11-eseknél, nem szabad ilyet leírni, de ha leírja, leírja. Dragóner van olyan vagány, hogy ettől még megmarad. Meg is kell hogy maradjon.

Van elegendő mozgástere a csapatnál, azt csinálhat, amit szeretne? (tenkeskapitany)

Csank János: Természetesen. Én egyébként minden csapatnál csak azzal foglalkoztam, ami rám tartozott, azaz csak edző voltam. Nem akartam szertáros, pályamunkás, vezető vagy elnök lenni, csak EDZŐ.

Milyen érzés a legnépszerűbb hazai klub edzőjének lenni? (tenkeskapitany)

Csank János: Két csúcsa van az edzőségnek, az egyik a szövetségi kapitányi poszt, a másik a Ferencváros kispadja. Szerencsére nekem mind a kettő megadatott. Jó érzés, természetesen vannak árnyoldalai is, de több a jó.

Ön szerint a Fradi tényleg a legjobb csapat Magyarországon (hiszen bajnok)? (repa)

Csank János: Nem mindig a bajnok a legjobb csapat, de ebben mi voltunk a legjobbak: volt más együttes, amelynek játékosállománya minimum olyan volt, mint a mienk, viszont egységben mi voltunk a legjobbak.

A bajnoki hajrá kicsit nyögvenyelősre sikeredett, mi volt ennek az oka? (tenkeskapitany)

Csank János: Nekünk a sérülések voltak az okok, hiszen ha a többi csapatnál is a házi gólkirály nem játszott volna annyiszor, mint nálunk Horváth Péter, ők is nehezebben szerezték volna pontjaikat. Egyébként nem tiltotta meg senki nekik, hogy győzzenek, s nyilván megelőzhettek volna, de hibáztak ők is...

Mester! Mikor lő nekünk lila majmot? (Guest58385)

Csank János: A csapat nem foglakozik az ilyen dolgokkal, hogy Újpest vagy MTK vagy valami. Nekünk ezek a csapatok ellenfelek, nem gyűlöljük őket, mert ha a történelmet nézzük, oda-vissza igazolások vannak. A játékosok nem utálják egymást, a magánéletben is találkoznak egymással, csak a szurkolók tupírozzák fel az egészet, ami nem helyes. Egy sportágat képvisel mindenki, egyfelé húzzák a szekeret is, csak a végeredmény a más.

Melyik a második legjobb csapat? (tenkeskapitany)

Csank János: A Dunaferr. Nagyon jó csapat, nagyon jó futballistái és kitűnően képzett edzőjük van.

Mikor mutatkozik be a Fradiban Tibor Jancula? (Kis)

Csank János: Már a héten

Igazolások lesznek még? Van beleszólása, hogy ki legyen az a bizonyos külföldi sztár? (tenkeskapitany)

Csank János: Nem lesz több, decemberben lehet igazolni. Javaslatot lehet, hogy kérnek majd tőlem, de a tulajdonosnak kell dönteni; ő adja a pénzt. Gondolom, ha kockáztat, akkor érdeklődik is.

Nem fél attól, hogy a legjobb játékosait egy-két éven belül elviszik a csapatból? (Kis)

Csank János: Én nem félek semmitől, hogy úgy mondjam... Tudni kell, mi a stratégia. A legjobb embereket eladják - nyilván nem lehet nagy célokat kitűzni.

Mi az edzői munkamódszere? Szigorú, apáskodó, ismeri a fiúk magánügyeit, lelkizős típus? (tenkeskapitany)

Csank János: Úgy érzem, optimálisan vagyok szigorú. Nem szeretek belefolyni a játékosok életébe, s csak a profikat tudom elviselni igazából. Ezért az amatőr labdarúgókat vállfával eltávolítom. Partnernek érzem a játékosokat, és jól érzem magam munka közben.

Hogyan fordulhat elő, hogy egy profi csapat leigazol egy olyan sérült játékost (Hámori), akinek nincs is esélye, hogy helyrejöjjön? (Dzsa)

Csank János: Előfordul, de ez bagatell pénz. Ha tudott volna játszani, jól jártunk volna, egyébként komolyabb pénzért nem vették volna meg.

Van kedvenc játékosa? (tenkeskapitany)

Csank János: Nincs különösebben... Minden játékosnak megadom a tiszteletet mint játékosnak, hiszen partnerek vagyunk. Nyilván vannak olyan jó futballisták akik tán közelebb állnak az emberhez, elsősorban azért, mert hozzák az eredményt, de nem hiszem, hogy ezt ők érzékelik, s én is megfelelően kezelem ezt a kérdést.

Mit gondol Gera Zoltán játéktudásáról? (Kis)

Csank János: Gera mindent tud, amit nem lehet megtanítani, neki a problémája az, hogy a legfogékonyabb korában, 13-16 év között abbahagyta a futballt, és ezért bizonyos szinten hátrányba került a többiekkel szemben. Kérdéses, hogy ezt hogy tudja levetkőzni, utolérni a többieket, magát, ez mind fizikailag, mind taktikailag érinti őt. Lényegretörőbben kéne gondolkodnia a pályán, és lényegesen több gólt kéne lőnie. Egyébként tényleg nagyon jó játékos. Kicsit szólista, nem csapatember.

Zombori Zalán is egy kicsit önfejű focista. Mit gondol, lehet ezen segíteni? Hogyan? (Kis)

Csank János: Dolgoztam vele a Videotonban, nem volt problémamentes, de problémás sem. A lényeg az, hogy nagyon tud futballozni. Szüksége van rá a csapatnak, vagy legalább is nagyon jó, ha ott van a csapatban egészségesen. Nagyon jó taktikai fegyver.

Tényleg Zombori a legjobb büntetőlövő, akivel valaha együtt dolgozott? (Kis)

Csank János: Zombori a második ligában volt játékosom, tényleg berúgott büntetőket, edzésen is nagyon biztos lába van, de ez azért nem jelent semmit, hibázhat ő is. Viszont jól tudja feloldani az összes stresszt.

Zombori Zalán és Horváth Peti mikor fog újra játszani? (Kis)

Csank János: Zombori talán a jövő héten már jó lesz, Horváth meg elkezdhet lassan futni, kocogni, erősít most, de igazából nem tud olyan edzést végezni, hogy hamarosan tudjak rá számítani.

Ki volt a kedvenc játékosa eddig pályafutása során? (repa)

Csank János: Minden csapatnál szimpatikusak voltak a húzóemberek, de nem kedvencek. Vannak jó játékosok, akikre szívesebben gondol az ember, de kimondottan kedvenc nincs. De azért jó Csepregi, Megyesi, Koszta, Zsidai vagy Pásztor, Gulyás vagy Szűcs, Horváth, akik tényleg jól játszanak rendszeresen, hozzák az eredményt. Sorolhatnék még neveket, de kimondottan kedvenc nincs, ahogy azt már mondtam. A dicsőséget az a játékos hozza az edzőnek, aki eldönti a mérkőzéseket, így közelebb áll az emberhez...

Bejárnak-e még a szurkolók az öltözőbe? (Skorpiusz1)

Csank János: Nem.

Mik az esélyeink a vb-selejtezőkön? Bejutunk? (tenkeskapitany)

Csank János: Nem tudom elképzelni. Jó lenne, de nem úgy néz ki, hogy meg tudjuk csinálni. A románok nem hiszem, hogy akkorákat botlanak. Bravúrral esetleg, de ahhoz az is kellene, hogy ne csak mi bravúroskodjunk... :) (A grúzok mennek a románokhoz.)

Ön szerint szükség van-e nálunk Eb-re? Van esélye egyáltalán a pályázatnak? (mosquito)

Csank János: Nem tudom elképzelni, hogy megnyerjük.

Milyennek tartja az új bajnokságot? Jobb lesz tőle a magyar foci? (tenkeskapitany)

Csank János: Nekünk ezt csinálni kell, de már sok vita volt, az edzők és én is elmondtam már az aggályaimat ezzel kapcsolatban, de mivel elindult, nem érdemes ezzel foglalkozni. Ez van. Az biztos, hogy Izraelben ez a rendszer volt tavaly, és megváltoztatták...

Mitől szárnyalhatna fel Ön szerint a magyar foci? (tenkeskapitany)

Csank János: Ez olyan kérdés, amire nem is lehet szinte válaszolni, hiszen annyi összetevője van, amikről egy-egy órát kellene beszélni, hogy a lényegét megértse az ember. Szárnyalni csak egy hosszú folyamat végén lehetne, addig higgadtabban kellene tűrni a kudarcokat. Egy jó iedig azért nagy sikert nem tudunk elérni. A nemzetközi futballban óriási pénz van, semmire nem sajnálják, ez vonatkozik a fizetésekre, prémiumokra, edzőtáborokra, erősítésekre, szerelésekre, pályákra, az utánpótlás nevelésére fordított összegekre, stadionok építésére. Ez is mutatja, hogy ezek még mindig csak apróságok, amikről nagyon komolyan kellene beszélni. Legfontosabb, hogy személéletváltozás kell az országban: az iskolában alig-alig futballoznak a gyerekek, kevesen sportolnak, és a futball nagyon nehéz mozgás magas szinten, kivételes tehetség kell hozzá + jó fizikum, mert a legnagyobb méretű pályán a legtöbb embernek kell együttműködnie, és ráadásul lábbal kell terelni a sporteszközt. Ezért ez a legnehezebb sportág - magas szinten. Alacsony szinten viszont a legélvezhetőbb :)

Mit szólna ahhoz, ha egyesítenénk erőinket, és csak pl. két pesti csapat maradna, két vidéki, akik így sokkal jobbak lennének, és a többi csak töltelék lenne? Így meg lehetne tartani a legjobbakat, és tőkeerősebbek lennének a klubok. (mosquito)

Csank János: Ez bonyolult... Kicsit erőszakosan lehetne megcsinálni, ami nem jó, az lenne jó, ha minden csapatnak lenne tulajdonosa, és megfelelő tőkével rendelkezne, a csapat akkor erősödhet, de erőszakkal megszüntetni csapatokat nem lehet.

Mit kellene átalakítani a Fradin, hogy bejusson a Bajnokok Ligájába? (mosquito)

Csank János: Nem hiszem, hogy az átalakítások valaha is megtérülnének. Olyan hatalmas összeget kéne kockáztatni, ami nem is biztos eredményt hoz. Senki nem engedheti ezt meg magának. Szerencsés esetben oda lehet kerülni, de nagyon komoly a költségvetés, amiért harcolunk, tehát nincs esélyünk. Illúziókat nem szabad kergetni, milliárdokat kellene éveken keresztül befektetni egy csapatba.

Mi a magánvéleménye a lelátón eluralkodó erőszakról? Miért vannak egy-egy Fradi-Újpest előtt, után polgárgárháborús állapotok? Kell-e, és mit lehetne tenni? (kisteleki)

Csank János: Nagyon rossz véleménnyel vagyok a randalírozásról, a trágárságról. A petárdák meg tűzkeltő cuccok nem érdkelnek, hangulathoz járulnak hozzá, de kivezettetném azokat, akik ordenáré módon beszélnek. Nyugaton ez kulturális eseménynek számít, ahová a gyerekeket is kiviszik. Nagyon kemény fellépéssel lehetne rendet csinálni, nem kéne megriadni a súlyosabb büntetésektől sem, hiszen nagyon nagy veszélyt jelentenek az erőszakos cselekmények - súlyos sérüléseket okozhatnak.

Ön sokat dolgozik, fáradt? (tenkeskapitany)

Csank János: Sokat dolgozom. Tavaly júliusban lejátszottam a bajnoki mérkőzést szombaton, következő hétfőn már kezdtük is a felkészülést a Ferencvárossal, a téli szünetben, és azóta folyamatosan a BA- és Pro-licencet végzem az edzőképzőn, ami azt jelenti, hogy minden szabadnapom és a hét egyik fél napja foglalt. Mondhatnám, hogy fáradt vagyok, de nem vagyok igazán, mert jól tudok regenerálódni. A hobbim is mozgásos tevékenység, így optimális szinten vagyok fizikailag és szellemileg is.

Mikor volt vadászni utoljára, és mit lőtt? (Guest58385)

Csank János: Sokat járok, gyakorlatilag szabadidőm nagy részét a hobbim (vadászat) köti le. Egy őzbakot lőttem utoljára, kedden.

Szeretne még egyszer szövetségi kapitány lenni? (karolybacsi)

Csank János: Ezen sem gondolkodtam, nem akartam az lenni, 2-3-szor utasítottam vissza. Most se gondolok arra, hogy lehetnék-e. Amikor nekem szegezik a kérdést, gondolkozom rajta.

Ön szerint is Illés a legjobb hazai focista? (tenkeskapitany)

Csank János: Illés nagyon jó játékos, évek óta bizonyítja ezt. Magyarországon játszik, rendszeresen gólkirályjelölt, kétségkívül nagyon jó játékos.

Mit szól a ZTE meneteléséhez? Mikor lesz Fradi-ZTE? (tenkeskapitany)

Csank János: Az biztos volt, hogy a ZTE menetelni fog (mondjuk négy meccsen át ez nagyon nagy dolog), hiszen a legjobban igazolt a magyar csapatok közt, és jól is indult, mert ellenünk tudott nyerni idegenben, igaz, hetven percig tíz emberrel játszottunk, és ilyenkor egy ideig fut a szekér... Kíváncsian várom a folytatást. A ZTE-meccs nyilván az első forduló lesz tavasszal.

Mi a véleménye Kisteleki nevelési módszereiről? Korolovszkyt az öngól óta csak 27-esnek hívja! (Gest58385)

Csank János: Hát, ha ez tréfás, akkor elmegy. De nem ismerem a szituációt, csak olvastam, úgyhogy nem tudok állást foglalni.

Vannak-e hírei Vácról, hogy mi lett az ottani futballal? (Skorpiusz1)

Csank János: Úgy tudom, NB III-asok most. Nem foglalkozom a kérdéssel, mert már teljesen más közeg lett. Egy évig nem fizettek ki, ami nem ideális, de azért hiányzik egy kicsit, ha belegondolok egy-két dologba... Csak a szép emlékeket akarom megtartani magamban, Vácon volt bajnoki cím, két ezüstérem.

Mi a véleménye arról, hogy az Eger-DVTK meccsen 2500-an voltak? (Guest67692)

Csank János: Nem voltam a meccsen, mert mi is akkor játszottunk Sopronban. Régen nem volt nagy szám, de mint tudjuk, a tévében is futballmeccs volt, így ez már nagy szám. Örülök neki, hogy két rivális város újra második ligás.

Mi a célja edzőként? Megállná a helyét a spanyol vagy az angol bajnokságban? (mosquito)

Csank János: Mindig az a célom, hogy a lehető legjobbat kihozzam a csapatomból, és ott mindig jól érezzem magam, tehát mások is jól érezzék magukat. Nehéz a dolgom, mert amikor a Fradit elvállaltam, azt beszéltük, hogy már csak egy bajnoki cím hiányzik a zöld-fehérekkel. Ez már megvan, de szeretnénk még egyszer nyerni. A legkomolyabb célunk bejutni a BL-be, ott majd lesz valami. Ha ez meglesz, akkor a csúcson kellene abbahagyni. Bár nem akarom még abbahagyni...

Mekkora sztár ön? Felismerik az utcán? (Kis)

Csank János: Igen, abszolút mértékben felismernek, szinte már az a meglepő, ha nem. De ez a jobbik eset :D

[origo]